Ekonomi Keynesian adalah kegagalan

Ekonomi Keynesian adalah kegagalan

Keynesian keriangan untuk kuasa yang merangsang permintaan atau ‘pengguna’ telah popular sejak tahun 1930-an. Ia adalah karut semata-mata yang diajar di setiap sekolah di seluruh dunia. Ekonomi Keynesian adalah lebih sedikit daripada Intelek pablum yang digunakan oleh mereka yang berkuasa atau oleh elit yang technocratic dan sebahagian besar buta huruf untuk meningkatkan kuasa mereka; meningkatkan kerajaan; mencetak wang dan sebaliknya memusnahkan hubungan ekonomi yang biasa. Teori Keynes’, begitu dipercayai oleh Profesor adalah amalan bencana.

Tarikan adalah sayap kiri dinding bunga dan ahli kumpulan Bloomsbury deranged inter-World perang British pacifists. Beliau adalah seorang theorist sombong yang benar-benar beriman di elixir ajaib kerajaan yang besar dan impian technocratic mengawal berbilion-bilion keputusan peribadi, perniagaan dan ekonomi, pengaturcaraan, membina suatu perintah dunia yang sempurna. Keynes memberikan akal dan jargon dipenuhi perlindungan dan rasional untuk ahli-ahli politik dan demagogues yang akan mengutip bukunya, ‘The am teori pekerjaan, faedah dan wang’, untuk menjustifikasikan menjadi negeri.

Mengikut teori ini yang telah gagal dalam amalan setiap kali ia telah cuba, kerajaan boleh merangsang ekonomi melalui pemberian pengguna, pekerja dan perniagaan jumlah wang yang dipinjam. Ini disebut ‘rangsangan’. Ini hutang atau defisit semasa pembiayaan rangsangan, maka dibayar balik atau bersara, apabila ekonomi yang diperkukuhkan oleh perbelanjaan pengguna dan pelaburan Perniagaan, menghasilkan lebihan hasil cukai. Rangsangan diperlukan, jadi berhujah Keynes, mengatasi kitaran Perniagaan, kegawatan dan peristiwa-peristiwa yang tidak dijangka yang akan mengurangkan peluang pekerjaan, meningkatkan kadar pengangguran dan kesan hasil Negeri. Makro dan mikro-urusan ekonomi dan proses pengeluaran, keadaan, jadi fikir Keynes, akan mengelakkan kitar variasi dan memastikan bahawa tahap terendah pengangguran dapat dikekalkan. Kuasa Kerajaan memang tidak boleh diketepikan untuk kesaksamaan peluang pekerjaan dan pendapatan yang penuh.

Terdapat banyak masalah dengan pelan counter-rational untuk Pengurusan ekonomi. Tiada andaian-andaian utama tarikan akal apabila mereka akan dikaji sama ada secara berasingan atau bersama-sama. Kitaran perniagaan sejarah disebabkan oleh kerajaan, dan mereka biasanya jawapan kepada dasar kerajaan untuk menambah keluasan negara melalui halangan perdagangan, cukai yang lebih tinggi, lebih banyak perbelanjaan, lebih banyak peraturan dan program ketakutan dan pematuhan. Meleset, tahun 1970-an stagflasi dan krisis kewangan semasa adalah contoh semua jelas hakikat ini. Kerajaan yang menyebabkan kelesuan ekonomi akan muncul bermakna bahawa program-program kerajaan bukan penyelesaian yang dikehendaki sama ada mendapat daripada kegawatan ekonomi sekarang, atau untuk mengelakkan masa depan derailments dari berlaku.

Kesan rangsangan ekonomi Keynesian utama adalah untuk meningkatkan hutang; menaikkan kadar cukai masa hadapan dan mendistorsi functionings biasa ekonomi pasaran dan membuat keputusan peribadi dan korporat. Kerajaan memilih pemenang dan mengesahkan rugi. Pemenang akan termasuk syarikat-syarikat yang mendapatkan melomat keluar, orang-orang yang menerima kebajikan, Kesatuan sekerja dan lain-lain yang mempunyai pekerjaan mereka dilindungi, orang-orang yang menerima pendapatan yang diedarkan semula dan orang-orang yang dibayar untuk sokongan politik. Rugi selalunya termasuk firma domestik dan antarabangsa yang adil dan perdagangan bebas; lebih tinggi pendapatan keluarga; perniagaan kecil yang dikelaskan di bawah kategori berpendapatan tinggi; generasi akan datang yang mesti membayar hutang itu; dan pengguna perlu membayar kos yang lebih tinggi bagi semua produk dan perkhidmatan.

Di bawah Keynesian falsafah, kerajaan dan teknokrat menganggap peranan Tuhan. Memandangkan golongan miskin Ketua Tuhan sepanjang sejarah, hal ini mungkin tidak supposition yang mulia untuk menyokong.

Brian Reidl dari Institut warisan salah tempat artikel Tempahan terakhir bolen dalam perbelanjaan kerajaan itu, atau apa yang diistilahkan Keynesian perbelanjaan defisit digunakan, yang dikendalikan oleh Allah-kepala, adalah berfaedah (lihat Reidl
Dalam artikel ini beliau membuat perkara penting berikut mengenai fetish Keynesian untuk mengawal ekonomi dan pengurusan permintaan sampingan.

“Kerajaan tidak boleh mencipta kuasa membeli yang baru daripada udara nipis. Jika Kongres dana baru menghabiskan dengan cukai, ia adalah hanya mengagihkan pendapatan yang sedia ada. Jika sebaliknya, Kongres borrows wang daripada pelabur tempatan, pelabur tersebut akan mempunyai yang lebih kurang untuk melabur atau membelanjakan ekonomi peribadi. Jika Kongres borrows wang dari rakyat asing, imbangan pembayaran akan sesuaikan dengan sama-sama mengurangkan eksport bersih, meninggalkan KDNK yang tidak berubah. Setiap dolar yang menghabiskan Kongres pertama mesti datang dari tempat yang lain.

Ini tidak bermakna bahawa perbelanjaan kerajaan mempunyai tiada kesan ekonomi. Perbelanjaan kerajaan sering mengubah penggunaan jumlah permintaan, seperti meningkatkan penggunaan perbelanjaan pelaburan.”

Apabila pakej rangsangan dicipta wang itu telah datang daripada seseorang melalui cukai, atau dicetak. Kedua-duanya adalah bersih negatif kepada ekonomi. Pertumbuhan ekonomi sahaja hasil dari mengeluarkan lebih banyak barangan dan perkhidmatan (bukan dari mengagihkan pendapatan sedia ada), dan yang memerlukan pertumbuhan produktiviti dan pertumbuhan penawaran buruh seperti produktiviti bukan sahaja meningkatkan kekayaan tetapi juga gaji dan upah peluang.

Sejarah sudah tentu perbelanjaan kerajaan telah mengurangkan produktiviti dan pertumbuhan ekonomi jangka panjang disebabkan oleh beberapa sebab-sebab yang jelas. Kerana kerajaan membelanjakan lebih banyak ia menimbulkan cukai yang mengurangkan keuntungan, produktiviti dan upah dan kerja penciptaan. Kerana kerajaan menanggung hutang yang lebih banyak melalui rangsangan dan permintaan pakej sampingan ia mengurangkan insentif untuk menghasilkan dan displaces wang oleh mengeluarkan sektor swasta yang lebih produktif daripada persamaan ekonomi dan menggantikannya dengan dolar negeri yang jauh kurang berkesan, cukai atau dicetak di percetakan kerajaan. Ketidakcekapan kerajaan polisi Kesihatan, perumahan, pendidikan dan industri am adalah jelas mewujudkan besar kos yang perlu ditanggung oleh pembayar cukai biasa – penyelesaian yang tidak berkesan dengan harga yang lebih tinggi salah satu boleh katakan.

Sebagai Reidl sumber dan membuktikan:
“Gunung pengajian akademik menunjukkan bagaimana perkembangan kerajaan mengurangkan pertumbuhan ekonomi:
1. Ulasan kewangan awam melaporkan bahawa “perbelanjaan kerajaan jumlah yang lebih tinggi, tidak kira bagaimana dibiayai, adalah berkaitan dengan kadar pertumbuhan yang lebih rendah daripada produk sebenar per kapita kasar Negeri.”
2. Dalam jurnal ekonomi suku melaporkan bahawa “sebuah persatuan yang negatif dengan pertumbuhan dan pelaburan mempunyai nisbah perbelanjaan penggunaan sebenar kerajaan kepada KDNK”, dan “pertumbuhan berkaitan songsang kepada syer penggunaan KDNK kerajaan, tetapi insignificantly yang berkaitan dengan bahagian pelaburan awam.”
3.A jurnal ekonomi makro kajian mendapati bahawa “pekali terma aditif pembolehubah bersaiz kerajaan menunjukkan bahawa 1% pertambahan saiz kerajaan mengurangkan kadar pertumbuhan ekonomi sebanyak 0.143%.”
4. Pilihan awam melaporkan bahawa “satu peratus pertambahan perbelanjaan sebagai peratus kepada KDNK (dari, berkata, 30-31%) kerajaan akan menaikkan kadar pengangguran oleh.36 kira-kira satu peratus (dari, berkata, daripada 8 peratus 8.36).”

Ia adalah jelas bahawa pengurusan ekonomi dan permintaan Keynesian adalah alat untuk orang bodoh. Kekayaan, masyarakat yang lebih baik, dunia yang lebih bersih, lebih tinggi tahap pembangunan yang tidak coerced oleh kerajaan. Ia hanya berlaku apabila orang-orang yang percuma, yang beroperasi di pasaran bebas dibenarkan untuk berinteraksi dan menentukan harga dan bekalan barangan dan perkhidmatan yang pelbagai. Penglibatan kerajaan memastikan bertentangan dan merupakan satu teori yang mired dalam cultish absurdity teologi.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *