Empat unsur penting daripada rutin latihan kecergasan bulat baik bahagian Iii

Empat unsur penting daripada rutin latihan kecergasan bulat baik bahagian Iii

Dalam Bahagian I daripada siri ini, saya bercakap tentang senaman aerobik. Dalam Bahagian II adalah otot pengukuhan. Dalam artikel ini, bahagian III siri, tumpuan adalah di atas “regangan.”

Regangan adalah elemen penting rutin latihan kecergasan anda kerana ia menyediakan otot untuk latihan. Ia juga boleh meningkatkan fleksibiliti, keseimbangan dan penyelarasan anda.

Sejak kebanyakan aerobik dan program-program latihan kekuatan menyebabkan otot-otot anda kontrak dan flex, untuk menyediakan baki yang sama, anda perlu memberi perhatian untuk lengthening dan regangan otot-otot tersebut selepas senaman anda.

Tetap regangan akan membantu anda mendapatkan manfaat-manfaat berikut:

• Meningkatkan fleksibiliti dan julat pergerakan sendi yang lebih baik: tugas-tugas seperti mengangkat pakej, membongkok untuk ikat kasut anda atau hurrying untuk menaiki bas menjadi lebih mudah dan kurang memenatkan.

• Memperbaiki Edaran: regangan meningkatkan aliran darah ke otot-otot anda. Jika anda mempunyai kecederaan otot yang meningkatkan Sirkulasi boleh membantu memendekkan masa pemulihan.

• Postur yang baik: regangan yang kerap membantu mengekalkan otot-otot anda dari semakin ketat dan membolehkan anda untuk mengekalkan postur yang betul. Postur yang baik adalah penting untuk mengurangkan kesakitan.

• Meningkatkan penyelarasan: menyelaraskan dan baki membantu memastikan anda bergerak dan kurang terdedah kepada kecederaan dari jatuh terutamanya seperti yang anda umur.

Regangan asas:

• Panas sehingga pertama: bersiap dengan berjalan sambil perlahan-lahan mengepam lengan atau lakukan senaman yang kegemaran anda pada berintensiti rendah selama lima minit. Sekiranya anda meregangkan otot-otot yang sejuk meningkatkan risiko kecederaan.

• Pegang setiap regangan sekurang-kurangnya 30 minit.

• Melantun: melantun seperti anda meregangkan boleh menyebabkan Tangisan kecil dalam otot. Tisu parut yang ditinggalkan kerana menyembuhkan otot boleh mengetatkan dan membuat anda lebih kurang fleksibel dan lebih terdedah kepada sakit.

• Tumpuan tanpa kesakitan regangan: kesakitan adalah tanda amaran. Jika anda merasa sakit kerana anda meregangkan, kembali mematikan ke titik di mana anda tidak merasa sakit, kemudian regangan.

• Berehat dan bernafas secara

• Meregangkan kedua-dua belah

• Regangan ringan selepas memanaskan anda berjalan perlahan-lahan.

• Regangan lebih teliti selepas senaman anda

Meregangkan sekerap mana yang anda bersenam. Kadar yang perlahan dan bersenam kemudian yang sejuk turun dari stretches selepas senaman ini adalah cara yang hebat untuk menyejukkan.

Jika anda hanya mempunyai masa untuk meregangkan sekali semasa rutin senaman, melakukan regangan selepas senaman tersebut.

Sumber: Klinik Mayo (2005)

Penafian: Artikel ini tidak bertujuan untuk mendiagnosis, merawat atau menyembuhkan apa jua jenis masalah kesihatan. Sentiasa berunding dengan penyedia jagaan kesihatan anda tentang apa-apa masalah kesihatan dan terutamanya sebelum memulakan program senaman.

Artikel ini adalah percuma untuk menerbitkan dengan kotak sumber.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *