Di dalam Seattle terbesar Ponzi skim – hidup dan masa Frederick Berg

Di dalam Seattle terbesar Ponzi skim – hidup dan masa Frederick Berg

Frederick Berg fancies dirinya Raja Seattle Tempahan Lawatan bas. Pendakwa berkata Dialah dalang skim Ponzi $130 juta, salah satu penipuan yang terbesar pernah di negeri Washington. Juri grand Persekutuan didakwa Berg dua bulan yang lalu dan dikenakan kepadanya dengan tuduhan 9 penipuan Kawat, 2 tuduhan pengubahan wang haram dan 1 hitungan penipuan KEBANKRAPAN, felonies semua. Siapakah Frederick Berg dan bagaimana dia melakukan jenayah Nya? Cerita yang menarik.

Menurut laporan-laporan yang diterbitkan, Berg mempunyai sejarah panjang daripada masalah kewangan. The Seattle Times melaporkan bahawa dengan selesa dan bergaya ketika pelajar University of Oregon, Berg dituduh mencuri wang beliau lagi. Apa pula dia membelanjakannya? Sebuah bas persiaran. Beberapa tahun kemudian, Berg adalah didakwa oleh Persekutuan bagi mengeluarkan cek buruk dan sekali lagi Pendakwa berkata wang yang telah dibelanjakan pada bas. Amaun yang diambil dalam penipuan tersebut adalah $10,000 hingga $20,000 dolar. Pada tahun 2003, Walau bagaimanapun, Pendakwa berkata Berg lulus untuk Kumpulan besar.

Menurut dakwaan ini, Berg memulakan satu usaha pelaburan yang dipanggil Kumpulan Meridian. Meridian diwujudkan siri 13 dana pelaburan. Tujuan yang dinyatakan dana adalah untuk melabur dalam penjual dibiayai kontrak hartanah dan sekuriti disokong gadai janji. Sebaliknya, wang itu sebahagian besarnya pergi untuk membiayai kehidupan mewah di Berg. Pendakwa berkata bahawa Berg digunakan wang tersebut untuk mencipta sebuah syarikat bas mewah, membeli beberapa kapal layar berjuta-juta dolar, jet peribadi, kereta mewah dan sebuah rumah agam Pulau besar.

The Seattle Times melaporkan bahawa laman Facebook di Berg mempunyai gambar dia menyamar di Seattle yang kopi terbaik poster yang berkata, “saya panas dan saya kaya.” Tindakan beliau, Walau bagaimanapun, meninggalkan pelabur polis kaya.

Berg rupanya tertipu antara RM500 dan RM700 pelabur daripada $130 juta. Seorang pelabur memberi Berg $5 juta. Tidak seperti banyak Ponzi skim yang menjanjikan kadar pulangan yang tidak masuk akal, Berg dijanjikan kadar pulangan 12%. Fakta itu dan Rang undang-undang kesihatan yang bersih daripada dua firma audit terkemuka yakin ramai pelabur memberi Berg wang mereka.

Dalam usaha untuk juruaudit bodoh – usaha nampaknya berjaya – Berg dicipta palsu hartanah kontrak, dokumen palsu pinjaman, laporan penilaian phony, palsu tajuk laporan dan rekod-rekod perakaunan yang juga palsu. Mengetahui bahawa juruaudit akan sering cuba untuk mengesahkan pegangan portfolio dana tersebut. Berg disewa berpuluh-puluh kotak mel dan telah di pejabat pos yang mengemukakan semua mel ke alamat beliau.

Tipu muslihat ketidaksepakatan phony dan palsu dokumen bekerja, Moss Adams, Seattle mempunyai reputasi yang baik yang berasaskan firma, diaudit dana Meridian selama beberapa tahun. Khidmat nasihat kewangan Deloitte juga diperiksa beberapa dana dan membuat kesimpulan bahawa mereka adalah berkualiti tinggi.

Pemegang menyatukan negara-negara muflis Amanah berkata dia akan menyaman Juruaudit untuk tidak menangkap penipuan. Pemegang Amanah Mark Calvert berbanding dana di Berg dalam Wizard yang Oz, tapi dengan benar-benar apa-apa di belakang tabir.

Seperti semua skim Ponzi, Pendakwa berkata bahawa Berg digunakan wang pelabur baru untuk membayar pelabur awal beberapa. Tetapi sebagai bayaran dana yang lebih banyak dan lebih banyak datang masanya, Berg boleh lagi Teruskan dengan pembayaran. Apabila beliau tidak lagi boleh membuat pembayaran hubungannya tidak jujur didedahkan.

Jika disabitkan kesalahan atas tuduhan semua, Berg wajah seumur hidup di penjara. Garis Panduan hukuman mendapat dia lebih 20 tahun. Penguatkuasaan undang-undang, beberapa mangsa-mangsa yang telah tua dan melabur banyak simpanan hidup mereka dengan Berg.

Ada pengajaran dalam semua ini? Benar-benar. Berhati-hati daripada bagaimana anda melabur wang anda. Seperti kebanyakan skim Ponzi, sedikit disebabkan ketekunan boleh menyelamatkan semua pelabur ini berjuta-juta. Anda akan melabur simpanan anda hidup dengan seorang lelaki yang disabitkan dengan penipuan bank Persekutuan? The Seattle Times melaporkan bahawa Berg mendakwa beliau mempunyai Ijazah undang-undang dari University of Oregon tetapi cek mudah dengan sekolah yang menunjukkan tiada ijazah.

Tangguh penjimatan bagi Berg; s pelabur adalah bahawa sebahagian besar wang itu datang ke dalam dana-dana dari dua broker. Dana di Berg juga diaudit atau diperiksa oleh firma-firma perakaunan yang mempunyai reputasi yang baik. Hanya kerana broker dan CPA yang telah tertipu tidak bermakna bahawa mereka tidak akan dipertanggungjawabkan kepada para pelabur. Profesional kewangan berlesen mempunyai tanggungjawab yang lebih banyak. Sementara pelabur mempunyai obligasi obligasi untuk melaksanakan mana-mana “due diligence”, firma pelaburan yang dibayar dan Akauntan lakukan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *