Ejakulasi tertangguh – disfungsi seksual yang ketiga paling umum

Ejakulasi tertangguh – disfungsi seksual yang ketiga paling umum

Jika ia mengambil masa anda selama-lamanya puncak syahwat semasa seks, anda mungkin telah melewatkan ejakulasi. Lambat pancutan, juga dikenali sebagai pancutan yang cacat, jenis disfungsi seksual di kalangan lelaki yang berlaku pada kira-kira 7% penduduk, dan doktor mengatakan ia menjadi semakin biasa. Bagi lelaki yang mengalami ejakulasi pra-matang, “masalah” ejakulasi tertangguh mungkin kedengaran seperti mimpi menjadi kenyataan. Tetapi sebenarnya lambat pancutan, apabila ia menjadi kronik, boleh menyebabkan ketegangan, kebimbangan, masalah perhubungan, dan hanya membuat seks berasa seperti banyak kerja. Vitamin dan mineral, herba, hypnosis, kaunseling dan ubat-ubatan adalah di antara beberapa pilihan yang tersedia untuk lelaki yang ingin membanteras isu ini. Pergi ke doktor untuk mengenepikan apa-apa masalah asas terlebih dahulu.

Sebab-sebab

Selalunya lelaki dengan masalah ejaculatory tidak mempunyai masalah mencapai atau mengekalkan ereksi–agak bertentangan. Walau bagaimanapun, dalam kes-kes orgasme hanya berlaku selepas tempoh masa yang panjang jika pada semua. Bagi sesetengah lelaki keadaan ini adalah masalah sepanjang hayat, manakala bagi orang lain ia boleh mula agak dari biru. Sebab-sebab yang boleh didapati daripada ejakulasi tertangguh termasuk penyakit prostat, jangkitan, ketidakseimbangan hormon lelaki, ubat-ubatan preskripsi, kencing manis, penyakit kardiovaskular, kerosakan saraf, kerosakan saraf tunjang, sklerosis berbilang, kulit yang kering atau kasar dan trauma fizikal untuk rantau kemaluan tempatan. Menurut Michael A. Perelman, Ph.D., dalam artikel ciri-ciri yang diterbitkan dalam talian oleh The International Society untuk ubat-ubatan seksual, lelaki yang mengalami ejakulasi tertangguh, tidak berkaitan dengan penyakit atau keadaan perubatan, selalunya mempunyai ketakutan sekitar impregnating rakan-rakan mereka, mengalami rasa bersalah atau kebimbangan ke atas melancap, dan sering daripada latar belakang agama Ortodoks/fundamentalist.

Rawatan

Apabila mengalami kelewatan ejakulasi, ia adalah perkara biasa bagi lelaki untuk mencari ubat-ubatan seperti pil herba seks atau inhibitors PDE-5. Opsyen ini mungkin membantu untuk memulihkan pendirian yang hilang, tetapi lelaki dengan reaksi kelewatan mungkin mengalami keputusan yang bercampur-campur. Dalam sesetengah kes ereksi dikekalkan, tetapi orgasme hanya sukar untuk mencapai. Klinik Mayo mengesyorkan beberapa ubat-ubatan sebagai rawatan yang boleh didapati untuk ejakulasi tertangguh, tetapi hanya dalam kombinasi dengan merawat punca–ketegangan emosi dan psikologi sekitar seks, atau keadaan fizikal yang mungkin pada akar ejakulasi tertangguh. Sebelum seorang lelaki self-medicates untuk keadaan beliau, pilihan terbaik adalah untuk pergi melihat doktor dan mendapatkan diuji–ujian darah, ujian air kencing dan pemeriksaan fizikal akan mengenepikan kemungkinan sebab-sebab fizikal yang boleh dipulihkan dengan mudah.

Perubatan alternatif

Terdapat ubat-ubatan alternatif yang boleh membantu dengan ejakulasi tertangguh, tetapi ia sentiasa bergantung pada apa yang menyebabkan masalah di tempat pertama. Banyak vitamin dan makanan tambahan seperti Kava (Piper methysticum), B-kompleks dan magnesium dikenali untuk mengurangkan kebimbangan dan tekanan. Beberapa makanan tambahan dan nutrien memodulatkan hormon lelaki, seperti Ginseng (Panax ginseng) melukakan hati akar (Urtica dioica), vitamin C, vitamin E, vitamin B5, zink dan whey protein. Ini boleh memberi manfaat kepada libido, rangsangan dan ketegasan. Ensiklopedia A.D.A.M. perubatan mencadangkan bahawa hypnosis juga mungkin merupakan pilihan rawatan adjunctive yang berguna untuk lelaki yang mengalami ejakulasi tertangguh. Tetapi satu perkataan Amaran: satu kajian yang diterbitkan dalam jurnal perubatan seksual pada tahun 2007 menunjukkan bahawa paras serotonin dan oxytocin akan terlibat dalam perencatan puncak syahwat dan pancutan. Walaupun lebih banyak penyelidikan di kawasan ini adalah diperlukan, sesetengah herba dianggap menjejaskan tahap serotonin dan oxytocin–dalam tertentu St John’s Wort (Hypericum perforatum), Rhodiola
(Rhodiola rosea) dan kacang Griffonia (Griffonia simplicifolia). Menggunakan herba dan makanan tambahan yang mengandungi herba ini dengan berhati-hati ini.

Rawatan topikal

Menggunakan produk terkemuka pada zakar boleh mempunyai pelbagai manfaat untuk lelaki dengan ejakulasi tertangguh. Formula pakar (paling profesional mengesyorkan minyak Man1Man) mengandungi pelbagai nutrien yang bermanfaat dan minyak yang menyokong peredaran yang sihat dan fungsi saraf. Vitamin C, E dan B5 menyokong pengeluaran testosteron dan kesan tahap nitrik oksida (NO) untuk ereksi yang sihat. Alpha lipoic asid adalah bahan aktif yang lain yang telah ladang untuk keupayaan untuk menyokong fungsi saraf dan Janakan semula saraf yang rosak. Memohon crèmes Kesihatan zakar seperti yang diarahkan untuk meningkatkan sensitiviti zakar–satu pendekatan yang benar-benar semulajadi untuk meningkatkan rangsangan, keseronokan dan menggalakkan puncak syahwat lelaki yang sihat.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *