Enam fakta-fakta menarik tentang Perak

Enam fakta-fakta menarik tentang Perak

Kedua emas, Perak merupakan logam berharga lain popular hari ini. Mulur dan malleable. Sejak penemuan, Perak digunakan untuk perhiasan, duit syiling, hiasan dan jadual produk.

Pengeluaran Perak
Amerika Syarikat, China dan Mexico adalah di antara negara-negara yang diketahui untuk menghasilkan jumlah besar Perak. Dalam abad keenam belas, itu Mexico dan Peru yang dikenali sebagai pengeluar terbesar Perak. Pada abad ke-19, negara paling berpengaruh Amerika yang menjadi pengeluar terbesar di Perak. Negeri Nevada disedari mempunyai simpanan Perak. Oleh itu Nevada telah ditandakan hari sebagai negeri Perak. Dalam abad ke-20 Peru adalah negara utama yang mengeluarkan Perak.

Perubatan dan penjagaan kesihatan Applicaitons Perak
Perak Sterling adalah jenis yang popular di Perak. Yang digunakan untuk pengeluaran dan pembuatan produk Jadual. Jadual pisau itu 92.5% Perak dan 7.5% tembaga. Syiling perak yang kebanyakan adalah perak 90% dan 10% tembaga. Amalgrams yang digunakan oleh doktor gigi juga dibuat daripada serbuk Perak dan mercury.

Dalam bidang perubatan, kebanyakan doktor masih memilih pangkalan Perak x-rays kerana ia lebih murah dan lebih jelas. Hal ini berlaku di negara-negara kurang maju. Perak yang majmuk seperti Perak sulfadiazine diaplikasikan untuk pengurusan dan rawatan terbakar terutamanya semasa Perang Dunia 1 apabila antibiotik tidak disediakan.

Colloidal silver ialah zarah-zarah yang kecil Perak yang boleh t dilihat oleh mata kasar. Berdasarkan kajian ini zarah-zarah ini membunuh bakteria di dalam badan. Mereka yang terpilih. Mereka membunuh hanya bakteria jahat yang tinggal dalam jasad. Ia akan meningkatkan imun sistem badan juga. Ia membantu mendorong senak tidur dan penawar yang baik. Perak Koloidal digunakan dalam pembuatan sabun Koloidal kononnya. Ada yang mendakwa bahawa ia melembapkan badan mereka. Apabila menggunakan sebagai sabun rambut, ia membersihkan kulit kepala dan mencegah kelemumur.

Dalam tahun-tahun awal orang yang meletakkan duit syiling perak dalam bekas air dalam membuat ia selamat untuk diminum. Ianya juga ditambah dalam botol susu untuk mengelakkan kerosakan. Dengan cara yang sama ia dilakukan untuk sebotol wain. Daripada ini, datang idea untuk menggunakan Perak dalam penulenan air.

Aplikasi dalam masakan
Perak juga digunakan di dapur baker. Logam istimewa ini boleh juga digunakan sebagai pewarna makanan. Selain itu, ianya digunakan untuk dekorasi kek dan biskut. Di Amerika Syarikat walaupun, amalan ini adalah tidak dibenarkan.

Aplikasi dalam fotografi
Dalam fotografi, Perak digunakan secara meluas dalam kamera. Ia menghasilkan indah imejan, warna dan gambar yang jelas. Cermin adalah dicipta dari Perak. Ia digunakan untuk cermin mata untuk membenarkan cahaya melalui.

Aplikasi dalam fesyen
Perak juga digunakan dalam pembuatan pakaian dan Kasut. Ia mengurangkan bau buruk dan pengumpulan bakteria pada pakaian dan Kasut.

Permohonan secara elektronik
Dalam elektronik, Perak digunakan dalam kabel kuasa dan kabel seperti Penyambung papan kekunci komputer, ketuhar gelombang mikro, Mesin basuh, televisyen, wayar speaker dan banyak lagi. Begitu juga, Perak adalah digunakan untuk pembuatan bateri seperti bateri Perak oksida yang menggunakan alat bantuan pendengaran, kamera, kunci kereta jauh dan lain-lain peranti kecil yang memerlukan voltan tinggi dan sepanjang hayat.

Sudah tentu, Semua logam yang pernah ditemui, Perak adalah Tempahan berfungsi dan paling praktikal. Memang terbaik konduktor haba dan elektrik yang baik. Kerana kualiti-kualiti ini, ia digunakan dalam banyak aplikasi industri. Ini menarik fakta-fakta tentang Perak adalah hanya segelintir daripada orang-orang yang diketahui kepada kami dan beberapa ditemui lagi.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *