Elk Cloner

Elk Cloner

Virus-virus komputer bekerja lebih seperti virus pada manusia. Mereka mempunyai kemampuan untuk merebak dari satu komputer ke komputer, mereka mengubah prestasi komputer, mengambil arahan dari pengguna, dan boleh juga membawa kepada kerosakan perkakasan.
Hasilnya, atur cara antivirus telah dicipta untuk memerangi ini. Perbezaan utama di antara virus dan virus manusia, Walau bagaimanapun, adalah bahawa virus komputer sepenuhnya buatan manusia.

Virus komputer dikenali pertama datang di awal tahun 1970 s dengan virus menjalar. Ia merebak melalui modem dail-keluar ke Tenex sistem operasi, paparan mesej yang berkata, saya m menjalar, menangkap saya jika anda boleh. Virus yang alternatif, Reaper, Jeneral dicipta untuk menghapuskannya. Pada tahun 1974, virus arnab muncul pada komputer dengan cara yang sama. Sebaik sahaja ia melanda, ia cepat membiak salinan dirinya, bogging turun prestasi komputer, akhirnya terhempas dalam mesin. Pada tahun berikutnya, satu program yang dipanggil Pervade mendapati babi disokong ke haiwan permainan. Walaupun ia tidak berniat jahat dalam alam semula jadi, ia tidak menyalin sendiri ke dalam setiap direktori di mana pengguna mempunyai akses. Virus jenis ini dikenali sebagai virus kuda Trojan atau virus yang menyamar sebagai sesuatu yang tidak merbahaya.

Yang meluas pertama wabak virus komputer merebak datang dengan Elk Cloner. Elk Cloner adalah virus yang berjangkit melalui cakera liut yang mengandungi sistem operasi Apple DOS 3.3, dan pada penggunaan 50, puisi akan muncul, memperkenalkan ia sebagai atur cara dengan personaliti.

Virus ini tidak benar-benar dinamakan itu hingga 1983 apabila Frederick Cohen frasa digunakan untuk menerangkan program-program komputer yang self-replicating. Beliau akan menggambarkan dengan menggunakan atur cara virus seperti pada salah satu sistem itu.

Terdapat dua cara untuk combating virus komputer, memasang semula sistem operasi atau memasang perisian antivirus. Pertama yang mungkin paling berkesan, tetapi mudah-kurangnya. Hal ini memaksa pengguna untuk membuat sandaran maklumat sebelum perlu bermula dengan sistem operasi bersih, kecuali sebahagian daripada maklumat sandar masih dijangkiti.

Perisian antivirus adalah lebih berguna, kerana ia bukan sahaja dilengkapi dengan alat-alat untuk membasmi virus-virus, tetapi ia juga kini mengandungi atur cara untuk memeriksa untuk kemungkinan ancaman seperti perisian berniat jahat dan nasib dan menyelesaikan isu-isu ini sebelum mereka serius mempengaruhi Kesihatan komputer. Pelbagai program juga menawarkan untuk membuat sandaran fail penting sebelum membuat sebarang perubahan besar kepada sistem.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *