Esei contoh penyata tesis

Esei contoh penyata tesis

Jika anda adalah salah satu antara mereka yang mendapati sukar untuk mengeluarkan satu kenyataan tesis yang baik, di sini adalah beberapa contoh penyata tesis esei yang akan membantu anda melakukannya. Artikel ini bukan sahaja dapat membantu anda dengan contoh-contoh, tetapi juga akan menerangkan cara di mana anda boleh menghasilkan satu kenyataan tesis yang baik…

Pelajar-pelajar sekolah menengah sering diminta menulis esei sebagai sebahagian daripada tugasan sekolah. Walaupun kebanyakan mereka boleh datang dengan esei yang baik, banyak menghadapi masalah datang dengan kenyataan tesis yang baik. Kenyataan tesis, unsur paling penting esei, adalah satu kenyataan yang meringkaskan esei dalam satu ayat atau dua. Walau bagaimanapun, Terdapat beberapa garis panduan yang perlu diikuti semasa menulis tesis penyata kerana pembaca boleh keluar kefahaman pelajar mengenai subjek tersebut, hanya dengan melihat penyata tesis. Oleh yang demikian, suatu pernyataan tesis harus mencerminkan hujah atau titik yang penulis ingin membuat esei. Berikut adalah beberapa contoh penyata tesis esei yang akan membuat anda memahami faktor-faktor penting yang menjadikan kenyataan tesis yang baik. Baca penulisan esei.

Kenyataan tesis esei

Kesilapan yang melakukan kebanyakan pelajar adalah mereka menulis kenyataan tesis selepas mereka telah menulis esei. Ini perlu dielakkan kerana esei harus berdasarkan kepada hujah yang dinyatakan di dalam penyata tesis. Sebaik sahaja anda memilih subjek atau topik yang anda ingin untuk menulis atas, melakukan penyelidikan yang diperlukan untuk menulis esei. Sebaik sahaja anda telah melakukan ini, berfikir tentang hujah yang hendak menyokong dan sama ada anda boleh memberikan bukti-bukti yang sesuai untuk membuktikan anda. Selepas anda telah membuat keputusan ini, anda boleh bergerak untuk mencipta suatu pernyataan tesis. Mari kita lihat pada perkara-perkara penting yang perlu disimpan dalam minda semasa menulis tesis kenyataan bersama-sama dengan beberapa contoh penyata tesis. Baca lebih lanjut mengenai definisi penyata tesis.

Contoh-contoh penyata tesis esei

Penyata tesis adalah satu bahagian penting dalam semua jenis esei. Oleh itu, menjadi satu kenyataan tesis analisis, argumentative atau memujuk, garis panduan yang perlu anda ikuti adalah biasa bagi setiap satu. Baca hujah esei tulisan dan penulisan yang memujuk.

Yang khusus dan
Penyata tesis harus bercakap tentang idea utama yang anda akan hadir dalam esei anda. Faktor yang paling penting menulis kenyataan tesis adalah bahawa ia harus tertentu. Salah satu kesilapan yang biasa bahawa banyak orang semasa menulis kenyataan tesis adalah untuk membuat kenyataan umum tentang apa yang mereka akan menulis dalam esei. Sebagai contoh, jika anda menulis tentang hukuman mati, penyata tesis anda tidak harus sesuatu seperti –

Hukuman mati bukanlah cara yang sesuai untuk menghukum seseorang kerana suatu jenayah yang pernah dilakukan oleh beliau.

Ini adalah contoh penyata tesis yang lemah kerana ianya terlalu umum dan samar-samar. Pembaca boleh memahami pendirian yang telah diambil, tetapi bukan sebab di sebalik. Oleh itu, adalah penting bahawa anda menghasilkan sebab di sebalik kenyataan itu. Untuk membuat penyata tesis yang lebih khusus, anda boleh bertanya kepada diri sendiri mengapa anda fikir buruk, yang akan menghasilkan jawapan yang akan membantu dalam membuat penyata tesis anda yang lebih khusus. Sebagai contoh,

Manusia tidak mempunyai hak untuk mengambil nyawa manusia lain, justeru hukuman bukanlah cara yang betul untuk menghukum penjenayah.

Mencetuskan hujah
Ciri-ciri penting yang lain daripada kenyataan tesis yang baik adalah bahawa ia harus mempunyai keupayaan untuk mencetuskan hujah. Dalam erti kata lain, kenyataan tesis anda harus mengemukakan pendirian yang semua orang bersetuju atas, sebaliknya ia perlu menjadi sesuatu yang sesetengah orang mungkin tidak bersetuju atas. Di sini, kami akan mengambil contoh membuat pakaian seragam sekolah wajib di sekolah awam. Sekarang, kenyataan anda boleh bagi atau terhadapnya dan sepatutnya yang harus ada ruang untuk hujah kaunter yang. Sebagai contoh,

Membuat pakaian seragam wajib di sekolah-sekolah awam akan memastikan bahawa kewangan perbezaan di kalangan pelajar-pelajar tidak akan diketahui.

Apa-apa kenyataan tesis membentangkan pendapat yang boleh dicabar oleh orang lain yang mempunyai titik yang berbeza pendapat mengenai perkara ini.

Beberapa contoh penyata tesis esei yang lebih banyak

Dibawah adalah beberapa tesis esei lebih banyak contoh kenyataan yang boleh membantu menjelaskan bagaimana untuk menulis kenyataan tesis yang baik. Menyimpan dalam minda faktor-faktor tersebut di atas, menulis kenyataan tesis yang baik tidak harus menjadi masalah untuk pelajar. Hanya pastikan bahawa penyelidikan anda bercuti dan bahawa anda mempunyai fakta-fakta untuk menyokong bahagian penyata anda.
1. Kepentingan Sarapan Pagi: Sarapan yang sihat dikatakan hidangan hari yang penting kerana ia memberi orang semua nutrien penting yang badan memerlukan dan juga membantu dalam menghadapi cabaran hari ini.
2. Obesiti kanak-kanak: seperti kanak-kanak suka menikmati makanan segera dan menghabiskan masa mereka di hadapan televisyen atau bermain permainan video, obesiti kanak-kanak telah menjadi satu masalah kesihatan yang biasa.
3. Seks pendidikan di sekolah: memperkenalkan pendidikan seks di sekolah menengah adalah sangat penting kerana banyak kes-kes remaja mengandung telah dilaporkan di dalam beberapa tahun yang lepas.
4. Sekolah peperiksaan: Walaupun orang berhujah bahawa peperiksaan menyebabkan terlalu banyak tekanan dan ketegangan pelajar, mereka adalah penting dalam menilai pengetahuan pelajar.
Satu perkara yang penulis perlu diingat adalah bahawa esei mereka seharusnya tidak pergi trek iaitu mereka tidak seharusnya mengalih tumpuan daripada titik utama yang dinyatakan di dalam penyata tesis. Mereka juga harus memberikan keterangan yang betul untuk menyokong hujah atau pendapat yang mereka telah dinyatakan dalam penyata tesis. Walau bagaimanapun, ianya juga baik untuk membuat sedikit perubahan di dalam penyata tesis, jika anda berfikir bahawa ia adalah penting untuk menyebut titik tertentu yang akan membuat esei anda lebih baik. Mengetahui lebih lanjut tentang tip-tip menulis esei.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *