Diri membantu strategi untuk meningkatkan paras Hdl kolesterol secara semulajadi

Diri membantu strategi untuk meningkatkan paras Hdl kolesterol secara semulajadi

Anda mungkin pernah mendengar oleh sekarang bahawa urusan tahap kolesterol secara berkesan boleh membantu mengurangkan kemungkinan serangan jantung dan strok. Mungkin anda mempunyai kebimbangan kardiovaskular satu hari, bacaan kolestrol tempahan anda mungkin tidak datang kembali seperti yang dirancang, atau semata-mata mendapatkan zaman di mana mengelakkan serangan jantung atau angin ahmar adalah mula menjadi keutamaan. Tidak kira apa sebab anda ingin meningkatkan paras HDL kolesterol secara semulajadi, satu perkara yang pasti, mencari cara bagaimana untuk menguruskan bahaya darah lemak (seperti kolesterol) adalah bahagian yang sangat penting Kesihatan, dan teka-teki kualiti hidup.

Mengapa adalah belajar bagaimana untuk meningkatkan paras kolesterol HDL begitu penting?

Terdapat dua lipoprotein utama pembawa, HDL (kolesterol baik) dan LDL (kolesterol yang tidak baik). Pembawa lipoprotein pengangkutan kolesterol sekitar badan kita memastikan keperluan asas kolesterol kita dipenuhi. Cara yang paling mudah untuk berfikir tentang kedua-dua yang serupa, tetapi molekul-molekul yang sangat berbeza, yang satu (HDL) mengumpul lebihan kolesterol dan melupuskannya ia, sementara yang lain (LDL) Deposit kolesterol dalam arteri kami dalam bentuk plak arteri. Jadi ia hanya akan membuatkan rasa kardiovaskular yang baik untuk melakukan segala yang mungkin untuk meningkatkan HDL seberapa banyak yang mungkin.

Bagaimana untuk meningkatkan paras HDL kolesterol secara semulajadi

Resveratrol: Resveratrol adalah anti-oxidant yang kuat terutamanya di kulit buah-buahan berwarna gelap seperti blueberry dan anggur. Resveratrol telah ditunjukkan untuk meningkatkan kebaikan kolesterol (HDL) dan melambatkan proses penuaan dengan 25 peratus yang menakjubkan.

Senaman harian: kebanyakan penyelidikan seolah-olah mengesahkan idea yang berintensiti sederhana kerap bersenam seperti berjalan kaki, Berbasikal, aerobik air, dan Kembara Berjalan Kaki, menghasilkan banyak faedah kesihatan yang berbeza termasuk meningkatkan HDL. Ia juga telah terbukti LDL yang lebih rendah, serta menghapuskan hormon-hormon tertentu yang ditetapkan di Jadual untuk kardiovaskular plak. Menurut Persatuan jantung Amerika 30 minit doktor diluluskan senaman setiap hari adalah semua yang diperlukan untuk menghidupkan Jadual kolesterol.

Asap tembakau: rokok tembakau terbukti menjadi salah satu risiko kesihatan abad ini yang paling berbahaya dan juga merupakan salah satu halangan terbesar untuk kesihatan kardiovaskular. Dengan jauhnya bagi asap rokok, anda akan melihat peningkatan yang pesat dalam HDL, serta nisbah HDL/LDL semua penting. Sebuah perkataan perhatian, kedua tangan asap juga memainkan perandakan tahap kolesterol darah.

Epal sehari: satu kajian baru mendapati bahawa dengan hanya makan epal sehari seseorang boleh meningkatkan kolesterol baik dan mengurangkan kolesterol yang tidak baik oleh kira-kira 5 peratus.

Asid lemak Omega 3: dalam dua omega 3 asid lemak DHA dan EPA pada satu dos harian kira-kira 700 miligram setiap hari telah terbukti untuk membantu lebih rendah triglycerides (awal tahap darah lemak), tekanan darah rendah, mengurangkan risiko pembekuan darah, meningkatkan kesihatan arteri, mengurangkan plak arteri yang sedia ada, dan Ya, meningkatkan paras kolesterol HDL. Sumber-sumber terbaik DHA dan EPA yang sejuk air ikan berlemak seperti ikan salmon, hoki, dan kembung.

Apa lagi yang boleh saya lakukan untuk meningkatkan paras HDL kolesterol secara semula jadi?: cadangan lain bernilai mengingati akan makan banyak makanan serat larut air, menggantikan minyak zaitun minyak lemak tepu yang tinggi dan spread, memilih produk makanan yang diselitkan dengan loji phytosterol, dan mempertimbangkan kolesterol asli yang menyokong suplemen yang mengandungi minyak policosanol dan Lesitin.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *