Diet yang sihat untuk menterbalikkan rambut gugur

Diet yang sihat untuk menterbalikkan rambut gugur

Keguguran rambut telah menjadi satu isu yang biasa hari ini. Setiap orang mempunyai isu yang sama, tidak kira apa golongan mereka yang datang di bawah. Ini adalah terutamanya disebabkan oleh kekurangan hormon. Testosteron hormon lelaki menyelia janggut, badan rambut dan misai pertumbuhan rambut di Male. Perempuan, yang hormon estrogen menghalang pertumbuhan rambut yang chin dan bahagian-bahagian badan yang lain dan menggalakkan pertumbuhan rambut di kepala. Apabila tahap estrogen yang jatuh, wanita mendapat botak itu. Tetapi ia adalah satu kes yang jarang berlaku. Mujurlah, kami mempunyai banyak remedi untuk membawa tahap estrogen dan memulihkan pertumbuhan rambut dan menghilangkan keguguran rambut. Pelan diet yang betul dengan kandungan protein yang tinggi akan mengurangkan keguguran rambut dan menggalakkan pertumbuhan rambut yang lebih banyak. Sesetengah orang mendapatkan rambut yang jatuh walaupun mereka menyesuaikan diri diet yang sihat. Dalam hal ini, kita mungkin perlu meneliti sebab-sebab lain yang menyebabkan keguguran rambut. Sebagai contoh, pewarna rambut anda mungkin penipisan rambut anda, anda akan mendapat rambut yang berterusan jatuh, jika anda mempunyai banyak tekanan dalam kehidupan seharian anda.

Wanita menghadapi kehilangan rambut sementara semasa mereka mengandung, masa menopaus atau jika mereka mengambil pil kawalan kelahiran. Ia mewujudkan ketidakseimbangan hormon pada wanita. Ketidakseimbangan hormon adalah punca yang paling biasa untuk rambut yang jatuh. Jika rambut anda jatuh disebabkan oleh faktor-faktor luaran, anda mungkin dapat mengawal dengan mengelakkan faktor-faktor tersebut atau mencari alternatif. Jika ia adalah disebabkan genetik, anda tidak boleh menukar gen anda. Tetapi anda boleh mempunyai banyak ubat-ubat untuk merangsang pertumbuhan rambut dan tidak sama sekali, ini adalah masalah yang kekal.

Tip-Tip mudah untuk mengawal rambut jatuh:

1. Elakkan air panas untuk membasuh rambut anda. Jika anda tidak boleh menggunakan air sejuk, sekurang-kurangnya mengambil mandi dengan air suam.

2. Gunakan syampu yang ringan. Ianya tidak digalakkan untuk basuh rambut anda lebih dari 2 kali dalam seminggu.

3. Sikat rambut ke hadapan dan memberikan sehingga tabiat sepanjang rambut ke belakang.

4. Sapukan minyak kelapa atau minyak kastor pada rambut anda kerana ini adalah minyak yang terbaik untuk rambut.

5. Urut kulit kepala bersungguh-sungguh selama 15 minit kemudian basuh dengan air.

Petua khas untuk pertumbuhan rambut:

1. Urut kulit kepala dan rambut dengan gel Aloe Vera atau santan. Basuh rambut anda selepas setengah jam.

2. Urut kulit kepala yang menggunakan minyak badam 2 – 3 kali sehari dengan kerap.

3. Bilas rambut dengan campuran cuka epal dan teh sage akan membantu pertumbuhan.

4. Gosok bahagian yang botak dengan bawang hingga ia menjadi merah.

5. Mencampurkan telur 1 dengan 2 dan setengah sudu besar susu tepung dan 1 sudu besar minyak CLS gandum. Urut kulit kepala dan biarkan selama 30 minit Kembara. Kemudian anda boleh mencuci mereka selepas 30 minit

6. Campurkan minyak zaitun, madu dan serbuk kayu manis. Urut kulit kepala selama 15 minit dan kemudian basuh rambut anda dengan syampu yang ringan.

7. Memohon pes lada hitam dan biji limau pada tompok-tompok botak.

8. Minum jus lobak merah segar atau Kapsikum atau salad akan menyelesaikan kekurangan kuprum. Ini juga akan membantu pertumbuhan rambut.

Menyesuaikan diri salah satu ubat-ubatan ini akan membantu anda untuk mengurangkan keguguran rambut. Ini juga akan mendorong pertumbuhan rambut. Rambut yang jatuh bukanlah satu isu yang kekal kerana kita mempunyai banyak ubat-ubat untuk menyembuhkan ini.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *