Enam cara yang sihat untuk berurusan dengan tekanan

Enam cara yang sihat untuk berurusan dengan tekanan

Tekanan mungkin merupakan punca nombor 1 masalah kesihatan pada abad 21th. Stres berkaitan penyakit semakin meningkat. Malah, ia dianggarkan bahawa hampir 90% daripada penyakit mental dan fizikal yang berasal dari tekanan. Ia adalah satu statistik membimbangkan. Ia seolah-olah seperti lebih maju kita mendapatkan lebih banyak tekanan yang kami ada.

Sama ada anda suka atau tidak, tekanan akan sentiasa ada di sekeliling kita, kita tidak boleh membuangnya. Soalan adalah cara terbaik menangani tekanan kami?

Mari kita lihat cara-cara yang enam untuk menangani tekanan di dalam kehidupan kita dengan cara yang sihat dan berkesan.

1. Bincangkan masalah anda dengan orang tersayang, rakan keluarga dan tertutup. Jika anda berada pada masa ini hidup semata-mata untuk sebab-sebab tertentu, mendapatkan rumah dan mencari kawan-kawan, menyertai Kumpulan atau gimnasium, belajar untuk hidup! Jangan botol sehingga masalah anda, mereka akan menjadi bom masa dan sukar untuk berurusan dengan mempelam.

2. Kerap bersenam dan bersenam selalu. Menyertai sebuah gimnasium dan membuat komitmen untuk pergi ke sana sekurang-kurangnya 3 atau 4 kali seminggu, menjadikannya satu tabiat yang sebaliknya tidak menyertai! Juga, anda tidak perlu gimnasium untuk bersenam, mendapatkan Snickers anda dan pergi untuk berjalan atau berlari selama 30 minit setiap hari atau 3-4 hari seminggu. Sekali lagi, membuat ia satu tabiat. Tiada alasan! Senaman melegakan ketegangan dan menghasilkan kesan yang menenangkan.

3. Mendaftar untuk kelas Yoga. Ya, lelaki boleh melakukan Yoga juga. Anda akan mempelajari bagaimana untuk bernafas, berehat dan sentiasa fokus kepada.

4. Tutupkan televisyen dan komputer anda dan setengah jam sebelum anda tidur. Bermain muzik klasik atau memainkan peranan yang penting lembut dan membaca buku kegemaran anda. Bunyi yang bersifat atau lautan adalah muzik yang sesuai untuk melepaskan tekanan. Ya, muzik menenangkan binatang itu selamatlah.

5. Pemakanan dan makan yang sihat. Makan sekurang-kurangnya 2 hidangan sayur-sayuran dan buah-buahan setiap hari. Elakkan kopi dan minum lebih banyak air, jika anda perlu minum kopi, jangan minum lebih daripada 2 cawan sehari. Dan kurang kandungan gula dalam kopi anda. Makan daging putih daripada daging merah. Makan pemakanan yang sihat boleh menjadi faktor penting dalam menghadkan tekanan anda.

6. Membuat tertentu bahawa anda mempunyai tidur yang cukup setiap malam. Kurang tidur bukan sahaja boleh menyebabkan tekanan tetapi lain-lain penyakit yang serius seperti masalah jantung dan tekanan darah tinggi. Buatlah kebiasaan untuk pergi ke katil dalam masa yang sama setiap malam dan juga bangun pada masa yang sama setiap pagi.

Menangani tekanan boleh mencabar tetapi tidak membenarkan ia untuk mengawal hidup anda. Belajar untuk berhadapan dengan binatang itu, ianya tidak sukar jika anda menjaga diri anda dan membuat komitmen untuk menangani tekanan anda. Jika anda akan tertekan, anda tidak akan menjadi lebih produktif dan tidak akan menjadi lebih baik untuk sesiapa sahaja. Belum lagi bahawa ia akan juga membahayakan kesihatan anda atau bahkan membunuh anda.

Jika anda seorang yang sibuk, jangan lupa untuk memberi diri anda berehat setiap sekarang dan kemudian. Pergi dan melakukan sesuatu yang anda nikmati, pergi untuk melihat filem kegemaran anda, membeli pakaian yang baru, pergi untuk Urutan, atau melawat salon, telah mereka dibasuh rambut anda dan menukar gaya rambut anda.

Hidup ini terlalu singkat; dan tekanan boleh mengurangkan lagi. Tiada apa yang lebih penting daripada kesihatan atau keadaan minda anda. Supaya tidak menjadi mangsa tekanan anda, belajar untuk mengatasinya.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *