Dr Oz mengesyorkan menggunakan mangga Afrika untuk penurunan berat badan

Dr Oz mengesyorkan menggunakan mangga Afrika untuk penurunan berat badan

Pernahkah anda mendengar tentang Dr Oz hanya 10 cabaran? Ia adalah satu cabaran untuk kehilangan 10 kilogram dan meraih manfaat daripada tekanan darah yang lebih rendah; kolesterol yang lebih rendah; dan mengurangkan risiko anda untuk angin ahmar, dementia, kanser Rahim dan kanser payudara. Yang elok, kehilangan hanya 10 pound boleh memberikan semua faedah! Tetapi bagaimana anda boleh menurunkan berat badan tersebut? Salah satu cara yang telah disyorkan oleh Dr Oz adalah mangga Afrika. Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut mengenai ramuan ini semula jadi yang boleh membantu anda menurunkan berat badan.

Sebagai sebahagian daripada salah satu Dr.Oz di “hanya 10” segmen, Dr. Oz disebutkan bahawa mangga Afrika ekstrak pil, juga dikenali sebagai Irvingia Gabonensis, boleh membantu dengan penurunan berat badan kerana mangga Afrika yang bertindak seperti “super-potent serat” yang sequesters kolesterol dan mengambil ia daripada tubuh anda. Di samping itu, beliau berkata “serat adalah sangat penting bagi mana-mana diet yang anda sedang” kerana ia diisi anda dan membantu anda makan kurang.

Apakah mangga Afrika?

Mangga Afrika, juga dikenali sebagai Irvingia Gabonensis, mangga liar, bush mangga atau mangga Afrika yang tulen, adalah buah-buahan di Afrika Barat yang kerap digunakan untuk memasak di Cameroon dan Nigeria. Mangga Afrika adalah serupa dengan kekacang lain bahawa ia adalah satu nut tinggi lemak, tetapi ia juga amat tinggi serat. Kira-kira 14% daripada kacang mangga Afrika adalah serat-diperkayakan – yang bermakna ia adalah baik untuk kesihatan anda, dan bagus untuk merendahkan kolestrol!

Mangga Afrika benar-benar berfungsi?

Yang kita semua dengar iklan dan “testimonial” mendakwa bahawa diet ini atau diet yang berfungsi mukjizat, tetapi biasanya fad diet tidak benar-benar berkesan. Jadi tidak mangga Afrika benar-benar membantu dengan penurunan berat badan?

Keputusan kajian klinikal di Cameroon mencadangkan bahawa pokok mangga Afrika boleh mengandungi beberapa ciri-ciri yang boleh membantu mengawal metabolisme, memperlahankan pengeluaran lemak badan dan menggalakkan penurunan berat badan. Penyelidik di Universiti Yaounde di Cameroon diterbitkan hasil daripada kajian yang diikuti 120 dewasa yang berlebihan berat badan. Separuh daripada Kumpulan ini adalah Kumpulan plasebo (mereka diberi pil gula) dan separuh lagi daripada Kumpulan sentiasa diberi pil mangga Afrika sepanjang sepuluh minggu. Kedua-dua Kumpulan mengikuti Pelan pemakanan yang setaraf dengannya, dan mereka mempunyai kira-kira sama tahap aktiviti fizikal. Keputusan kajian ini menunjukkan bahawa jumlah purata berat badan hilang equaled kira-kira 28 paun dalam tempoh kajian dan paras kolesterol LDL yang tidak sihat telah dikurangkan terlalu!

Penyelidik kajian ini mengesahkan bahawa ekstrak mangga Afrika boleh membantu mengurangkan berat badan pesakit yang berlebihan berat badan atau obes dengan selamat, dan bahawa ia juga mempunyai kesan positif ke atas kolesterol dan tahap Leptin. Pil mangga Afrika adalah benar-benar selamat dan amat berfaedah sebagai bahan kehilangan berat badan apabila diambil sebagai tambahan daripada sehingga beberapa gram setiap hari. Di samping itu, walaupun anda tidak perlu menurunkan berat badan, pil ini boleh memberi manfaat kepada kesihatan anda secara keseluruhan dengan mengurangkan dan mengimbangi paras kolesterol dan membantu mengekalkan tahap gula dalam darah.

Tiada siapa yang suka untuk diet, tetapi seperti yang Dr Oz berkata, hanya 10 paun memberikan manfaat kesihatan yang cemerlang. Dan dengan pil ekstrak mangga Afrika, kehilangan berat badan hanya mungkin sedikit lebih mudah!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *