Emas yang kasih

Emas yang kasih

Hari Valentine melihat ketibaan pernah Fairtrade dan Fairmined emas yang pertama. Satu Jongkong daripada hanya di bawah satu setengah kg disampaikan di Hatton Gardens, satu daripada perdagangan barangan kemas di London.

Bukan sahaja pengguna tidak lama lagi akan dapat membeli barangan kemas Fairtrade Mark tetapi inisiatif juga akan meningkatkan awarness syarat-syarat kerja yang sering Pengarah pelombong artisanal dan kecil kecilan. Emas yang dicop dengan Fairtrade dan tanda Fairmined memastikan bahawa logam telah dilombong, diproses dan diniagakan dengan cara yang adil dan bertanggungjawab. Ini Jongkong pertama emas datang dari Koperasi perlombongan Cotapata di Bolivia yang terdiri daripada 88 keluarga yang bekerja di Cotapata National Park yang merangkumi rainforest Yungas berhampiran La Paz. Juana Pena Endara, juruteknik dari Koperasi dan Timbalan Presiden, dibentangkan Jongkong kepada media.

Fairtrade emas telah menjadi kerja-kerja asas Fairtrade dan LENGAN (Perikatan untuk bertanggungjawab Mining). Menurut Perikatan untuk bertanggungjawab perlombongan, Terdapat kira-kira 15 juta artisanal dan kecil-kecilan pelombong emas di dunia, menghasilkan beberapa 200-300 Tan emas yang mana kewujudannya adalah characterised oleh tahap kemiskinan yang tinggi dan dikenalpasti oleh Yayasan Fairtrade sebagai biasanya kekurangan sanitasi asas, air minuman yang bersih dan selamat dan mempunyai perumahan yang miskin, sedikit atau tiada akses untuk pendidikan atau penjagaan kesihatan dan kewangan yang tidak stabil.

Walaupun pelombong artisanal dan kecil-kecilan menghasilkan 10% bekalan emas global, mereka kira 90% daripada tenaga kerja dalam pengekstrakan emas. Satu rantaian bekalan yang kompleks yang melibatkan orang tengah yang bertanggungjawab bermakna pelombong yang sering ditinggalkan dengan sedikit harga akhir yang emas dijual. “Ramai pelombong sering menghadapi eksploitasi dari orang tengah yang membayar di bawah harga pasaran dan menipu mereka berat dan ketulenan kandungan emas,” kata kenyataan akhbar Yayasan Fairtrade.

Di bawah skim Fairtrade, pelombong akan menerima harga minimum 95% daripada London Bullion Market Association (LBMA) tetap emas mereka. Serta adil syarat-syarat bekerja dan membayar, emas akan dijual pada premium Fairtrade 10% di atas tetap LBMA. Pelombong boleh mendapat dan premium ekologi tambahan sebanyak 5% jika mereka pulih emas tanpa penggunaan merkuri atau cyanide dan memastikan gangguan ekologi yang minimum. Premium akan dilaburkan dalam peningkatan ekonomi, sosial atau alam sekitar yang telah dipersetujui secara Demokratik miners’ pilihan.

Projek ini dimulakan oleh LENGAN di peringkat akar umbi dengan sembilan Pertubuhan perlombongan di Bolivia, Colombia, Ecuador dan Peru. Yayasan Fairtrade berkata bahawa pertubuhan-pertubuhan perlombongan yang lebih banyak dari Amerika Latin akan menyertai sistem dan LENGAN juga telah menubuhkan satu rangkaian projek-projek perintis di Afrika, dan kemudian di Asia.

Jewellers pertama dua puluh untuk mendaftar bagi emas Fairtrade termasuk jeweller tertua di dunia Garrards, berpangkalan di London Stephen Webster, perintis jeweller etika Cred dan seorang yang bertukar jeweller kecil Pippa. Tingkat unyian, salah satu daripada yang dua puluh jewellers, percaya bahawa ketibaan ini disahkan emas mempunyai potensi untuk pembaharuan radikal sektor barang emas.

Menarik sebagai ketibaan Fairtrade emas mungkin, ia hanya boleh didapati dalam kuantiti yang terhad. Yayasan Fairtrade membayangkan emas bertauliah akan kira 5% daripada pasaran barangan kemas emas dalam tempoh 15 tahun.

Apabila kepingan pertama barang kemas yang diperbuat daripada emas Fairtrade tiba di kedai-kedai kemudian tahun ini, peluang untuk beribu-ribu miskin pelombong kecil-kecilan dan artisanal di Bolivia, Colombia, Ecuador dan Peru akan mula menjadi kenyataan

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *