Dioksin maut

Dioksin maut

Dioksin yang sering dihasilkan sebagai satu hasil sampingan penapaian produk lain semasa proses pembuatan dan mereka konsisten ciri-ciri dan sifat kimia yang sama.

Beberapa ratus individu dioksin yang wujud dan tergolong kepada salah satu daripada tiga keluarga bersaudara: yang berklorin dibenzo-p-dioksin (CDDs), berklorin dibenzofurans (CDFs) dan tertentu polychlorinated biphenyls (PCBs). Salah satu bahan kimia dalam Kumpulan pertama, 2,3,7,8-tetrachlorodibenzo-p-dioxin atau 2,3,7,8-TCDD, telah terbukti menjadi sangat toksik dalam kajian haiwan dan adalah salah satu Tempahan dikaji.

Ia menyebabkan kesan pada kulit dan boleh menyebabkan kanser pada manusia.

Biasanya, dioksin sengaja dihasilkan dalam industri pembuatan, dan satu-satunya masa yang mereka telah digunakan untuk tujuan penyelidikan. Selalunya, Bilakah pulpa dan kertas juta proses pelunturan klorin adalah di mana mereka membentuk, biasanya consiting 2,3,7,8-TCDD. Semasa proses pengklorinan di minum loji-loji rawatan air dan sisa, dioksin dibangunkan. Ia boleh berlaku sebagai bahan cemar di dalam pembuatan kimia organik tertentu. Dioksin yang dibebaskan ke udara dalam pelepasan daripada sisa pepejal perbandaran dan loji perindustrian.

Bagaimana dioksin boleh menjejaskan kesihatan saya?

Kesan kesihatan yang mencatat tempahan dalam orang-orang yang terdedah kepada jumlah besar 2,3,7,8-TCDD adalah chloracne. Chloracne ada penyakit kulit yang teruk seperti jerawat luka-luka yang berlaku kebanyakannya pada muka dan bahagian atas badan. Kesan-kesan kulit lain yang dinyatakan dalam orang-orang yang terdedah kepada dos tinggi 2,3,7,8 TCDD termasuk ruam kulit, perubahan warna dan Tukang badan yang berlebihan. Perubahan dalam darah dan air kencing yang mungkin menunjukkan kerosakan hati juga akan dilihat orang. Pendedahan kepada kepekatan dioksin yang tinggi mungkin mendorong perubahan jangka panjang dalam metabolisme glukosa dan halus perubahan paras hormon.

Spesies haiwan tertentu, 2,3,7,8-TCDD ini terutamanya berbahaya dan boleh menyebabkan kematian selepas pendedahan yang tunggal. Pendedahan kepada paras yang lebih rendah boleh menyebabkan pelbagai kesan-kesan kesihatan di kalangan haiwan, seperti berat badan, kerosakan hati dan gangguan sistem endokrin. Dalam kebanyakan spesies haiwan, 2,3,7,8-TCDD melemahkan sistem imun dan menyebabkan penurunan dalam keupayaan sistem untuk melawan bakteria dan virus. Dalam kajian-kajian haiwan lain, pendedahan kepada 2,3,7,8-TCDD telah menyebabkan pembiakan kerosakan dan kecacatan kelahiran. Beberapa spesies haiwan yang terdedah kepada dioksin semasa mengandung telah keguguran. Keturunan haiwan yang terdedah kepada 2,3,7,8-TCDD semasa mengandung sering mempunyai kecacatan kelahiran yang teruk termasuk rangka kecacatan, kerosakan buah pinggang, dan melemahkan daya tahan. Bagaimana mungkin akan dioksin menyebabkan kanser?

Beberapa kajian menunjukkan bahawa pendedahan kepada 2,3,7,8-TCDD meningkatkan risiko beberapa jenis kanser pada orang. Haiwan kajian juga telah menunjukkan peningkatan risiko kanser daripada pendedahan kepada 2,3,7,8-TCDD. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) telah menentukan bahawa 2,3,7,8-TCDD adalah karsinogen manusia (bahan yang menyebabkan kanser). Kesihatan dan manusia Jabatan (DHHS) telah menentukan bahawa 2,3,7,8-TCDD munasabah akan dijangka untuk menyebabkan kanser. Bagaimana dioksin boleh mempengaruhi kanak-kanak?

Sangat sedikit kajian melihat kesan dioksin pada kanak-kanak. Chloracne telah melihat kanak-kanak yang terdedah kepada paras dioksin. Ia tidak diketahui sama ada dioksin menjejaskan keupayaan orang kanak-kanak atau jika ia menyebabkan kecacatan kelahiran, tetapi memandangkan kesan-kesan yang diperhatikan dalam kajian haiwan, ini tidak boleh dikesampingkan. Bagaimana keluarga boleh mengurangkan risiko pendedahan kepada dioksin?

Kanak-kanak harus mengelak daripada bermain di tanah berhampiran tapak sisa berbahaya yang tidak terkawal. Kanak-kanak harus digalakkan memakan kotoran atau meletakkan mainan atau lain-lain objek dalam mulut mereka. Semua orang perlu basuh tangan kerap jika bermain atau bekerja berhampiran tapak sisa berbahaya yang tidak terkawal. Bagi ibu-ibu dan anak-anak muda, mengehadkan makan makanan dari laman yang tidak terkawal dengan dioksin yang dikenali. Bagaimanakah saya boleh menentukan tahap pendedahan dioxin saya?

Ujian yang disediakan untuk mengukur tahap CDD dalam lemak badan, darah dan susu, tetapi ujian ini tidak tersedia secara rutin. Kebanyakan orang mempunyai tahap dioksin dalam lemak badan dan darah mereka yang rendah, dan tahap yang jauh melebihi paras ini menunjukkan lepas pendedahan kepada tahap di atas biasa 2,3,7,8-TCDD. Walaupun dioksin di dalam lemak badan untuk jangka masa yang panjang, ujian tidak boleh digunakan untuk menentukan bila pendedahan kepada dioxin yang berlaku. Kerajaan Persekutuan telah cadangan untuk melindungi kesihatan manusia dari pendedahan dioxin?

Agensi perlindungan alam sekitar (EPA) telah menetapkan had mikrogram 0.00003 daripada 2,3,7,8-TCDD seliter air minuman (0.00003 µg/L). Buangan, tumpahan atau sengaja siaran 1 paun atau lebih 2,3,7,8-TCDD hendaklah dilaporkan kepada EPA. Food and Drug Administration (FDA) mengesyorkan terhadap makan ikan dan kerang dengan tahap 2,3,7,8-TCDD melebihi 50 bahagian per trilion (50 ppt).

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *