Dia menghidap kanser kolon dengan Metastases hati dan tinggal satu lagi 20 tahun – bagaimana didapati bahawa

Dia menghidap kanser kolon dengan Metastases hati dan tinggal satu lagi 20 tahun – bagaimana didapati bahawa

Rang undang-undang yang lama adalah watak sebenar. Beliau telah didiagnosis dengan kanser metastases usus dan hati, diberi hayat maksimum lapan minggu dan belum dia hidup hidup dengan penuh selama 20 tahun lagi. Ini adalah sangat, sangat biasa, jadi apa yang membuat perbezaan?

Rang undang-undang, atau Rang undang-undang lama, kerana lelaki tua itu adalah digelar dalam masyarakat tempatan, telah ditemuduga sebagai sebahagian daripada penyelidikan ke dalam tuntutan yang tidak dijangka dalam apa biasanya dianggap sebagai penyakit ‘ terminal ‘. Kertas ini telah diterbitkan pada tahun 2008 dalam jurnal penyelidikan Kesihatan kualitatif.

Rang undang-undang yang lama telah petani gembira untuk hidup dan bekerja ke jalan lama belakang Middle dengan hanya isteri dan haiwan untuk Syarikat. Seperti ramai lelaki yang lebih tua apabila dia mula untuk mendapatkan masalah-masalah dalam perut beliau lebih rendah dia diabaikan selagi dia boleh. Selepas banyak bulan perkara tiba-tiba menjadi akut. Dia tidak dapat pergi ke tandas lagi dan beliau telah untuk lawatan kecemasan ke hospital bandar besar.

Beliau memerlukan pembedahan untuk berurusan dengan beliau tersumbat. Kemudian untuk seram operasi bedah dan jururawat mereka mendapati bukan sahaja kanser kolon tetapi ia telah metastasized menjadi luas kanser hati beliau. Juga mereka “tidied dia sedikit”, dan dipindahkan dia rumah ke hospital masyarakat tempatan beliau berada berhampiran keluarganya untuk beliau beberapa minggu lepas. Semua orang di hospital tempatan, termasuk Rang undang-undang, tahu dia telah diberi hayat maksimum dua hingga lapan minggu. Beliau tidak dijangka meninggalkan hospital komuniti.

Namun jangkaan orang lain tidak akan mengganggu Rang undang-undang lama. Sebaik sahaja luka beliau telah sembuh cukup lama Rang undang-undang menetapkan tentang intipan sehingga hidupnya. Dia serta-merta dipajakkan ladang beliau, kerana beliau tidak melihat sebarang sebab untuk pergi pada kerja yang terakhir beliau beberapa bulan hidupnya dan dia dan isterinya berpindah ke bandar pelancongan tempatan untuk menikmati masa yang mereka telah meninggalkan. Bagi Rang undang-undang ini bermakna bahawa beliau menghabiskan seberapa banyak masa dia boleh di hotel tempatan.

Ini tidak mana-mana hotel yang biasa, tetapi di jalan utama bandar pelancongan yang sedikit yang telah berpindah ke; satu dengan siling-siling yang rendah dan kelengkapan entrenched asap yang telah ada sejak zaman terburu-buru emas. Rang undang-undang yang lama menjadi sebuah cerita juruwang dan beliau digunakan untuk menghabiskan berjam-jam setiap hari yang minum arak yang dibayar oleh pelancong-pelancong yang melalui dan berputar benang tentang hari-hari awal dan apa yang ia adalah seperti sebagai tempatan “orang kuat” dan bullock pemandu sebelum trak yang digunakan untuk mengambil bulu di pasaran.

Rang undang-undang lama outlasted isteri yang meninggal dunia kpd beberapa tahun selepas mereka berpindah ke bandar. Dia nursed dia untuk seberapa lama yang beliau dapat sebelum beliau terpaksa pergi ke hospital untuk beliau beberapa minggu lepas. Rang undang-undang, pengamal perubatan yang memberi beliau adalah benar-benar bemused tentang bagaimana dan mengapa Rang undang-undang dapat bertahan begitu lama ketika prognosis beliau sangat miskin dan belum begitu banyak, seperti isteri boleh mati cepat Bilakah mereka secara teorinya boleh terselamat lebih lama.

Ini adalah soalan yang sama yang mendorong penyelidikan di tempat pertama. Perubatan sentiasa telah diketahui bahawa sesetengah orang melakukan lebih teruk daripada yang dijangkakan dan sesetengah orang melakukan lebih baik daripada apa yang dijangka. Biasanya Bilakah orang lakukan lebih baik daripada jangkaan doktor bercakap tentang kesan plasebo atau PEREMITAN spontan, tetapi ini sebenarnya tidak menjelaskan apa-apa, lain daripada yang berikan nama kepada pemulihan tidak dijangka.

Kesihatan psikologi telah memberi beberapa jawapan, tetapi tidak mencukupi untuk memberikan maklumat berguna untuk pesakit-pesakit yang berhadapan dengan diagnosis serius atau penjaga mereka perubatan yang mungkin ingin memberi sokongan sosial lutsinar.

Kertas penyelidikan Kesihatan kualitatif menunjukkan bahawa Rang undang-undang dan lain-lain orang yang terselamat tidak disangka-sangka semua telah sangat mirip cara hidup mereka. Ia tidak kira apa usia mereka telah, atau latar-belakang pendidikan mereka atau sama ada mereka adalah lelaki atau wanita semuanya mempunyai kualiti sama swastanya.

Orang-orang yang terselamat penyakit terminal semua belajar bagaimana untuk menjadi berdaya tahan semasa mereka telah sakit. Kebanyakan pula ini secara intuitif, walaupun beberapa kajian dibentangkan untuk belajar bagaimana untuk melakukannya. Metastases hati yang masih hidup untuk 20 tahun adalah sangat jarang, tetapi hakikat bahawa seseorang boleh melakukannya bermakna terdapat laluan fizikal ia berlaku. Di mana terdapat laluan fizikal ada harapan yang sah yang mendapati diri mereka dalam situasi yang sama.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *