Departmentalization syarikat-syarikat insurans

Departmentalization syarikat-syarikat insurans

Bendahari Syarikat atau pengawal boleh seorang pegawai berfungsi dan bukannya seorang Pegawai Eksekutif. Perkara yang sama mungkin benar untuk peguam. Selalunya, pegawai-pegawai yang berfungsi akan akhirnya dinaikkan ke jawatan sebagai Pegawai Eksekutif oleh pangkat ke Naib Presiden sebuah. Oleh itu, walaupun di Pejabat Penasihat Undang-undang tidak boleh diiktiraf oleh Piagam Syarikat sebagai pejabat eksekutif, peguam boleh dibuat Pegawai Eksekutif oleh kenaikan pangkat ke jawatan “Naib Presiden dan penasihat undang-undang.”

Di sebuah syarikat insurans yang kecil, seperti mana-mana perniagaan yang kecil, departmentalization mungkin teori; Itulah, Kakitangan boleh melaksanakan fungsi-fungsi di beberapa Jabatan. Eksekutif, khususnya, mungkin ada caj beberapa Jabatan. Dalam syarikat besar, sudah tentu, pelbagai Jabatan Wilayah mungkin hampir Syarikat dalam diri mereka sendiri, bahawa mereka mungkin mempunyai kakitangan untuk melaksanakan setiap fungsi yang diperlukan untuk Jabatan itu tanpa bantuan dari mana-mana jabatan lain.

Sebuah syarikat kecil boleh mempunyai kecenderungan untuk menjadi lebih dipercayai dan kurang rumit, tetapi sebuah syarikat yang lebih besar adalah kurang berkemungkinan untuk lipat, dan mungkin akan lebih murah. Tetapi semua syarikat adalah berbeza, jadi ia terpulang kepada anda untuk membuat keputusan yang boleh menyediakan insurans hayat yang terbaik.

Terdapat sekurang-kurangnya lima asas departmentalization: berfungsi, produk, Wilayah, pelanggan dan Eksekutif faedah.

Departmentalization fungsi adalah berdasarkan kepada fungsi-fungsi yang dilaksanakan. Oleh itu, akan ada sebuah Jabatan undang-undang, sebuah Jabatan pelaburan, sebuah Jabatan Agensi, sebuah Jabatan pengiklanan, sebuah Jabatan pembelian, Jabatan tuntutan, sebuah Jabatan Kejuruteraan, dan sebagainya.

Produk departmentalization menentukan skop Jabatan mengikut jenis produk yang ti. Di sebuah syarikat insurans, mungkin terdapat sebuah Jabatan insurans hayat, sebuah Jabatan Laut yang dalam negeri dan lautan, Jabatan Bomba, Jabatan liabiliti, automobil Jabatan, Jabatan kemalangan dan Kesihatan, dan lain-lain.

Wilayah departmentalization bermakna Jabatan akan ditentukan oleh Wilayah tempat di mana mereka menjalankan bidang kuasa. Oleh itu, dalam sebuah syarikat insurans yang besar, mungkin terdapat sebuah Jabatan Timur, Jabatan Barat, dan lain-lain. Kebanyakan syarikat-syarikat yang menjalankan perniagaan di luar negara mereka sendiri akan mempunyai sebuah Jabatan yang asing. Jabatan asing boleh lagi dipecahkan, sebagai contoh, kepada Jabatan Amerika Latin dan Eropah Jabatan.

Departmentalization pelanggan mewujudkan Jabatan oleh sifat golongan pelanggan yang ia berurusan. Baca departmentalization adalah sering sukar untuk membezakan dari produk departmentalization, kedua-dua yang kadang-kadang hampir-hampir serupa. Dalam operasi pejabat utama insurans, departmentalization pelanggan yang tulen, sebagai contoh, akan ditemui di Jabatan reinsurans, yang berkaitan dengan jualan kepada syarikat-syarikat insurans lain; Khas risiko Jabatan yang mengendalikan yang besar self-rated akaun; dan Amanah Jabatan Kumpulan, yang selalunya termasuk simpanan gaji dan Pencen, yang menjual sahaja kepada majikan dan dalam jisim daripada pembeli polisi individu.

Perbezaan mudah yang akan menjadi sebuah Jabatan yang berurusan secara eksklusif dengan kadar insurans hayat tanpa perubatan, berbanding sebuah Jabatan yang berurusan dengan kadar insurans yang memerlukan peperiksaan.

Akhirnya, faedah Eksekutif mesti diakui sebagai asas yang sangat praktikal dan kerap departmentalization. Jabatan boleh diaturkan di sepanjang garisan kepentingan mana-mana Eksekutif yang diberikan atau Eksekutif dalam perniagaan, walaupun kepentingan tersebut mungkin agak pelbagai.

Asas-asas departmentalization berbeza-beza dari Syarikat ke Syarikat. Mereka juga berbeza-beza dalam mana-mana satu syarikat. Ramai di antara Jabatan-Jabatan Syarikat diuruskan fungsian, walaupun penggunaan banyak dibuat di dalam perniagaan insurans dan produk, pelanggan, Jabatan Wilayah.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *