Elder penderaan: Ia tidak berlaku di sini, boleh ia?

Elder penderaan: Ia tidak berlaku di sini, boleh ia?

Albert Lea, Minnesota, tidak akan membuat sesiapa Top Ten senarai tempat-tempat di mana perkara seperti ini boleh berlaku. Bandar-bandar besar seperti Chicago, New Orleans, Detroit, mungkin, tetapi tidak Albert Lea.

Setiap berbanding antara Negeri, 90 km dari selatan bandar berkembar, dengan jumlah penduduk menuju selatan dari 17,500 semasa ini, ia adalah tempat yang Minnesotans digunakan untuk ingat sebagai perhentian terakhir sebelum sempadan Iowa. Tidak apa-apa lagi.

Pada Mei 16, Lea Albert “Herald” pecah cerita mengejutkan bahawa penduduk 15 Good Samaritan kejururawatan rumah, Semua suffering dengan Alzheimer atau dementia, telah telah secara lisan, emosi dan seksual didera oleh gadis-gadis tempatan sekolah menengah yang telah berkhidmat di kemudahan.

Seterusnya laporan oleh Jabatan Kesihatan Minnesota disebut salah seorang pekerja sebagai berkata bahawa “apabila (pelajar) akan melakukan perkara-perkara ini, mereka akan tarik langsir,. jadi apabila mereka mendengar pintu dibuka, mereka boleh berhenti Mereka telah cukup sneaky tentang apa yang mereka telah lakukan. Orang-orang yang mereka telah mensasarkan adalah mereka yang mempunyai Alzheimer terlalu buruk, bahawa mereka tidak akan mampu untuk mengatakannya atau ingat. ”

Laporan mendapati bahawa penyalahgunaan terlibat meludah dan meletakkan jari di mulut, poking buah dada dan puting, menyentuh dan menoreh kemaluan, punggung yang melekat di muka, menggosok punggung dan penises, penyelitan dubur, menahan penduduk dan murahan mereka.

Penyelidikan berikut mengikut negeri dan pihak berkuasa tempatan, yang 19 – tahun dan yang 18 – tahun didakwa dengan misdemeanors yang kasar, membawa hukuman penjara maksimum setahun dalam penjara dan yang $3,000 halus untuk kiraan setiap. Salah seorang remaja yang menghadapi 11 caj; lain-lain, 10, termasuk salah guna orang dewasa yang terdedah oleh penjaga, penyalahgunaan orang dewasa yang terdedah dengan hubungan seks, menjalankan disorderly, dan gagal untuk melaporkan disyaki layanan buruk yang diberikan. Empat yang lain, semua 17 semasa penyalahgunaan dikatakan, didakwa di Mahkamah Juvana dengan kegagalan untuk laporan layanan buruk yang diberikan.

Kes ini menarik perhatian media Kebangsaan, termasuk Tunjuk NBC, “Hari ini” dan Associated Press cerita yang diedarkan secara meluas. Menaip “rumah jagaan kejururawatan Albert Lea” ke dalam enjin carian Google mengeluarkan lebih daripada 45,000 hits. Bagaimana boleh remaja dari bandar Minnesota ini dpt digolongkan emosi, fizikal dan seksual penderaan orang-orang ini tidak merbahaya, tidak berdaya- dan kemudian, sebagai kisah yang mendakwa, ketawa mengenainya? Tidak pernah kedengaran daripada yang anda katakan? Hampir tidak.

Tujuh bulan kemudian, lain cerita huraian elder penderaan mengejutkan penduduk kecil Montevideo, Minnesota.

Dalam kes ini, menurut Jabatan Negeri laporan Kesihatan, pembantu rumah jagaan kejururawatan terperangkap jari beliau di kanser vulva yang tinggal sehingga dia menjerit, jatuh penduduk lain atas katil dia dari empat kaki kaki, dan dilambung di tingkat boneka mainan yang ketiga penduduk fikir telah anak-anaknya.

Laporan itu juga mendedahkan bahawa Pembantu yang memberi tarian pusingan ke dua lelaki penduduk dan bared payudara beliau untuk satu atau lebih daripada mereka. Malangnya, sebagai satu hari “Newsweek” artikel majalah dilaporkan, caj terhadap Pembantu yang tidak mungkin “kerana mangsa dementia menghadkan keupayaan mereka untuk menjadi saksi.”

Sesungguhnya orang-orang yang mengalami dementia atau Alzheimer adalah mangsa yang sempurna, dan tidak semata-mata yang paling berkemungkinan besar menjadi sasaran penderaan di rumah jagaan kejururawatan: ahli-ahli keluarga boleh menyalahgunakan mereka juga.

Sebagai penduduk berumur, terdapat peningkatan dalam bilangan orang yang boleh menjadi mangsa kerana hubungan mereka umur, kelemahan atau Hotel yang menjanjikan.

Mungkin sebagai tindak balas kepada kes-kes yang mengerikan penderaan rumah jagaan kejururawatan dalam negeri, Ramsey County (St. Paul) Peguam Susan Gaertner mengumumkan penubuhan pasukan petugas elder penyalahgunaan untuk mendakwa kes-kes ini.

Dalam membuat pengumuman itu, Pendakwa Gaertner dinamakan hari contoh jenis-jenis penderaan yang elder unit akan meletakkan sasaran utama:

Seorang wanita yang buta undang-undang lazim bank beliau untuk meletakkan nama anak lelakinya cek peribadi beliau supaya beliau boleh membayar bil-bil Nya. Sebaliknya, anak disalirkan akaun bank beliau lebih daripada $45,000. Wanita belajar tentang kecurian tersebut, hanya apabila telefon diputuskan, insurans perubatan beliau diputuskan, dan dia yang makanan penghantaran roda berhenti.

Wanita lain memberikan beliau anak perempuan kuasa wakil untuk membayar bil-bil rumah jagaan kejururawatan beliau apabila siri garis kiri beliau Kurang Upaya. Anak perempuan bilked ibunya hampir $22.000.

Seorang lelaki warga tua, orang Kurang Upaya oleh penyakit Parkinson, memiliki aset yang hilang kelayakan dia untuk perlindungan Medicaid perbelanjaan rumah penjagaan Nya. Beliau meyakinkan saudaranya untuk memilih seorang ejen harta tanah untuk menjual rumahnya dan membayar bil-bil Nya. Dalam tempoh dua bulan, sepupu telah dirompak dalam akaun dan gagal untuk membayar kos rumah jagaan kejururawatan. Bapa saudara yang diusir dan ditinggalkan tiada tempat tinggal. Anak saudara yang tidak dapat dikesan.

Unit penderaan elder St. Paul akan terdiri daripada dua Pendakwa dilatih khas untuk mengkaji semula fakta-fakta dan membuat keputusan yang mengecas; empat percubaan peguam mendakwa kes; dan satu mangsa/saksi peguambela.

Fokus akan jenayah yang melibatkan penderaan fizikal dan seksual eksploitasi orang tua, kewangan dan penipuan yang bertujuan untuk warga tua.

Pendakwa Gaertner mengiktiraf kesan perubahan demografi akan mempunyai Kasus beliau, terutamanya kenaikan pada penduduk yang akan terhasil dari penuaan Boomers. “Kita akan dapat melihat pertumbuhan yang dramatik dalam populasi ini terdedah,” kata Gaertner. “Boomers bayi akan bergerak ke dalam kumpulan umur ini. Mereka cenderung untuk menjadi lebih kaya dan hidup lebih lama daripada generasi-generasi sebelum dan jadi kami menjangka lebih dan banyak lagi kes-kes yang jenis ini.

Sebab yang kedua, sama-sama berkuasa mewujudkan unit ialah kemelesetan semakin mendalam yang telah hancur ekonomi Amerika Syarikat. Seperti Gaertner memerhati, “Tiada akan menjadi lebih dan lebih daripada satu cubaan untuk mengeksploitasi sumber-sumber kewangan warga tua apabila anak mereka atau saudara-mara lain yang lebih muda akan kehilangan pekerjaan dan menghadapi masalah ekonomi yang lain.”

Walaupun Gaertner tidak dapat meramalkan potensi bilangan kes-kes yang akan dibangunkan oleh unit baru ini, beliau berkata “kami rasa adalah bahawa kita sedang bercakap kira-kira berpuluh-puluh kes-kes dalam tahun yang akan datang.”

Peguam unit ini juga akan bekerjasama dengan polis, Pejabat peguam bandar St. Paul, agensi-agensi Perkhidmatan Sosial dan Kumpulan sokongan. Salah satu komponen utama akan menjadi pendidikan awam dan kesedaran, Nota-Nota Gaertner.

Semasa Perkhidmatan terdahulu beliau sebagai peguam Hennepin County, Senator Amy Klobuchar menubuhkan unit penderaan yang tua, yang terus fokus pada eksploitasi kewangan, pengenalan kes-kes kecurian dan penderaan.

Gaertner bertanya, “Adakah apa-apa yang lebih buruk daripada mencuri duit nenek, jadi dia tidak boleh mendapatkan ubat atau makan dengan betul? Itulah sebabnya kami merasa begitu kuat tentang melakukan kerja-kerja ini. “

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *