Endometriosis – apa yang boleh anda lakukan tentang hal itu

Endometriosis – apa yang boleh anda lakukan tentang hal itu

Endometriosis adalah penyakit yang mungkin kritikal yang merangkumi pembangunan tidak wajar dengan lapisan dengan Rahim di kalangan wanita. Dalam Bala ini, lapisan rahim benar-benar berkembang di luar rahim. Pertumbuhan tidak normal ini tidak sekadar gangguan – ia boleh berpotensi kritikal serta maut jika tidak dirawat dengan sewajarnya.

Penyakit ini adalah lebih biasa maka ramai orang mungkin dengan sebenar-benarnya percaya. Menurut penyelidik dan statisticians, kira-kira dua hingga sepuluh peratus daripada wanita memperoleh endometriosis sepanjang hayat mereka. Endometriosis yang biasanya muncul di kalangan wanita berumur di antara 20 hingga 30; Walau bagaimanapun, terdapat pengecualian untuk peraturan ini dan sesetengah wanita mendapat Bala yang lebih awal atau kemudian dalam kehidupan.

Apabila tisu yang membentuk lapisan rahim berkembang di luar rahim, ia mungkin membawa kepada masalah kesihatan yang ketara. Pertama sekali, disebabkan oleh fakta bahawa tisu menolak ke kawasan-kawasan badan yang tidak dicipta untuk menangani pertumbuhan tisu jenis ini, ia mungkin membawa pelbagai kesakitan dan ketidakselesaan. Pendarahan dalaman dan kerosakan organ-organ lain juga adalah mungkin disebabkan oleh pertumbuhan tisu berlebihan ini. Selain itu, beberapa wanita yang mendapat endometriosis pergi ke masalah kesuburan pertemuan dengan beberapa yang dikesalkan yang tidak akan mampu conceive, walaupun semasa menggunakan fokus kepada bantuan pakar-pakar reproduktif.

Seperti banyak masalah kesihatan yang lain, sebab endometriosis yang sebenar belum ditemui. Para saintis tidak sehingga belum mampu untuk menunjukkan sesuatu dgn tepat tepat sebab endometriosis, walaupun hakikat bahawa mereka mempunyai beberapa teori-teori yang sebenar. Hubungan antara teori dan biologi yang keras ini tidak difahami sepenuhnya, Walau bagaimanapun, para saintis harapan satu hari misteri ufuk langit di sebalik endometriosis

Antara senarai teori melibatkan lebih daripada pengeluaran estrogen hormon wanita. Teori lain melibatkan pengeluaran sel stem yang tidak menentu di dinding rahim.

Manakala doktor rabidly membincangkan teori-teori semua ia difikirkan juga bahawa terdapat pautan genetik. Dekat saudara-mara wanita dari orang-orang yang ditimpa dengan endometriosis akan lebih cenderung untuk gangguan yang nyata.

Seperti yang dinyatakan lebih awal, lebih kerap gejala adalah sakit semasa haid. Gejala-gejala lain termasuk kekejangan, sakit belakang, loya, kelesuan, kemandulan, hubungan seks yang menyakitkan, gerakan usus yang menyakitkan dan pertumbuhan sista.

Endometriosis berlaku dalam empat peringkat yang berbeza. Peringkat pertama adalah secara amnya Tempahan Benigna – penyakit itu hanya bermula di ovari. Fasa kedua adalah ringan dan juga berkedut di ovari, ia muncul di dalam lapisan pelvik. Fasa ketiga – atau peringkat sederhana adalah steppingstone ke peringkat keempat dan terakhir di mana kecederaan yang agak besar boleh didapati.

Endometriosis tidak beberapa perkara yang boleh dipandang remeh. Jika anda mengesyaki bahawa anda mungkin mempunyai endometriosis, anda perlu segera mendapatkan nasihat kesihatan untuk diagnosis. Manakala ada ubatnya untuk keadaan, ia adalah mungkin untuk mendapat rawatan dengan pelbagai rawatan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *