Ehrs, kesihatan awam dan rawatan segera doktor

Ehrs, kesihatan awam dan rawatan segera doktor

EHRs, atau rekod-rekod kesihatan elektronik adalah alat yang boleh digunakan oleh doktor untuk bekerjasama dengan lebih terperinci dengan agensi-agensi kesihatan awam. Kadang-kadang, ini juga dirujuk sebagai EMRs, atau rekod perubatan elektronik. EHRs secara amnya digunakan untuk dokumen data pesakit, mendapatkan isyarat penting dari agensi-agensi kesihatan awam, atau menyusun dan menghantar data tentang populasi tertentu pesakit. EHRs adalah amat berguna untuk pemantauan wabak penyakit berjangkit atau kronik supaya pakar-pakar perubatan dan pihak berkuasa kesihatan awam boleh kekal seiring membangunkan trend. Beberapa contoh trend dalam gejala-gejala yang mungkin dikesan termasuk demam, penyakit pernafasan, cirit-birit, sakit kepala atau muntah-muntah. Analisis dibuat ke atas data yang dikumpul untuk menentukan jika penampilan atau lokasi symptom(s) mana-mana exceed(s) apa dianggap ‘biasa’ Kumpulan gejala. Kumpulan yang besar daripada gejala-gejala dalam satu masa dan tempat yang tertentu boleh menunjukkan permulaan daripada wabak seperti pesakit Influenza A, Virus Nil Barat, dan sebagainya.

Berlaku dalam arah yang berlawanan, EHRs juga boleh bertindak sebagai sambungan antara agensi-agensi kesihatan awam dan pengamal perubatan yang mengamalkan. Jika, sebagai contoh, sebuah agensi kesihatan awam yang tahu tentang wujudnya ancaman kepada Keselamatan dan kesihatan awam, ini jenis amaran boleh diedarkan melalui EHRs untuk doktor-doktor di lokasi-lokasi tertentu mereka. Hampir semua entiti besar kesihatan awam menyertai rangkaian Amaran Kesihatan, yang seterusnya boleh menyebarkan mesej melalui EHRs untuk meningkatkan penggera atau menarik perhatian kepada kelompok yang baru muncul gejala. Baru-baru di New York City Jabatan Kesihatan dan kebersihan Mental diuji amaran awam rawatan untuk pelbagai penyakit (1) jenis ini.

Satu contoh dari New York City adalah amaran Virus Nil Barat itu. Komunikasi antara pengamal perubatan dan pegawai kesihatan awam pergi kedua-dua cara – rangkaian amaran kesihatan ini menghantar isyarat khas untuk menarik perhatian penyedia penjagaan primer pesakit setiap masa muncul dengan demam dan sakit kepala (yang gejala Virus Nil Barat), dan pada masa yang sama, pesakit-pesakit yang melaporkan kes-kes yang disyaki atau telah disahkan telah dikesan dan direkodkan apabila pakar-pakar perubatan dihantar kembali data agregat mereka kepada agensi kesihatan awam. Dalam kes lain, amaran telah dikeluarkan untuk Legionella di kawasan kejiranan Bronx tertentu; pembekal telah dikejutkan untuk mengambil perhatian terhadap mana-mana pesakit mengadu tanda-tanda pernafasan, kerana ini mungkin hasil daripada jangkitan dengan Legionella. Amaran Legionella itu juga termasuk suatu perintah yang ditetapkan untuk sembuh kencing ujian untuk membantu mengingatkan pembekal untuk melengkapkan ujian. Tanpa amaran, dan jika mereka tidak sedar yang penyakit yang baru muncul, pembekal boleh telah terlepas peluang untuk merawat pesakit lebih awal. Amaran yang sama dikeluarkan satu wabak campak dan tercetusnya wabak selsema H1N1 sepanjang tahun 2009.

Contoh-contoh ini daripada Virus Nil Barat dan selesema H1N1 membantu menjelaskan bagaimana komunikasi di antara doktor yang mengamalkan dan agensi-agensi kesihatan awam jenis ini boleh positif dipengaruhi oleh teknologi baru seperti EHRs. Sesetengah pesakit mungkin bimbang tentang keselamatan data mereka, dan lain-lain mungkin tertanya-tanya tentang kosnya. Walau bagaimanapun, cara yang lebih baik untuk mengesan, rekod, dan bertindak balas terhadap wabak akan memberi manfaat kepada semua orang. Pegawai Kesihatan awam hanya boleh bertindak balas kepada cabaran apabila mereka mempunyai data yang tepat tentang yang menjadi sakit, di mana pesakit-pesakit ini terletak, dan berapa banyak tetingkap wujud antara gejala awal penyakit full-blown.

Rujukan

(1) Calman N, Hauser D, Lurio J, Wu WY, dan pemantapan M. Pichardo kesihatan awam dan penjagaan asas kerjasama melalui rekod-rekod kesihatan elektronik. Jurnal Amerika kesihatan awam 2012; 102:e13-e18.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *