EMS tanda-tanda amaran strok kesedaran

EMS tanda-tanda amaran strok kesedaran

Sebagai tanda-tanda amaran strok adalah lebih baik memahami dan meningkatkan kesedaran, perubahan juga dibuat dalam sistem perkhidmatan perubatan kecemasan (EMS) di seluruh negara. Mendapatkan rawatan untuk mangsa angin ahmar yang secepat mungkin amat penting bagi kelangsungan hidup mereka.

Ini adalah di mana kesedaran kebangsaan angin ahmar perkhidmatan perubatan kecemasan (EMS) datang. Mereka melaksanakan strok yang berterusan kesedaran dan sokongan kempen yang bertujuan untuk mendidik dan Memperkasakan infrastruktur seluruh perkhidmatan perubatan yang boleh dipanggil untuk menyokong dan merawat mangsa strok. Mereka juga bertujuan mendidik orang awam diberitahu dengan lebih baik dan dapat mengenal pasti tanda-tanda amaran awal strok dan gejala-gejala angin ahmar yang sepadan.

Tanda-tanda amaran yang lebih biasa angin ahmar termasuk gejala-gejala berikut:

Tiba-tiba lemah atau kebas di muka, tangan atau kaki di sebelah badan.

Dimness secara tiba-tiba atau kehilangan penglihatan, terutamanya di sebelah mata.

Kehilangan pertuturan, masalah bercakap atau masalah memahami pertuturan. Banyak mangsa angin ahmar mengatakan mereka tahu sesuatu yang berlaku tetapi tidak dapat mendapatkan perkataan keluar untuk memberitahu sesiapa atau ketika mereka bercakap, ianya mumbled dan undistinguishable sebagai ucapan.

Sakit kepala teruk secara tiba-tiba dengan tiada sebab yang jelas.

Rasa pening atau mantap atau yang tidak dapat berdiri, terutamanya jika dikaitkan dengan mana-mana gejala-gejala di atas.

Mujurlah, EMS yang telah dilakukan sebagai sistem sokongan yang lengkap, yang akhirnya akan membawa kepada tindak balas yang lebih baik dan peningkatan peluang pemulihan untuk semua mangsa-mangsa strok. Pakej termasuk peranan di semua peringkat sokongan dari pakar perubatan, melalui kepada orang-orang yang mengendalikan panggilan kecemasan dan dispatchers perubatan dan paramedik.

Pelbagai kajian dan tinjauan telah mendapati bahawa mangsa strok mendapatkan perhatian perubatan yang mereka perlukan untuk sekurang-kurangnya 2 jam selepas mereka telah mengalami angin ahmar. Ini adalah sebahagian besarnya disebabkan oleh Perkhidmatan kecemasan yang tidak mendapat maklumat tentang situasi mereka cukup cepat. Jadi ia adalah penting bahawa orang yang lebih baik dapat mengenal pasti tanda-tanda amaran strok dan hubungi khidmat kecemasan secepat mungkin.

Sebaik sahaja mereka menerima panggilan untuk bantuan, EMS yang mempunyai satu sistem yang sangat diperkemas untuk memastikan bahawa mangsa mendapat sokongan dan perhatian perubatan dengan cepat, tetapi mereka tidak dapat meletakkan apa yang telah menjadi amalan sehingga mereka dimaklumkan kes itu.

Mereka boleh menilai pesakit dengan serta-merta dan membuat pertimbangan yang tepat kerana pengetahuan mereka daripada gejala-gejala angin ahmar, dan boleh membuat laporan terperinci untuk doktor dan perubatan Jabatan laluan ke hospital. Hasilnya adalah satu perkhidmatan yang sangat diperkemas dan cekap untuk mengenal pasti tanda-tanda angin ahmar, menguruskan gejala-gejala angin ahmar dan meningkatkan kemungkinan survival dan pemulihan untuk mangsa.

Kemungkinan pemulihan strok dan kelangsungan hidup walaupun mangsa strok adalah sebahagian besarnya bergantung pada berapa cepat mereka akan dilayan, dan kebolehan pasukan perubatan yang menyokong mereka. Penjagaan strok mangsa bermula dengan pesakit menyedari tanda-tanda amaran strok dan pelbagai gejala-gejala angin ahmar, dan memanggil Perkhidmatan kecemasan secepat mungkin.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *