Enzim penghadaman – bahaya tersembunyi

Enzim penghadaman – bahaya tersembunyi

Apa yang saya telah dapati mengamalkan ubat-ubatan semulajadi dan Ayurveda selama 22 tahun adalah bahawa enzim pencernaan akan dolled keluar seperti Gatorade bagi hanya kira-kira segala ketidakseimbangan penghadaman. Apa orang tidak menyedari adalah bahawa sebaik sahaja anda mendapatkan mereka – ia adalah amat sukar untuk mendapatkan mereka.

Beberapa tahun yang lalu, saya telah berbesar hati untuk kuliah dengan salah satu doktor-doktor perubatan semulajadi yang paling cemerlang masa kami. Beliau pada sembilan puluhan beliau dan selepas menulis buku-buku 50, membangunkan iridology dan terapi pembersihan usus besar, saya diberitahu dia telah mengambil enzim penghadaman 17 dengan setiap hidangan. Ini adalah disebabkan oleh pembersihan usus yang berlebihan dan colonics. Untuk “menyelamatkan” datang enzim penghadaman yang lakukan yang terbaru untuk anda. Mereka membantu mencernakan makanan perlahan-lahan tetapi pasti beliau memerlukan lebih banyak dan lebih banyak daripada mereka sehingga beliau terpaksa mengambil 17 dengan setiap waktu makan atau dia hanya tidak dapat mencernakan makanan.

Sementara ada masa dan tempat bagi enzim ini sebagai ubat untuk kegunaan jangka pendek untuk membantu penghadaman anda jika berlaku kecemasan, penggunaan jangka panjang bukanlah hanya dalam kepentingan terbaik anda. Penggunaan yang kerap enzim digest melemahkan penghadaman anda kerana badan anda tidak lagi perlu melakukan kerja-kerja itu sendiri dan kemudian anda akan bergantung kepada mereka. Ianya sama seperti bersenam – jika anda berhenti bersenam anda mula atrophy dan menjadi lemah.

Perubatan Ayurveda direka untuk memulihkan kira-kira badan supaya badan boleh pulih dengan sendirinya tanpa bergantung kepada pil atau serbuk. Matlamat saya dengan semua pesakit saya adalah untuk mendapatkan mereka dengan baik, biasanya dengan menggunakan herba. Sebaik sahaja kita mencapai satu dos berkesan secara klinikal, saya mula untuk mereka herba itu supaya kita tidak mencipta kebergantungan tersebut. Dalam Ayurveda, terdapat ubat yang klasik untuk proses penghadaman yang dikenali sebagai Trikatu. Trikatu sebenarnya akan diset semula keupayaan anda untuk mencerna makanan sendiri agak kemudian lakukan terbaru untuk anda. Ia adalah kombinasi mudah halia, lada hitam dan lada yang panjang:

Halia mungkin merupakan salah satu dalam dunia terbaik membantu penghadaman yang tidak akan mengalami panas lampau proses penghadaman.
Lada hitam merangsang aliran enzim penghadaman anda sendiri.
Lada panjang membantu menguatkan sistem penghadaman dalam dan memecahkan sukar untuk mencerna makanan – dan seperti halia ia tidak mengalami panas lampau proses penghadaman.

Apa yang saya suka tentang Trikatu adalah bahawa pesakit yang mempunyai penghadaman (ie. gas, kembung, berat perut, senak, sembelit dan sakit perut) boleh memulihkan fungsi penghadaman yang normal dan sihat dan memberhentikan kemudian beransur-ansur penggunaan off it. Apabila formula ini digabungkan dengan memahami bagaimana, bila dan apa yang makan – seperti yang saya bercakap tentang DVD saya dan Diet 3-musim – jika dahulu ia banyak dari formula ini adalah satu proses semulajadi.

Enzim penghadaman adalah OK untuk jangka masa pendek dan dalam dos yang kecil.

Isu dengan enzim bukanlah bahawa mereka akan “buruk” – mereka mempunyai tempat dalam menyokong satu ketidakseimbangan penghadaman untuk jangka masa yang pendek. Seperti mana-mana ubat – anda dapatkan di atasnya, menjadi lebih baik, dan kemudian turun. Walaupun anda mengambil dos kecil enzim, ini adalah tanda bahawa penghadaman anda adalah lemah dan hanya akan terus mendapatkan lemah melainkan anda mengukuhkannya.

Masalahnya ialah bahawa kita diberitahu bahawa badan kita tidak membuat enzim ini setelah mencecah usia tertentu dan mereka jangka-panjang yang diperlukan untuk membuat untuk kekurangan ini. Saya tidak percaya ini.

Sistem penghadaman boleh diset semula untuk menghasilkan jumlah enzim yang mencukupi dan tidak perlu tambahan apa-apa untuk mengekalkan sistem penghadaman yang baik. Ia adalah salah faham bahawa kita memerlukan penghadaman enzim selama-lamanya yang saya bimbang, kerana ia mencipta dependancy jangka panjang dan melemahkan penghadaman anda. Untuk jangka masa pendek, enzim penghadaman boleh menjadi berguna – selagi anda mempunyai strategi keluar.

Sila ambil perhatian: Jika anda mempunyai kecenderungan ke arah tengah-tengah membakar atau asid refluks, anda boleh mendapat manfaat lebih daripada formula herba Digest yang sejuk, yang menguatkan penghadaman seperti Trikatu tetapi juga menyejuk keasidan dan haba di atas saluran penghadaman.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *