Dendam akan memudaratkan Kesihatan

Dendam akan memudaratkan Kesihatan

Memegang dendam menjadikan orang yang pahit. Kebanyakan masa, dendam akan lahir daripada kemarahan dan menyakiti. Mereka adalah satu membawa walaupun apabila kejadian yang mencederakan atau perbualan adalah atas perasaan negatif. Dendam yang tidak baik untuk kesihatan kerana ia menjangkiti hati dan mencemarkan minda. Selanjutnya, mereka membunuh hubungan. Mereka harus dibuang ke dalam Tong habuk, sebaliknya fikiran dendam-pemegang festers dengan perasaan kesyahidan atau membalas dendam.

Tindak balas semula jadi untuk memegang dendam adalah sama ada untuk memukul dan menyakiti orang yang satu adalah menyakiti atau menganggap diri sendiri sebagai penderitaan seperti mati syahid. Reaksi kedua-dua adalah tidak sihat.

Mereka adalah buruk bagi orang yang menjana dendam kerana penerima boleh menyakiti dan diisi dengan keinginan untuk membalas dendam. Ini negatif boleh menyakiti orang yang membawa akan sakit.

Hidup ini singkat, jadi mengapa perlu kita merosakkan ia menekan dendam? Cara keluar adalah untuk mengawal kemarahan dan keinginan untuk membalas dendam. Kerana kemarahan festering dalam, membawa kepada melindungi daripada dendam, kemarahan perlu takutkan.

Ini adalah penting kerana kemarahan yang membawa kepada kebencian dan membunuh cinta yang oksigen dalam hubungan. Yang boleh dilakukan jika kita menerima dan bertolak ansur dan mempunyai niat untuk membuat, dan bukannya memecahkan hubungan. Jadi, kita perlu belajar untuk melupakan dan bersedia untuk memaafkan. Semua keperluan yang satu adalah hati yang besar yang penuh dengan kasih sayang, maka kita boleh sembuh bukan sahaja diri sendiri tetapi orang lain juga. Memang benar bahawa dalam hidup apa-apa boleh berlaku. Saudara boleh menjadi musuh. Dendam imprint di fikiran anda kemungkinan bahawa ahli-ahli keluarga boleh mengambil dendam terhadap ahli keluarga yang lain.

Mereka boleh membangunkan kebencian ke dalam seni oleh berkomplot dan merancang balas dendam. Tetapi yang difikirkan dari akibat penerima dan pemberi?

Sebenarnya, memegang dendam bermakna orang yang tidak penyayang, memberi dan Pengampun, tetapi mengambil, membenci dan berleluasa yang menimbulkan dendam. Satu cara untuk membantu adalah untuk menunjukkan Amanah bukan kebencian dalam filem dan televisyen terbitan bersiri.

Jika orang luar yang sedang cuba meracun fikiran ahli keluarga, maka watak perlu dibuat untuk bercakap di talian, “Bagaimana boleh saya sendiri ahli keluarga berkata ini? Tidak, saya tidak percaya. Walaupun tindakan-tindakan yang menghala ke membuktikan anda, saya akan tidak percaya.” Adalah lebih baik untuk menunjukkan watak yang berlaku kepada orang itu dan bertanya, “Adakah anda katakan ini? Jika anda tidak, maka saya tahu bahawa saya boleh mempercayai anda. Jika anda tidak, maka saya fikir mesti ada sebab. Ayuh, beritahu saya. Ini boleh diasingkan.”

Tetapi kemudian bagaimana berjuta-juta penonton sentiasa glued untuk Set TV mereka untuk meningkatkan penarafan? Jadi, ahli-ahli keluarga akan ditunjukkan berkomplot untuk mencederakan dan memusnahkan antara satu sama lain dengan kebencian yang kuat dan self-destroying emosi. Dan ini mempunyai akibat yang menyedihkan. Mungkin, kita boleh maafkan penulis bersiri kerana dia mempunyai sebuah siri yang panjang untuk pen. Bagi penulis, ia akan mencukupi bahawa watak yang akan menderita di akhir dan orang yang membawa dendam akan bertaubat kemudian dan jadi moral yang akhirnya akan memegang dendam yang buruk.

Tetapi ketika itu kerosakan akan dilakukan. Minda/remaja / menginap sudah menerima cadangan yang berleluasa yang menimbulkan dendam itu perkara yang betul.

Tiada siapa suka diberitahu bahawa mereka adalah salah. Sangat sedikit dengan atau menerima kritikan. Selain itu, penonton mendapat yang amat khutbah di saluran agama dan program agama.

Tanpa dakwah yang jelas, mesej mestilah memandangkan salah satu harus hidup dengan kepercayaan dan Amanah. Lebih-lebih lagi, salah satu perlu membendung negatif dan mencuba dan bertindak dengan cara yang positif. Kanan pada mulanya, orang harus berfikir, “mungkin orang yang mempunyai alasan untuk bertindak dan bercakap seperti dia telah lakukan. Izinkan saya memberi orang yang manfaat daripada keraguan. ” Maka permusuhan dan dendam yang hasil daripada dendam tidak akan mar kehidupan seseorang. Jadi, kita harus hidup dengan iman dan kepercayaan dan tidak pernah bersedia mempercayai yang paling teruk orang. Walaupun sesuatu yang negatif telah dilakukan oleh mereka, adalah lebih baik untuk memaafkan. Apabila kita dipenuhi dengan kasih sayang dan persefahaman, kehidupan akan menjadi lebih harmoni.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *