Dengan wain pasaran dilihat seperti sedang dalam “pemulihan mod”

Dengan wain pasaran dilihat seperti sedang dalam “pemulihan mod”

“Mod Pemulihan”

Decanter Miles Davis, pengasas dan rakan kongsi di Wine LLP Pengurus aset, yang dipetik sebagai berkata bahawa kebangkitan Liv-bekas 50 halus wain Indeks, yang merupakan kira-kira sepuluh peratus sejak November 2012, adalah “penting” sebagai petunjuk Kesihatan meningkatkan pasaran wain yang baik. Dengan indeks yang menunjukkan banyak permintaan yang lebih kuat di bahagian awal 2013, Pengurus aset Wine percaya bahawa pasaran wain yang baik secara umum adalah dalam “mod Pemulihan”.

Masa yang baik untuk melabur dalam wain

“Kami telah hanya datang daripada pembetulan pasaran sebanyak 30 peratus, jadi ia adalah masa yang baik untuk membeli,” Encik Davis memberitahu Decanter, menambah bahawa Asia terus menjadi sumber utama pelaburan dalam wain. Ada juga “bukti yang kepentingan Amerika lebih aliran pemikiran kembali pada tahun lepas atau lebih”.

Pelabur serta pengumpul telah menunjukkan minat yang meningkat dalam pelaburan dalam wain setakat pada 2013, dengan banyak memohon untuk mengambil kesempatan daripada harga yang lebih rendah yang berdaftar semasa kejatuhan pasaran tahun 2012.

Davis telah juga dipetik sebagai berkata bahawa, walaupun pertambahan permintaan tempahan diperhatikan sebahagiannya didorong oleh kekurangan bekalan antara pedagang, trend pelaburan wain yang baik jangka panjang melihat tajuk yang positif ke seluruh 2013. Dan balik pada bulan Januari, telegraf The dilaporkan Wine pelaburan dana sebagai ramalan bahawa Indeks wain lazat Liv-bekas 100 akan berakhir 2013 14 peratus lebih tinggi.

Lelong Februari

Lagi bukti bahawa pasaran wain yang baik memang dalam mod Pemulihan telah disediakan oleh keputusan yakin yang dilaporkan oleh beberapa rumah Lelong pada bulan Februari. Sotheby’s (NYSE:BID) New York lelongan menyaksikan 99.4 peratus lot-lot yang mengetuk turun, dengan wain yang jarang ditawarkan secara langsung daripada bilik bawah tanah Ornellaia, Dom Perignon dan Yquem membantu untuk membawa lelongan jumlah untuk $1,463,201 (£968,170). Lelongan Christie’s London pula mencecah £960,569, dengan 97 peratus lot-lot yang dijual.

Dan Decanter dilaporkan bahawa perkataan-perkataan, Merrall & Condit juga bermula dengan musim 2013 lelongan dengan 94 peratus lot-lot yang dijual. Bordeaux menyumbang 15 lot-lot 25 atas tawaran tetapi momentum hari Burgundy dan juga sambungan di lelongan itu.

Hasil lelongan Februari datang selepas jualan Januari yang sihat yang telah juga mencadangkan berkembang berminat melabur dalam wain setakat tahun ini. Akibatnya, wine fine Liv-bekas 100 dan Liv-bekas Indeks wain 50 lanjutan pada bulan Januari, menunjuk kepada pemulihan yang lebih meluas berasaskan dalam wain di pasaran.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *