DHA dan Ara produk susu dan Formula

DHA dan Ara produk susu dan Formula

esearchers terus menilai molekul yang membentuk komposisi susu ibu manusia. Ia telah menyebabkan usaha-usaha untuk menghasilkan Formula memberi makan bayi yang mempunyai sifat-sifat yang sama. Susu ibu masih yang terbaik dan mempunyai keupayaan untuk meningkatkan sistem imun, mudah digests dan meningkatkan kecerdasan.

Ramai ibu tidak payudara suapan. Ini mendorong penyelidik untuk mencari cara-cara baru untuk menjadikan pemakanan tambahan yang lebih berkesan. Susu Formula sekarang mempunyai bahan tambahan seperti DHA dan ARA – DHA asid dokosaheksaenoik dan ARA adalah asid arachindonic (tambahan kedua-dua adalah panjang rantaian asid lemak politaktepu hadir dalam susu ibu).

Sistem bayi membuat ARA dan DHA dari lain-lain asid lemak dalam diet mereka, yang penting untuk perkembangan otak dan mata pada trimester ketiga kehamilan. Kuantiti DHA dan ARA yang berbeza-beza dalam susu. Sesetengah bayi kelihatan untuk mendapat manfaat daripada terus penggunaan asid lemak ini tetapi payudara yang diberi makan darah bayi nilai molekul ini adalah lebih tinggi.

Susu ibu mempunyai nisbah sempurna asid amino, lemak dan nutrien lain dan kombinasi khas ini tidak boleh diulang dalam makmal. Pengeluar mendakwa bahawa bahan tambahan kepada susu Formula akan memberi manfaat kepada bayi – tuntutan pada dasarnya cacat.

Sebagai contoh, DHA dan ARA yang digunakan dalam Formula bayi adalah berasaskan tumbuhan dan diekstrak daripada projek bertapai dan kulat dalam tanah – asid lemak susu payudara struktur berbeza. DHA, ARA dan lain-lain asid lemak mempunyai interaksi yang kompleks. Kerana mereka boleh menjadi terpencil tidak bermakna bahawa mereka melakukan perkara yang sama.

Mengambil Nota, formula ini tidak diluluskan oleh mana-mana agensi Kerajaan AS walaupun pengeluar menandakan bahawa FDA telah diberikan kelulusan. Tak benar! Undang-undang hanya memerlukan pengeluar memberi jaminan kepada FDA kawalan kualiti yang baik dan proses-proses pembuatan adalah di tempat. Walaupun jaminan ini tidak disediakan dan objek FDA, pengilang boleh terus memasarkan produk.

FDA menerima dokumen pengesahan bahawa produk “secara umumnya diiktiraf sebagai selamat” (GRAS). FDA telah bergantung kepada data yang diterbitkan oleh Syarikat-syarikat pembuatan yang berkenaan GRAS dalam Formula bayi yang mengandungi DHA dan ARA. FDA menyatakan bahawa penilaian bahan-bahan makanan yang selamat berdasarkan pengetahuan saintifik yang umum dan mengharapkan syarikat perkilangan untuk menjalankan kajian pasaran pos. Oleh itu, formula makanan bayi adalah sebahagian daripada satu kajian eksperimen.

Pengeluar mengatakan bahawa DHA dan ARA telah digunakan selama bertahun-tahun di negara-negara yang pelbagai tanpa masalah tetapi tidak mengakui bahawa terdapat tiada analisis sistematik pemantauan atau maklumat.

Pada November 1998, jurnal pemakanan yang menerbitkan satu kajian yang menyatakan bahawa penyelidik membuat kesimpulan tidak ada keterangan yang mencukupi aditif DHA dan ARA dalam formula yang berbahaya atau bermanfaat kepada bayi.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *