Di ambang karsinogenik dan asbes

Di ambang karsinogenik dan asbes

Satu soalan yang telah puzzled pelbagai kajian yang dilakukan adalah sama ada atau tidak terdapat had yang muktamad mengenai tahap pendedahan asbestos dan perkembangan penyakit. Satu kajian menarik yang membincangkan isu ini dipanggil, “Asbestos – pendekatan TLV” – Ann N Y Acad Sci. 1976; 271:152-69. oleh Nicholson WJ. Berikut adalah petikan: “ABSTRAK – Kajian semula kawalan pendedahan karsinogenik yang menggunakan pendekatan TLV membentangkan untuk keberkesanan yang terhad. Asbestos, seperti juga dengan mana-mana karsinogen, ambang tidak dikenali di bawah mana Kesihatan tiada kesan boleh menjadi nyata. Yang terbaik, kami mempunyai hanya terhad maklumat dos-respon di peringkat jauh di atas orang-orang penting praktikal. Dalam kes asbestos, semasa pendedahan hanya boleh digambarkan watak pada mana-mana tahap pendedahan dan kesan kesihatan hanya diketahui bagi pendedahan tinggi, tetapi ill-defined, yang lepas. Maklumat terhad wujud kesan sinergi interaksi dengan bahan-bahan lain.

TLV AS semasa, berdasarkan data yang berkenaan dengan kejadian asbestosis, tidak dinilai dengan mengambil kira keberkesanan boleh didapati dalam pencegahan asbes barah. Namun kanser adalah satu daripada masalah asbestos-bahaya. Akhirnya, penguatkuasaan TLV sedia ada, terutamanya untuk asbestos telah terhad, kerap hadir, dan sering tidak berkesan. Pekerja akan didedahkan dalam pelbagai situasi ke tahap yang jauh melebihi piawaian sekarang. Sebagai tidak menggalakkan seperti gambar ini mungkin kelihatan, TLV yang mungkin berguna untuk merangsang pembangunan dan penggunaan prosedur-prosedur kawalan Kejuruteraan. Penggunaan prosedur-prosedur ini, Walau bagaimanapun, mesti dinyatakan dan mandat di hadapan piawaian pendedahan pekerja kepada sekurang-kurangnya setara dengan teknologi yang sedia ada yang lebih rendah. Kerana teknologi telah dibangunkan yang membuat tahap pendedahan yang rendah yang boleh didapati di bahagian yang besar dalam industri, TLVs perlu dikurangkan untuk memanfaatkan teknologi itu.”

Satu lagi kajian yang dipanggil, “Asbestosis: satu kajian hubungan dos-respon di sebuah kilang tekstil asbestos” oleh G. Berry J. C. Gilson, S. Holmes H. C. Lewinsohn, S. A. Roach – British Journal of industri perubatan 1979; 36:98-112. Berikut adalah petikan: “ABSTRAK – Kumpulan 379 orang-orang yang pernah bekerja di sebuah kilang tekstil asbestos sekurang-kurangnya 10 tahun diikuti. Kelaziman ‘mungkin asbestosis’, disahkan asbestosis, crepitations, opacities yang kecil di dada radiograph dan nilai-nilai fungsi paru-paru telah berkaitan dengan tahap habuk. Jenis asbestos yang diproses adalah kebanyakannya chrysotile walaupun sejumlah besar crocidolite juga telah digunakan di masa lalu. Ini kelaziman yang lebih tinggi crepitations daripada telah telah diperhatikan sebelum ini di kilang yang sama. Kehadiran crepitations adalah tidak tertentu kesan pendedahan asbestos dan ‘mungkin asbestosis’, pengadilan gabungan pakar-pakar perubatan yang dua terakhir sama ada seorang lelaki telah membangunkan tanda-tanda yang mungkin berpunca daripada awal asbestosis, dipilih. Lima puluh peratus daripada lelaki dengan diagnosis asbestosis mungkin telah diperakui sebagai mengalami asbestosis oleh pneumoconiosis Panel Perubatan dalam masa 3-5 THN.

Data yang paling dipercayai berkaitan dengan orang-orang yang mula-mula bekerja selepas 1950; 6•6% lelaki dalam Kumpulan ini mempunyai asbestosis boleh didapati selepas satu tempoh susulan 16 THN dan pendedahan purata kepada gentian/cm3 5 di mana tahap habuk yang telah ditentukan oleh samplers kawasan statik. Kelantangan expiratory terpaksa dan dipaksa keupayaan vital menurun dengan ketara dengan pendedahan, selepas membenarkan untuk umur dan ketinggian Bahasa Melayu, tetapi ada tiada penurunan kapasiti paru-paru jumlah. Faktor pemindahan juga menurun dengan pendedahan, tetapi bukan setakat yang signifikan secara statistik. Perokok dan perokok yang ringan sebagai Kumpulan yang mempunyai kurang crepitations, asbestosis dan opacities kecil pada radiograph dada daripada perokok yang lebih berat dengan pendedahan yang sama. Menggabungkan kepekatan habuk untuk membentuk dos terkumpul yang mungkin tidak benar-benar memuaskan, dan keluarga langkah-langkah disiasat yang membolehkan untuk penghapusan habuk dari paru-paru dan termasuk dos yang terkumpul sebagai kes khas. Kerana kadar penyingkiran habuk dari paru-paru tidak diketahui dan tidak dapat dianggarkan daripada data, pendekatan ini membawa kepada pelbagai tafsiran boleh didapati data; sebagai contoh tumpuan tersebut asbestosis itu mungkin berlaku tidak lebih daripada 1% daripada lelaki selepas 40 tahun pendedahan mungkin setinggi 1•1 gentian/cm3 atau mungkin perlu serendah 0•3 gentian/cm3. Julat ini adalah luas kerana data yang berkait dengan tahap habuk yang lebih tinggi, dan tempoh yang lebih singkat daripada susulan. Sehingga data yang terdapat pada Kumpulan yang terdedah kepada paras yang lebih rendah ia tidak mungkin untuk menilai kesan piawaian sekarang dengan kepastian apa-apa. Walau bagaimanapun, keputusan kajian ini menunjukkan bahawa ia adalah penting untuk terus mengurangkan tahap habuk serendah yang mungkin nilai.”

Jika anda mendapati mana-mana petikan ini, sila baca mereka dalam keseluruhan mereka. Kita semua tanggung hutang budi kepada penyelidik ini.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *