Duduk berjam-jam boleh menjadi berbahaya

Duduk berjam-jam boleh menjadi berbahaya

Mengapa anda mengikuti rejim senaman yang? Sesungguhnya, untuk kekal cergas dan sihat, kan? Akan anda oleh mana-mana kebetulan di bawah kesan bahawa, dengan mengikuti setiap hari rejim mudah boot camp yang anda mungkin menghapuskan semua risiko berkaitan jantung anda? Fikir sekali lagi, kerana waktu tingkah-laku yang tidak aktif boleh membuktikan maut. Duduk bersama-sama jam terbiar atau kerja sehari-hari sepanjang yang boleh meningkatkan risiko penyakit kardiovaskular.

Sentiasa terdapat kesedaran pautan antara tidak aktif dan penyakit tetapi butir-butir di atasnya telah kini telah ditemui dengan lebih lanjut melalui pelbagai penyelidikan. Jatuh mangsa yang obesiti dan kencing manis adalah apa yang kita semua takut kepada. Dan duduk berjam-jam boleh menjelmakan rasa takut ini. Kajian terkini telah dibuktikan bahawa dewasa menghabiskan 60% dari mereka bangun jam yang sedentari. Orang-orang yang boleh menjalankan sederhana dan tahap aktiviti fizikal yang cergas tetapi menghabiskan sisa waktu majoriti yang duduk, akan lebih cenderung untuk bertolak ansur dengan kesihatan mereka daripada orang-orang yang menghabiskan kebanyakan masa mereka dalam aktiviti fizikal dan bukannya tempat duduk.

Anda tidak dapat membuat asal kerosakan yang disebabkan oleh duduk berjam-jam hanya dengan bersenam. Anda mungkin jika membangunkan sakit belakang yang kronik, lemah perut dan gluteal otot, yang boleh membawa kepada sakit belakang.

Sindrom berpalang atas:-mengekalkan postur yang betul semasa duduk adalah sangat penting. Tetapi kebanyakan daripada kita merasa keberatan untuk mengekalkan postur yang betul setiap masa walaupun duduk yang hanya menyumbang kepada ketidakseimbangan otot. Ia adalah sangat penting untuk membetulkan sikap anda bila-bila masa dan di mana perlu.

Kebanyakan orang mempunyai postur ibu yang ke hadapan semasa membaca atau semasa bekerja pada komputer atau komputer riba mereka. Ini mengganggu otot-otot dalam Kuadran di atas kerana putaran dalaman bahu disebabkan. Ini membawa kepada PEMENDEKAN otot pectoral. Ini elongates otot-otot bahagian atas belakang seperti rhomboids dan trapezins yang membawa kepada disfungsi otot. Untuk mengurangkan gejala masalah postur, latihan rintangan perlu dilakukan.

Punggung Flexor otot:-otot-otot tersebut terletak diletakkan di bahagian depan badan berlari ke hadapan kawasan pinggul. Ini adalah bertanggungjawab ke atas pergerakan kaki. Ini adalah otot-otot utama yang membantu dalam menjalankan duduk konvensional naik latihan. Manakala duduk bagi jam bersama-sama, kontrak otot pinggul dan kaki mengakibatkan pelvis yang sedang ditarik ke atas pada kedudukan atas. Akhirnya, otot-otot belakang yang lebih rendah akan ditarik menyebabkan sakit belakang yang kronik rendah. Juga, lipoprotein lipase enzim, yang bertanggungjawab untuk menangkap lemak dari darah, secara drastik jatuh ke bawah kerana yang menimbulkan tahap kolesterol HDL.

Ia adalah tidak mencukupi untuk menghabiskan hanya kadang-kadang bersenam. Ianya dibuat pasti bahawa anda melibatkan diri dalam aktiviti fizikal bila-bila masa yang mungkin. Anda boleh melakukan perkara-perkara yang kecil seperti mengambil berjalan semasa waktu rehat atau berjalan kaki ke bilik jalannya terletak di tempat kerja anda. Cuba menghabiskan sekurang-kurangnya setengah jam selepas pejabat berjalan dan cuba melakukan beberapa regangan setiap setengah jam ketika melakukan kerja-kerja anda. Semua ini sudah tentu akan membantu. Oleh itu, salah satu mesti melibatkan dirinya dalam beberapa atau yang lain-lain aktiviti fizikal setiap sekarang dan kemudian, untuk mengelakkan apa-apa jenis penyakit.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *