Diskriminasi terhadap orang-orang yang gemuk – ia berlaku setiap hari

Diskriminasi terhadap orang-orang yang gemuk – ia berlaku setiap hari

Manakala tidak adil, orang Hakim lain pada penampilan mereka. Jika anda sihat dan menarik yang akan biasanya bekerja dalam memihak kepada anda, tetapi jika anda yang berlebihan berat badan yang boleh hanya bekerja melawan anda tetapi ia boleh membawa kepada diskriminasi yang terang-terangan terhadap orang-orang yang gemuk.

Banyak kali orang akan berfikir bahawa orang yang berlebihan berat badan adalah slob, atau malas, atau kekurangan dalam kawalan diri. Malangnya, ramai orang lain mungkin mempunyai satu atau lebih daripada ciri-ciri ini tetapi dengan orang yang berlebihan berat badan, ‘bukti’ yang boleh dilihat. Kebanyakan jenis diskriminasi adalah sangat halus. Mereka boleh menjadi apa-apa dari senyuman kecil, untuk jenaka lemak, untuk berpaling dari ketawa apabila mereka melihat seseorang yang gemuk. Semua hal ini sakit dan orang yang gemuk akan sampai ke titik di mana mereka melihat sedikit di mana-mana, kadang-kadang apabila benar-benar tidak ada satu.

Salah satu tempat yang paling teruk bagi lemak diskriminasi adalah di tempat kerja. Banyak kali seseorang akan di landasan yang pantas untuk pekerjaan mereka memohon dalam talian dan sebaik sahaja mereka sampai ke Syarikat untuk wawancara face to face, mereka akan diberitahu bahawa mereka tidak boleh disewa. Apa seolah-olah seperti satu perkara yang pasti dalam talian tiba-tiba tidak akan berlaku dan benar-benar tiada berubah. Resume anda adalah sama kerana ia adalah talian, lalu mereka pengalaman dan pendidikan yang masih sama. Satu-satunya perkara yang berlaku adalah bahawa majikan berpotensi mereka tidak suka cara mereka kelihatan.

Manakala diskriminasi tidak undang-undang, lemak yang berlaku setiap hari, dan jika anda boleh membuktikan ia berlaku anda mempunyai remedi undang-undang, tetapi bagaimana anda boleh membuktikannya? Lebih sering daripada tidak, anda tidak boleh. Anda hanya tidak akan mendapatkan yang promosi atau anda telah berharap untuk meningkatkan dan anda boleh ‘tahu’ bahawa ia adalah kerana anda yang berlebihan berat badan, tetapi anda tidak dapat membuktikannya.

Dan, di sisi lain duit syiling, banyak syarikat yang perlu membayar premium insurans kesihatan tidak berfikir bahawa mereka mampu, atau bahawa ia adalah adil, perlu membayar lebih bagi orang-orang yang berlebihan berat badan (ini selalunya meliputi perokok juga) kerana mereka akan mempunyai lebih banyak isu-isu kesihatan daripada seseorang yang berada dalam Kesihatan yang baik dan tidak merokok.

Orang yang berlebihan berat badan adalah jauh lebih cenderung untuk mempunyai Kesihatan isu, ramai di antara mereka yang teruk. Mereka akan lebih cenderung untuk kehilangan kerja lebih kerap dan memerlukan rawatan perubatan yang lebih banyak. Jadi, masa yang sama tidak membiarkan apa-apa jenis diskriminasi, ia adalah penting untuk memahami bahawa ini bukanlah suatu isu yang mudah. Terdapat banyak unsur-unsur yang perlu dipertimbangkan.

Kebarangkalian berlakunya diskriminasi lemak akan meningkat secara dramatik dalam beberapa profesion. Apa-apa yang berkaitan dengan kosmetik atau penampilan peribadi akan menjadi sukar untuk orang lemak untuk mendapatkan kaki mereka di pintu atau terlebih dahulu sebaik sahaja mereka sudah. Sebagai contoh, seorang jurujual kereta mewah, kerani kedai kosmetik, seorang pekerja butik, pekerja Kelab Kesihatan, dan sebagainya. Ini adalah jenis tempat yang bergantung kepada penampilan pekerja-pekerja mereka untuk membantu membuat jualan. Seorang pekerja yang menarik atau lemak mungkin membantu jualan dan mereka benar-benar mungkin menjejaskan jualan.

Berlaku diskriminasi terhadap orang-orang yang gemuk, dan ia adalah salah. Walaupun ini bukanlah satu isu yang hitam dan putih. Apabila majikan enggan mengupah seseorang hanya kerana mereka mempunyai berat badan berlebihan tetapi ia tidak mempunyai kesan ke atas keupayaan mereka untuk melakukan kerja mereka, ia adalah salah. Jika, di sisi lain, majikan perlu mengekalkan imej tertentu hanya untuk mempunyai perniagaan mereka berjaya, ia mungkin tidak tepat, tetapi ia bukanlah tidak munasabah sama ada.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *