Doktor dan jururawat Exodus daun Afrika penjagaan kesihatan dalam krisis

Doktor dan jururawat Exodus daun Afrika penjagaan kesihatan dalam krisis

Di Nairobi, Kenya, sebuah rumah yang sangat kecil, sangat asas kos 3,500 syiling sebulan (£25) – hampir tiga suku daripada gaji jururawat dan seterusnya cara-cara jururawat bersama keluarga untuk makan. Tetapi ramai yang mengadu tidak tentang tahap miskin perumahan, tetapi tentang hakikat bahawa satu perempat daripada jururawat Kenya yang berkelayakan telah tiada pekerjaan tetap kejururawatan dalam sebuah negara dengan sistem kesihatan dalam krisis.

Orang-orang yang telah menemui kerja yang sering terlalu kerap diguna dan kakitangan akan meninggalkan beramai-ramai, terdorong oleh keadaan yang lebih baik di luar negara, dan mereka yang tidak digantikan. Ada takungan besar seorang menganggur jururawat seluruh negara-negara Afrika Tempahan tetapi banyak tuntutan kerajaan yang memaksa untuk memperkenalkan pembekuan pengambilan kerana syarat-syarat IMF/World Bank membantu pakej-pakej yang direka untuk memaksa negara-negara Afrika untuk langsing perkhidmatan awam kembung.
Banyak kesihatan profesional yang telah scrimped untuk mencari wang untuk layak tetapi kemudian berjuang mencari kerja sekali yang layak. Kini, seperti beribu-ribu orang lain, mereka akan simpan untuk meninggalkan UK dan USA. Kerajaan Afrika sering berjanji bahawa mereka akan meningkatkan perbelanjaan perubatan tetapi ramai yang tidak pernah lakukan.
Penghijrahan doktor dan jururawat dari Afrika ke negara-negara kaya telah menimbulkan kebimbangan untuk Afrika perubatan otak longkang rungutan doktor serta jururawat Tabur serata dunia mencari pekerjaan better-paid dan selamat. Menurut statistik Kementerian Kesihatan di Zimbabwe, kurang daripada satu dalam empat jawatan bagi doktor dipenuhi. Empat daripada lima hospital-hospital daerah yang berkhidmat di kawasan luar bandar mempunyai doktor tiada. Tetapi kajian empirikal mengenai isu itu terjejas oleh kekurangan data. Berapa ramai doktor dan jururawat telah meninggalkan Afrika? Negara-negara yang tidak mereka meninggalkan? Di mana mereka telah diselesaikan?

Bukan sahaja akan kerajaan Afrika, IMF dan Bank Dunia menjadikan ia sukar bagi mereka untuk mencari pekerjaan tetapi Tempahan baru peraturan-peraturan yang direka untuk melindungi peluang kerja untuk British pelatih jururawat telah diperkenalkan yang mungkin bermakna bahawa beribu-ribu jururawat asing yang sudah bekerja di UK dipaksa kerja.
Kajian terbaru di UK mengatakan bahawa sebanyak 80 peratus daripada graduan kejururawatan yang tidak dapat mencari kerja di UK, kerajaan telah dikeluarkan kejururawatan daripada senarai profesion yang memintas undang-undang Imigresen pada bulan Ogos 2006.

Ini bermakna bahawa jururawat di luar negara akan diberi pekerjaan hanya jika tiada pemohon yang sesuai tampil dari Britain atau Eropah. Tetapi perubahan juga terpakai kepada jururawat yang sedia ada dari luar negara sebaik sahaja mereka sampai ke akhir kontrak mereka.
Jururawat di luar negara telah menjadi tulang belakang kepada perkhidmatan kesihatan di tahun-tahun kebelakangan, dengan 45 peratus jururawat baru yang berdaftar di Britain datang dari luar negara.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *