Detik-detik sukan besar 20 Top 10 tahun yang lepas

Detik-detik sukan besar 20 Top 10 tahun yang lepas

Telegraf telah meminta pembaca untuk mengundi bagi apa yang mereka fikirkan adalah masa sukan terbesar dekad dalam undian dalam talian mereka. Bahagian dua puluh termasuk individu-individu sukan yang hebat serta pasukan dan beberapa penceramah kegemaran speaker Corner.

Lihat senarai top 20 di bawah:

Steve Redgrave memenangi satu per lima pingat emas Olimpik pada yang permainan kelima berturut-turut di Sydney pada tahun 2000 apabila beliau memenangi mendayung yang merangkak coxless Matthew Pinsent, James Cracknell dan Tim Foster.

Michael Owen menjaringkan hat silap mata terhadap Jerman semasa menghentam 5-1 England menentang Jerman di Stadium Olimpik di Munich. Steven Gerrard dan Emile Heskey siap rout yang.

David Beckham menjaringkan penyama saat akhir menentang Greece di England kedua kaki play-off di Old Trafford pada tahun 2001 untuk memastikan penyertaan mereka di pusingan akhir Piala Dunia pada tahun 2002.

Zinedine Zidane, Real Madrid bermain Perancis, menjaringkan tampar menakjubkan terhadap Bayer Leverkusen di 2002 juara Liga akhir di Glasgow untuk mendapatkan Piala Eropah yang kesembilan sebelah badannya.

Mike Tyson pengsan oleh Lewis Lennox di Britain pada bulan Jun 2002 untuk menafikan peluang untuk mengembalikan dunia beliau heavyweight tajuk tali pinggang besi Mike.

Best Mate pergi ke 2004 Cheltenham Piala Emas di bawah tekanan yang besar. Yang dimiliki oleh Jim Lewis sembilan tahun, Walau bagaimanapun, mendakwa hat-helah pertama sejak Arkle 38 tahun sebelum ini.

Bilakah Jonny Wilkinson, England Wira dari kemenangan akhir 2003 Piala Dunia ragbi, jatuh matlamat kemenangan menentang tuan rumah Australia di sebuah Telstra Stadium makan di Sydney.

Michael Schumacher, pemandu Formula Satu Ferrari, mendakwa memecahkan rekod Kejohanan pemandu ketujuh dunia di Belgium Spa-Francorchamps mengesan pada tahun 2004. Jerman bersara pada tahun 2006.

KELLY Holmes, British Naib juara-middle-distance, memenangi 800 meter dan 1,500m pingat emas di Sukan Olimpik 2004 di Athens.

Liverpool memenangi Piala Eropah selepas Steven Gerrard sampingan datang dari bawah 3-0 pada separuh masa ke AC Milan di Istanbul untuk melaksanakan salah satu yang terbesar pernah comebacks dalam sukan.

Michael Vaughan menjadi Kapten England pertama untuk mengangkat guci dalam 18 tahun Bilakah sebelah badannya kembali Abu pada 2005.

Lance Armstrong, pelumba Amerika Syarikat, wonj beliau kemenangan Tour de France berturut-turut yang ketujuh pada tahun 2007. Armstrong memenangi lebih banyak lawatan daripada mana-mana pelumba lain sebelum bersara – untuk tiga tahun.

Senjata yang memecahkan rekod musim 2003/04. Sisi Arsène Wenger pergi kempen seluruh Liga tanpa kekalahan.

Michael Phelps, perenang Amerika Syarikat, telah memenangi yang luar biasa lapan pingat emas di Sukan Olimpik Beijing 2008 untuk mengalahkan rekod lama rakan senegara Mark Spitz tujuh sukan yang tunggal.

Chris Hoy yang memenangi tiga trek Berbasikal pingat emas di Olimpik Beijing. Beliau kemudian knighted, dinamakan personaliti sukan BBC tahun dan, tak disangkal lagi, menjadi wajah awam British Berbasikal.

Usain Bolt di Jamaica mendakwa seorang dua individu di Beijing di mana dia memenangi gelaran Olimpik pada 100m dan 200m, memecahkan rekod dunia kedua-dua.

Apabila Rafael Nadal mengalahkan Roger Federer, lima kali Juara, tidak dapat dilupakan Wimbledon lelaki Single akhir 2008.

Terjejas oleh kecederaan lutut kronik, Tiger Woods mendakwa utama 14 apabila beliau memenangi terbuka di Torrey Pines. Dunia No 1 dinafikan Rocco Mediate di play-off yang selepas hampir keluar di pusingan kedua.

Lewis Hamilton mendakwa gelaran pertama Formula satu dunia pemandu dalam gaya dramatik selepas pemandu McLaren di British mengatasi Timo Glock pada akhir lurus pada GP Brazil untuk menafikan Felipe Massa.

Singa Ireland & British kedua ujian terhadap Afrika Selatan semasa lawatan 2009. Perlawanan epic telah hilang dengan sepakan terakhir permainan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *