Dong Quai – kegunaan ubat-ubatan, interaksi, kesan sampingan, dos

Dong Quai – kegunaan ubat-ubatan, interaksi, kesan sampingan, dos

Dong Quai
Dong quai juga dikenali sebagai dang gui, tang kuei, Angelica Cina, atau “wanita ginseng”, dan merupakan ahli keluarga pasli dan lobak merah. A. sinensis adalah yang paling banyak digunakan daripada spesies Angelica, walaupun spesies lain yang terdapat dalam ubat-ubatan tradisional dan budaya yang berbeza. Akar dan rhizomes adalah bahagian-bahagian yang secara meluas digunakan di loji.
Kegunaan dan faedah:
Dong quai adalah herba Perubatan Cina yang popular, yang kerap digunakan dalam formulasi untuk gynecologic gangguan. Di Amerika Syarikat, ia sering dipasarkan sebagai wanita tonik, dilabel semata-mata untuk “perempuan keseimbangan dan kesejahteraan”; Ia juga digunakan secara khusus untuk merawat penyakit senggugut, amenorrhea, haid tidak teratur, dysmenorrhea dan gejala-gejala menopaus. Dalam perubatan tradisional Cina, dong quai digunakan untuk promosi kesihatan am, syarat-syarat “kekurangan darah”, dan banyak penyakit gynecologic dan Obstetrik.
Farmakologi:
Juzuk kimia yang penting yang dilaporkan dalam A. sinensis termasuk ligustilide, asid ferulic, polysaccharides, dan furanocoumarins (seperti psoralen).Walau bagaimanapun, analisis semalam yang gagal untuk mencari coumarins komersial dong quai produk.
Aktiviti biologic ekstrak A. sinensis telah investi­gated dalam pelbagai eksperimen haiwan dan in vitro, terutamanya di China dan Jepun. Dalam tahun 1950-an, dua petikan yang berbeza demon­strated menentang aktiviti otot rahim dalam haiwan models.38,9 komponen minyak meruap dong quai telah ditemui untuk menghalang kontraksi rahim yang sponta­neous dalam uteri terpencil (kurang kesan ketara dilihat selepas pentadbiran pemakanan seluruh haiwan). Sebaliknya, komponen semula jadi yang berasaskan air atau alkohol ditadbir in­travenously mengukuh dan meningkat kontraksi rahim yang in vivo. Asid ferulic, komponen A. sinensis, didapati mempunyai

Banyak in vitro dan haiwan kajian lain yang telah diterbitkan dalam kesusasteraan Asia yang mendokumenkan acvity pharmacologic dong quai ekstrak atau komponen-komponen kimia yang terpencil. Saya ilese termasuk pelbagai kardiovaskular, hematologic, kesan anti-radang, dan aktiviti analgesik yang dijangkiti melalui hubungan Kelamin & malu,. Walau bagaimanapun, menyebabkan keadaan eksperimen yang berbeza-beza secara meluas, dos, model haiwan, ia adalah sukar untuk extrapolate kesan-kesan penggunaan Iluman.
Dong quai tidak dianggap estrogenik di litature Cina, 8 herba Barat tetapi moden sering katakan estrogenik; Ictivity untuk herba ini. Dalam kajian pharmacologic Cina, tiada kesan estrojenic dapat dilihat pada faraj smears dari tikus dan rodensia membawa dong quai sebagai 5% daripada diet mereka tidak membangunkan peningkatan berat uter­ine. Kekurangan hormon kesan adalah disokong oleh suatu kajian in vitro AS, di mana dong quai pula tidak mengikat ke reseptor estrogen (Swam), dan tidak pula ia merangsang percambahan sel pada sel-sel kanser payudara manusia ER-positif. Walau bagaimanapun, keputusan yang berbeza ditemui dalam satu kajian yang tidak diterbitkan di mana dong quai pula mengikat dua penerima es­trogen in vitro, dan menambah herba dengan suapan tikus ovariectomized dilaporkan meningkat berat badan rahim.
Ujian klinikal:
Satu percubaan klinikal Amerika Syarikat dinilai dong quai sebagai satu herba untuk rawatan symp­toms menopaus. Perbicaraan ini Keratan, double-buta, terkawal plasebo dinilai wanita putus haid dengan hot flashes. Mata pelajaran telah dwipihak kepada rawatan dengan plasebo atau 4.5 g/hari Standard dong quai akar produk (500 mg/kapsul; 3 kapsul t.i.d.) selama 24 minggu. Mata pelajaran yang dinilai bagi kepekatan hormon serum, kematangan faraj sel, endometrial percambahan dengan transvaginal ultrasonography dan gejala-gejala menopaus dengan sebuah diari self-reported hot flashes dan markah Indeks menopaus. Terdapat tiada perbezaan yang signifikan secara statistik antara dong quai Kumpulan dan Kumpulan plasebo dalam mana-mana parameter yang diuji. Peserta tidak dapat membezakan antara herba dan plasebo, dan kedua-dua kumpulan mencatat kejadian serupa ef­fects sampingan (burping, gas, dan sakit kepala).
Satu kajian Amerika Syarikat yang kecil, Keratan, double-buta dan terkawal plasebo dinilai gabungan dong quai dengan empat herba lain dalam 13 wanita dengan gejala-gejala menopaus lebih 3 bulan penulis melaporkan peningkatan gejala-gejala menopaus, tetapi keputusan adalah sukar untuk mentafsir kerana kekurangan data dan kajian kecil saiz. Percubaan double-buta, terkawal plasebo Jepun mendapati gabungan dong quai dengan lima herba lain untuk mempunyai kesan aktiviti analgesik yang ketara dalam 40 wanita dengan dysmenor­rhea. tahap hormon i8 tidak terjejas. Tunggal AS kes laporan rebusan dibuat dari dong quai dan peony akar adalah dikaitkan dengan peningkatan tahan erythropoietin anemia menengah untuk kegagalan buah pinggang yang kronik.
Tradisional dong quai-mengandungi formula, dalam kombinasi dengan herba lain, telah dilaporkan di dalam litera­ture Cina dan herba berkesan untuk dysmenorrhea, amenorrhea, gejala-gejala menopaus, jangkitan pelvis, senggugut, hepatitis, bronkitis kronik, glomerulonephri­tis kronik dan gangguan lain. Pakar-pakar perubatan Cina juga mempunyai admin­istered dong quai oleh suntikan (IV, 1M, atau ke Laman Akupunktur) untuk merawat keadaan seperti Sindrom kesakitan, thromboangiitis obliter­ans, jangkitan pelvis yang kronik, Raynaud’s penyakit, artritis reumatoid, angin ahmar dan alahan rinitis. Walau bagaimanapun, kebanyakan Sastera ini bergantung sebahagiannya atau sepenuhnya teori-teori medi­cine Cina tradisional untuk diagnosis dan rawatan, dan tidak terkawal terutamanya pengajian dan siri kes ini adalah methodologically inade­quate untuk membolehkan penilaian saintifik keberkesanan.
Kesan buruk
Dong quai secara amnya dianggap mempunyai beberapa, jika ada, kesan-kesan yang buruk. Kesan sampingan yang tidak berbeza daripada plasebo dalam percubaan terkawal yang terbesar. Satu laporan kes hipertensi yang diiringi dengan sakit kepala, kelemahan, dan muntah-muntah adalah dikaitkan dengan mengambil dua helpings yang tradisional dong quai sup dalam wanita berusia 32 tahun; anaknya berumur 3 minggu juga mempunyai sedikit bertingkat tekanan darah semasa penyusuan. Hubungan sebab dan kesan dengan komponen dong quai sup yang tidak jelas. Herba sering menyatakan bahawa dong quai mempunyai sifat laksatif yang ringan, yang kemungkinan besar berdasarkan tulisan Cina kuno bahawa ia “melincirkan usus”, tetapi kesan ini tidak sebaliknya telah dilaporkan.
Kesan-kesan sampingan dan interaksi:
Dua kes laporan mencadangkan bahawa dong quai mungkin potentiate anticoagulant kesan warfarin. Seorang wanita berusia 46 tahun yang terapeutik diselenggara warfarin mengalami dua kali ganda ketinggian nisbah dinormalkan Antarabangsa (INR) selepas mengambil 1-2 tablet setiap hari dari dong quai (565 mg/tab; Cara semulajadi), Wllich diselesaikan selama beberapa minggu selepas penamatan kawanan tersebut. Pesakit lain yang stabil pada warfarin selama 10 tahun yang dipersembahkan dengan meluas lebam INR untuk 101 bulan selepas memulakan dong quai untuk gejala-gejala menopaus; butir-butir mengenai kes ini, tidak disediakan.
Peringatan:
Berdasarkan eksperimen haiwan, saintis Cina telah berkenaan bahawa dong quai mungkin begitu juga menjejaskan pembekuan darah dan Iiterus manusia, dan dengan itu mengesyorkan bahawa ia dapat dielakkan di awal kehamilan, pendarahan gangguan, dan menorrhagia. Kerana dong quai mungkin mengandungi furanocoumarins (contohnya, psoralen), ada yang merasakan bahawa pengguna harus mengingatkan tentang potensi photosensitization (kadang-kadang dilihat dalam orang-orang yang mengumpul tumbuh-tumbuhan yang mengandungi bahan kimia ini), dan juga mengenai potensi photocarcinogenic atau mutagenic kesan psoralens. Walau bagaimanapun, untuk meletakkan ini dalam perspektif yang betul, bahan kimia ini juga terdapat banyak tumbuhan yang boleh dimakan, seperti parsnip, saderi dan pasli. Ditelan dengan jumlah yang besar mungkin meningkatkan risiko phototoxicity dalam pesakit yang menjalani rawatan dengan psoralen ultra­violet (PUVA); Walau bagaimanapun, analisis semalam yang gagal untuk mencari furanocoumarins dong quai produk.
Dos & persediaan:
Dos harian dari dong quai ditetapkan oleh pengamal perubatan Cina tradisional ini biasanya g 4-15, ditadbir sebagai seluruh akar atau hirisan akar. Dong quai secara tradisional digunakan dalam kombinasi dengan pelbagai herba yang lain, selalunya disediakan dalam teh, sup, atau hidangan lain, tetapi produk-produk komersial juga disediakan dalam pelbagai serbuk akar atau Cabutan formulasi. Amerika Utara pengguna boleh membeli dong quai sebagai satu atau kombinasi persediaan herba yang mengandungi kira-kira 100-500 mg root atau akar ekstrak satu bentuk dos, dengan pelbagai pilihan sembuh dosing yang disyorkan.
Ringkasan penilaian:
Manfaat tuntutan dong quai adalah berdasarkan terutamanya teori-teori perubatan Cina tradisional, kajian in vitro dan haiwan, dan un­controlled ujian klinikal dan siri-semua kes yang menunjukkan kesan-kesan berfaedah namun akan methodologically tidak mencukupi untuk es­tablish keberkesanan. Hanya satu, kawalan percubaan klinikal dari dong quai digunakan secara bersendirian pula tidak menunjukkan apa-apa aktiviti estrogenik atau manfaat untuk gejala-gejala menopaus, dan oleh itu tiada bukti berkualiti tinggi untuk menyokong penggunaannya. Penggunaan dong quai dalam kombinasi dengan herba lain telah dinilai dalam beberapa ujian klinikal, ade­quately terkawal. Berdasarkan penggunaan lama sejarah dan kajian-kajian klinikal yang terhad, dong quai muncul selamat dan juga disenangi.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *