Diedarkan sistem antena dalaman rangkaian selular

Diedarkan sistem antena dalaman rangkaian selular

Kira 70-80% daripada trafik bergerak berasal dari di dalam bangunan. Hal ini terutama berlaku dalam persekitaran bandar yang di mana tumpuan pengguna telefon bimbit berada pada kadar data yang tinggi. Untuk rangkaian 3G mudah alih, hanya berkhidmat stesen pangkalan makro dalam beberapa ratus meter dari bangunan boleh menyediakan tahap mencukupi isyarat RF untuk menyokong perkhidmatan suara/data dalaman. Dalam realty, hanya beberapa bangunan akan jatuh ke dalam kategori ini. Penyerahan yang lembut dalam rangkaian 3G akan meningkatkan beban trafik pada rangkaian kerana setiap telefon mudah alih yang dalaman yang boleh diservis oleh lebih daripada satu sel-sel makro (Stesen asas). Untuk menyediakan perkhidmatan data mudah alih seperti HSPA (capaian paket berkelajuan tinggi) atau KONGKEK (evolusi – Data dioptimumkan) dalaman berkelajuan tinggi Perkhidmatan, satu-satunya penyelesaian adalah untuk dalaman diedarkan antena sistem (DAS).
DAS ini digunakan untuk mengagihkan isyarat RF sekata dengan kekuatan yang mencukupi di dalam bangunan untuk memberi perkhidmatan suara dan data 3G. DAS boleh digunakan untuk mengasingkan rangkaian dalaman dari sel-sel makro kolam berkhidmat untuk menghapuskan penyerahan lembut telefon dalaman. Ini akan mengurangkan beban trafik dan meningkatkan kelajuan rangkaian 3G. Untuk Perkhidmatan data berkelajuan tinggi HSPA, DAS Dalaman juga boleh menyediakan pengasingan antara hidangan dan bukan berkhidmat sel-sel rangkaian luaran. Ini bermakna kurang gangguan co-channel dalam sel berkhidmat HSPA dan mengakibatkan kadar data yang lebih tinggi bagi perkhidmatan HSPA. Menguasai bangunan dengan perlindungan dalaman, antena arah boleh dikerahkan di pinggir dan sudut bangunan dan menunjuk ke arah Pusat bangunan. Jumlah kawasan dalaman dikuasai oleh sel dalaman dan pada masa yang sama mengurangkan kebocoran ke rangkaian makro.
DAS mengedarkan isyarat RF dominan seragam di dalam bangunan dengan membelah isyarat dari Stesen asas dalaman untuk antena dalaman yang pelbagai untuk memberi perlindungan di seluruh bangunan. DAS boleh diklasifikasikan sebagai pasif atau aktif. DAS pasif menggunakan komponen-komponen pasif untuk mengedar isyarat RF. Komponen pasif ini akan kabel coax, splitters, terminators, attenuators, circulators, couplers dan penapis (duplexer, diplexer atau triplexer). Perancangan DAS termasuk mengira kerugian maksimum dari stesen pangkalan antena setiap dalam sistem dan tidak link bajet bagi kawasan tertentu yang merangkumi setiap antena. Pasif DAS Reka bentuk keperluan untuk menyesuaikan diri dengan had bangunan mengenai sekatan di mana dan bagaimana kabel coax berat boleh dipasang. Yang terperinci penyiasatan tapak bangunan yang perlu dilakukan untuk memastikan bahawa terdapat laluan kabel untuk semua antena.
DAS yang aktif mempunyai keupayaan untuk secara automatik pampasan kerugian daripada kabel yang bersambung komponen-komponen dalam sistem dengan menggunakan dalaman penentukuran isyarat dan penguat. Ia tidak kira apa jarak antara antena dan stesen pangkalan, antena semua dalam satu DAS aktif negara akan mempunyai prestasi yang sama (sama bunyi Rajah dan downlink kuasa). DAS yang aktif terdiri daripada unit induk (MU) disambung kepada beberapa perkembangan unit (EU) dengan gentian optik sehingga 6 km panjang. EU setiap mengikut giliran menyambung kepada beberapa unit jauh (RU) dengan coax nipis atau CAT5 kabel sehingga 400m panjang. MU dalam mengawal dan memantau prestasi DAS ini. EUs yang diedarkan seluruh bangunan dan Universiti penyelidikan yang dipasang berhampiran dengan antena. Wideband satu DAS aktif boleh menyokong pelbagai perkhidmatan radio, GSM, PC, UMTS, KONGKEK, WiMax dan Wi-Fi.
Akibat kehilangan dan pelemahan hidrologi dalam kabel coax dan komponen pasif, DAS pasif hanya digunakan dalam lebih kecil bangunan meliputi oleh sebilangan kecil antena dalaman untuk memastikan kesan merendahkan prestasi HSPA ke tahap minimum. Bagi bangunan yang lebih besar, DAS yang aktif digunakan kerana ia tidak mempunyai kabel dan komponen kehilangan dan boleh meningkatkan prestasi HSPA maksima. Menyelesaikan masalah dalam pasif DAS sukar dan apa-apa kerosakan dalam sistem akan mengumpul penggera di Stesen asas kerana tiada pengawasan daripada ralat-ralat di dalam sistem. DAS aktif memantau semua unit dalam sistem dan jika berlaku kerosakan; Ia akan menghantar penggera ke stesen pangkalan yang membolehkan pembekal untuk menunjukkan sesuatu dgn tepat punca masalah. Oleh itu, DAS yang aktif adalah penyelesaian yang dipilih bagi bangunan yang besar dengan banyak antena dalaman.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *