Dewasa tidak ketinggalan: 5 besar faedah pembelajaran sepanjang hayat

Dewasa tidak ketinggalan: 5 besar faedah pembelajaran sepanjang hayat

Malcolm Knowles (1913-1997), perintis dalam bidang pendidikan dewasa, bertajuk salah satu buku beliau, “pelajar dewasa: spesis Neglected.” Dan tidak hairanlah. Ramai orang tutup buku-buku mereka yang pertengahan melalui kehidupan; kajian tentang bagaimana orang dewasa belajar pada peringkat yang awal; guru-guru yang lengkap untuk mengendalikan pelajar-pelajar yang matang adalah sukar untuk mencari.

Peluang-peluang pembelajaran sepanjang hayat hari yang banyak dan pengajar yang mahir dalam ruang usia penghantaran maklumat. Namun, berjuta-juta gagal untuk mengambil kesempatan. Mereka memerlukan peringatan yang berterusan periuk emas di hujung Pelangi pendidikan dewasa.

Lima manfaat terang datang ke fikiran. Pertama adalah prospek gaji yang gemuk. Promosi kerja pergi untuk orang-orang yang bijak yang bersaing dengan maklumat dan teknologi terkini. Ianya masuk akal hanya baik untuk menyegarkan dan melatih semula bagi tempat kerja. Kerjaya baru dicipta sepanjang masa supaya orang yang melihat apa yang datang dan mahu lompat kapal telah dapat disediakan dengan baru persijilan, Diploma dan ijazah.

Kedua adalah diri dipertingkatkan apabila anda mencapai tempoh baru, menerima cabaran-cabaran yang sukar dan tiba pada tahap yang baru. Pembelajaran baru tidak berkelah tetapi kegembiraan daripada pencapaian sebenar. Anak-anak anda berasa bangga. Jiran-jiran anda akan terkejut dan mungkin hanya cukup cemburu untuk keluar dan melakukan begitu juga.

Ketiga kebebasan diberikan kepada pelajar dewasa. Guru adalah fasilitator yang lebih banyak berbanding diktator. Pelajar-pelajar dewasa, tidak seperti anak-anak muda, mungkin hanya berpengalaman sebagai orang di hadapan bilik. Rakan-rakan sekelas yang dewasa berkongsi idea dan mengajar antara satu sama lain. Tugasan boleh mencapai kemuncaknya dalam sebuah Kumpulan projek atau program daripada peperiksaan satu bergred. Hafazan fakta adalah sekurang-kurangnya; Jawapan adalah tidak mutlak.

Benar, Terdapat beberapa kajian di mana tuduhan exactness dan ujian adalah wajib. Tetapi carian Internet pantas berpaling sehingga rujukan kepada penggunaan teori-teori pendidikan dewasa dalam bidang-bidang yang sangat kita, seperti perubatan dan kejururawatan. Bersiap sedia untuk Pas Negeri Lembaga tidak menghalang pengajaran kreatif di mana pandangan pelajar dihormati dan bertindak. Ia adalah mungkin untuk menggabungkan kaedah tradisional dengan gaya pembelajaran dewasa.

Keempat adalah peralihan persekolahan kepada model 24/7 dan kaedah jarak jauh atau dalam talian. Perdagangan dalam bilik darjah untuk komputer anda. Rumah penginapan dan kajian dalam jubah anda. Memperolehi Ijazah tanpa pernah melangkah di kampus. Tinggalkan mesej e-mel untuk Profesor jam 3 Pagi Dengan kekangan masa dan ruang yang dikeluarkan, sesiapa yang benar-benar mahu pergi belajar boleh berbuat demikian. Selanjutnya, beberapa kelas enrollments akan terbuka dengan tarikh mula mengikut keselesaan anda.

Nombor lima membuat biasiswa satu tabiat. Pendidikan menjadi sifat kedua; yang anda adalah sebagai banyak kerana apa yang anda lakukan. Orang tinggal lagi sekarang dan kesihatan mereka kekal teguh. Orang takut memikirkan 15 atau 20 tahun selepas persaraan dengan tangan yang terbiar dan minda. Nasib baik, sisa adalah fesyen. Program-program yang terkenal, seperti Elderhostel terus orang berfikir, bersosial dan perjalanan. Nenek mendapatkan Sarjana mereka.

Melabur pada diri sendiri. Memperkasakan kehidupan anda. Lompat mulakan masa depan anda dengan iltizam yang tinggi untuk pencapaian sepanjang hayat. Mengetahui manfaat lima boleh membasmi semua alasan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *