Drishti: Satu titik daripada fokus dalam amalan Yoga anda

Drishti: Satu titik daripada fokus dalam amalan Yoga anda

Yoga adalah keluarga amalan kerohanian kuno yang berasal dari India. Ia adalah salah satu daripada enam sekolah falsafah Hindu. Di India dan di seluruh dunia, Yoga adalah dilihat sebagai satu cara untuk kesihatan fizikal dan rohani penguasaan. Di luar India, Yoga telah menjadi terutamanya berkaitan dengan amalan asanas atau postur Hatha Yoga.

Di Amerika Syarikat di Amerika kecergasan profesional & Associates menawarkan pensijilan Yoga untuk intructors.

Yoga adalah satu bentuk senaman yang berpunca dari agama Timur berdasarkan pengantaraan. Kerana asal-usul, yoga, banyak perkataan yang digunakan dalam sesi yoga atipikal adalah bahasa Sanskrit, dan mulai yoga pelajar mungkin mempunyai masa yang sukar mengingati makna mereka. Satu perkataan itu ialah “drishti” dan kerana anda menjadi seorang pelajar yang lebih maju, anda akan mempelajari kuasa drishti, atau pemandangan. Kebanyakan guru-guru yoga menekankan bahawa drishti boleh membantu memperbaiki sikap anda semasa menimbulkan, dan ia juga boleh membantu anda dengan amalan meditasi anda sebagai anda belajar menggunakan yoga untuk tujuan ini. Dengan memahami kuasa drishti, anda boleh memahami bagaimana yoga berfungsi pada tahap kedua-dua fizikal dan rohani.

************************************

Adakah anda tahu?

Buddha, yang dianggarkan telah hidup 563-483 SM, dipercayai telah dipelajari apa dikenali daripada yoga pada masa itu sebagai sebahagian daripada pendidikan menyeluruh dalam falsafah Hindu. Ia juga mungkin, memandangkan pertumbuhan pesat agama Buddha selepas kematiannya dan sebelum dalam Bhagavad Gita terdiri, agama Buddha yang mempunyai pengaruh beberapa kerja-kerja itu. Terdapat pertindihan yang agak besar antara tradisi Hindu yoga dan agama Buddha.

************************************

Guru-guru yoga yang kuno dan pengamal ditemui di mana-mana pandangannya anda terletak, perhatian anda berikut. Adakah anda pernah mendengar ungkapan, “Jauhkan mata anda di the ball”? Ini adalah prinsip yang sama. Dalam yoga sebagai satu amalan agama, serta untuk memberi manfaat kepada kesihatan kita, matlamat utama adalah untuk menenangkan fikiran. Yoga bertujuan untuk melegakan tekanan fikiran dengan membantu anda fokus dan berfikir dengan lebih jelas. Dengan menetapkan pandangannya anda pada titik tunggal (drishti), anda boleh membina kemahiran-kemahiran yang anda perlukan untuk membawa minda ke satu titik juga. Drishti bertujuan untuk menghalang gangguan luar supaya fikiran yang penuh tumpuan itu sendiri.

Apabila bertafakur, drishti yang baik akan pernafasan anda. Jika anda menyimpan mata anda terbuka kerana anda bermeditasi, anda juga boleh menggunakan sumber di luar, seperti hujung anda hidung atau api lilin. Apabila mengamalkan yoga, hanya perlu memilih titik di dalam Bilik yang menetapkan pandangannya anda dan minda anda. Memilih sesuatu yang anda sememangnya boleh melihat seperti yang anda lakukan itu menimbulkan. Ini boleh menjadi sangat berguna apabila memegang menimbulkan bagi suatu tempoh masa. Untuk bermula pelajar, drishti yang akan menjadi pengajar. Ingat bahawa semasa anda terlebih dahulu, anda memahami penggunaan drishti akan memajukan serta.

Drishti tidak harus membebankan mata atau mengganggu dengan menimbulkan atau rutin. Jika anda adalah agama, simbol agama, seperti gambar Tuhan Hindu atau salib Kristian boleh digunakan dengan berkesan sebagai drishti. Beberapa jenis yoga mempunyai drishti tertentu yang digunakan untuk menimbulkan tertentu. Sebagai contoh, semasa menghadapi anjing yang menurun, anda akan menetapkan pandangannya anda atas Pusat anda. Guru anda sepatutnya dapat lagi penggunaan drishti yang menjelaskan dan memberikan anda cadangan mengenai apa yang perlu digunakan bagi menimbulkan tertentu.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *