Diet untuk FLD – apakah makanan ringan yang baik bagi orang-orang dengan penyakit hati berlemak?

Diet untuk FLD – apakah makanan ringan yang baik bagi orang-orang dengan penyakit hati berlemak?

Jika anda menderita daripada penyakit hati berlemak terdapat beberapa perkara yang anda perlu tahu tentang menggunakan diet hati berlemak pelan sebagai satu cara untuk membuang lemak yang berlebihan dari hati anda.

Pelan diet hati berlemak yang tertentu tidak boleh berhenti atau menyembuhkan semua kejadian hati berlemak.

Memikirkan tepat apa jenis diet hati yang patut anda gunakan untuk memerangi hati berlemak yang bukan sesuatu yang mudah dicapai. Sebagai contoh, anda mungkin perlu meminta:

1.) Adakah anda mempunyai alkohol (AFL) atau penyakit hati berlemak bebas alkohol (NAFLD)?

2.) Adalah satu faktor yang menyumbang kepada keadaan anda obesiti?

3.) Adalah penyakit-penyakit lain yang berkaitan yang menyumbang kepada tanda-tanda kerosakan hati yang sedang anda alami? Ini mungkin termasuk perkara-perkara seperti jenis 2 kencing manis, darah tinggi atau gangguan metabolik.

4.) Adakah anda mengambil sebarang ubat-ubatan preskripsi atau mempunyai alahan disebabkan oleh makanan tertentu yang boleh mula bermain apabila memutuskan pelan diet hati yang betul-betul lemak untuk anda?

Supaya pelan diet hati berlemak untuk bekerja, anda perlu menjawab jenis soalan sebelum menentukan makanan yang dimakan dan yang untuk mengelakkan. Dengan itu berkata, kebanyakan penyakit hati berlemak diet rancangan mempunyai beberapa perkara sama.

Diet dan senaman yang bertujuan untuk penurunan berat badan secara beransur-ansur telah terbukti berkali-kali sebagai rawatan terbaik untuk penyakit hati berlemak. Kedua-dua jenis penyakit hati berlemak (minuman beralkohol dan arak bebas) bertambah baik apabila berat badan dapat dicapai. Sudah tentu, satu perbezaan yang ketara adalah alkohol hati berlemak, pesakit perlu mengalih keluar semua alkohol daripada diet mereka. Alkohol bebas penyakit hati berlemak, pesakit perlu minum jumlah alkohol, tetapi tidak perlu untuk benar-benar menghapuskan dalam kebanyakan kes.

Punca utama hati berlemak yang makan diet yang kaya dengan lemak. Oleh itu, adalah penting bagi pesakit penyakit hati berlemak untuk mengawal jumlah lemak yang mereka makan setiap hari.

Panduan diet penyakit hati berlemak Tempahan mengesyorkan bahawa lemak membuat tidak lebih daripada 30% daripada pengambilan kalori harian. Kurang kerap adalah lebih baik. Panduan untuk pesakit-pesakit penyakit hati berlemak biasanya mengesyorkan pelan diet yang terdiri daripada antara 1200 dan 1500 kalori. Walau bagaimanapun, anda perlu bereksperimen dengan diet anda sendiri kerana sesetengah orang mampu memakan sejumlah besar kalori tanpa mengalami pertambahan berat badan yang tidak diingini.

Secara positif, kebanyakan makanan masih boleh menjadi sebahagian daripada pelan diet hati berlemak selagi anda memantau mereka dengan teliti dan mengambil mereka secara sederhana.

Anda hanya perlu menjadi lebih sedar sebenarnya apa anda makan dan berapa banyak. Apa-apa yang perlu dimakan di dalam lebihan. Keseimbangan dan kesederhanaan adalah kunci untuk mengekalkan hati yang diperbesarkan. Sekarang adalah masa yang baik untuk mula mencari beberapa rancangan makan hati berlemak yang baru.

Bersama-sama dengan mengeluarkan makanan berlemak, meningkatkan pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran anda. Hanya tidak smother mereka dengan hidangan tambahan lemak topping.

Pergi mudah persalinan salad dan perasa lain. Menonton bagi alternatif yang rendah lemak dan tanpa lemak.

Sayur-sayuran dan buah-buahan mesra hati yang terbaik adalah sayur-sayuran, daun, kekacang dan buah-buahan yang tinggi vitamin C. Secara umumnya, buah-buahan dan sayur-sayuran yang besar untuk pesakit hati berlemak. Satu pengecualian adalah buah-buahan yang tinggi fruktosa yang dengan mudah boleh ditukarkan kepada lemak yang akan disimpan di dalam hati.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *