Emosi yang disebabkan oleh buli tempat kerja

Emosi yang disebabkan oleh buli tempat kerja

Tuntutan emosi di tempat kerja biasanya disebabkan oleh tempat kerja buli oleh atasan atau co-employee yang.

Emosi yang boleh disebabkan oleh tindakan oleh individu atau Kumpulan yang buli tempat kerja boleh mengambil bentuk yang berbeza.

Buli di tempat kerja boleh menjadi penderaan lisan, bukan lisan, psikologi, fizikal atau ancaman daripada penderaan fizikal. Kadang-kadang buli boleh datang dalam bentuk tingkah laku yang pasif-agresif serta.

Untuk menentukan buli tempat kerja, ia merujuk kepada kecenderungan seseorang individu atau sekumpulan individu untuk melakukan kelakuan agresif atau tidak munasabah yang berterusan dan konsisten terhadap seseorang pekerja yang rakan-rakan.

Ianya biasanya sukar untuk mangsa tekanan emosi untuk mengambil tindakan kerana ini buli tempat kerja biasanya beroperasi mengikut peraturan yang ditetapkan dan prosedur organisasi perniagaan.

Berikut adalah beberapa contoh buli tempat kerja yang boleh membawa kepada tekanan emosi:

• Pembunuhan watak

• Tidak menyediakan sumber-sumber secara adil

• Ostracizing atau pengasingan sosial

• Serangan fizikal

• Kemusnahan harta atau kerja produk

• Palsu menuduh seseorang kesilapan kerja

Kesan Kesihatan

Menurut kajian, didapati bahawa buli di tempat kerja memberi kesan kepada kesihatan pekerja.
Buli di tempat kerja boleh membawa kepada pelbagai kesan negatif dalam badan yang membawa kepada tekanan fizikal, psikologi dan emosi.

Hasilnya, ia menyebabkan pekerja-pekerja yang lebih banyak untuk menggunakan “sakit hari” atau mengambil masa dari kerja.
Di samping itu, ia tidak hanya mempengaruhi individu yang disasarkan oleh di buli tetapi orang-orang di sekeliling beliau juga.

Kajian juga mendapati bahawa terdapat kesan-kesan negatif seperti rasa takut, tekanan dan meningkatkan emosi mereka yang saksi buli tempat kerja.

Berkemungkinan besar menjadi sasaran

Sasaran buli tempat kerja yang biasa orang-orang yang bekerjasama dan mempunyai personaliti yang ketadbiran.

Dari segi demografi tertentu, statistik menunjukkan bahawa 57% daripada mereka yang dilaporkan menjadi mangsa buli di tempat kerja adalah wanita dan bahawa 60% daripada mereka mungkin akan buli tempat kerja adalah lelaki.
Perkara yang lucu tentang hal itu adalah bahawa sasaran kebanyakan wanita bergaduh juga wanita.

Dari segi bangsa, orang kaum Hispanik yang paling berkemungkinan untuk disasarkan atau telah menjadi mangsa buli di tempat kerja.

Mengambil tindakan

Perkara pertama yang perlu dipertimbangkan adalah jika benar-benar ada buli tempat kerja. Jika bos screams atau menghina pekerja, ia mungkin kerana kerja yang tidak selesai. Jika dua pekerja saling bermusuhan antara satu sama lain kerana konflik peribadi maka ia bukanlah tempat kerja buli.

Walaupun semua ini boleh menyebabkan tekanan emosi, Mahkamah tidak dijangka untuk menyelesaikan setiap konflik peribadi yang berlaku di tempat kerja. Mereka masih menggalakkan bahawa Syarikat menyelesaikannya secara dalaman.

Untuk tahu jika tekanan emosi anda adalah disebabkan oleh buli tempat kerja, pertimbangkan faktor-faktor berikut:

• Konsisten-jika penganiayaan yang berlaku secara tetap mengikut tempoh masa yang panjang

• Maklum – buli tempat kerja biasanya meningkatkan permusuhan dan pencerobohan dari semasa ke semasa

• Niat jahat – buli yang bertindak ke atas keinginan untuk sengaja menyakiti atau menghina seseorang

Jika anda mengalami tekanan emosi kerana buli tempat kerja, anda perlu mendapatkan bantuan guaman untuk membantu anda mengambil tindakan undang-undang. Pekerjaan Peguam harus mampu membantu anda memfailkan satu emosi di tempat kerja tuntutan terhadap pihak yang menjengkelkan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *