Dementia dipercepatkan mungkin berlaku selepas kecederaan otak

Dementia dipercepatkan mungkin berlaku selepas kecederaan otak

Satu lagi kesan sampingan daripada kecederaan otak trauma (TBI) Tempahan telah mendapati dalam kajian yang diterbitkan dalam psikiatri biologi yang telah didapati risiko potensi membangun dementia dipercepatkan.

Saintis telah pun telah sedar keradangan sistemik, di mana badan menjadi radang pada keseluruhannya, mempunyai menjejaskan fungsi otak, mengikut kajian; Malangnya, sedikit tiada penyelidikan telah diadakan pada penyakit dan pautan yang berpotensi untuk TBI.

Dalam kajian yang dijalankan oleh ahli-ahli dari Trinity College Dublin dan Universiti Southampton, belajar “tindak balas keradangan” jangkitan dan kecederaan tetikus dengan penyakit neurodegeneratif sebelumnya (kerosakan otak yang disebabkan oleh kehilangan sel-sel dan neuron). Berdasarkan kajian, “respon disebabkan gejala-gejala jangkitan yang dibesar-besarkan, menyebabkan perubahan dalam ingatan dan pembelajaran dan membawa kepada kepesatan perkembangan dementia. Pesakit-pesakit yang menderita dari TBI perlu menghubungi doktor perubatan mereka untuk lebih memahami potensi risiko yang ada untuk membangunkan dementia.

Berurusan dengan Dementia

Dalam negara Library of Medicine (NLM) mentakrifkan dementia sebagai “kehilangan fungsi otak,” Walau bagaimanapun, keadaan tidak dianggap satu penyakit, tetapi adalah digambarkan sebagai satu “Kumpulan penyakit-penyakit yang melibatkan masalah ingatan, pembelajaran, tingkah laku dan komunikasi”. Dementia juga adalah keadaan yang progresif yang ditandakan dengan senarai panjang gejala, seperti yang diterangkan oleh NLM itu. Dementia dicirikan oleh tanda-tanda dan gejala-gejala seperti berikut:

* Kurang penumpuan

* kehilangan ingatan meningkat/progresif

* hallucinations/khayalan

* kekeliruan

* pengurangan dalam penyelesaian masalah dan keputusan yang

* Pengiktirafan terjejas

* disorientation

* kemerosotan sistem motor

* ingatan defisit

* tidak hadir atau terjejas keupayaan Bahasa

* kekurangan spontan

* cepat marah, baran lemah kawalan

* kebimbangan

* kemurungan

* ketidakupayaan untuk membaca, menulis, bercakap, kata-kata borang dan nama objek

* Tiada mood akibat

* ketidakupayaan untuk mengekalkan pekerjaan atau berinteraksi dalam situasi sosial atau peribadi

Malangnya, rawatan untuk dementia slim dan hanya boleh termasuk merawat gejala-gejala dengan makanan kesihatan dan ubat-ubatan preskripsi. Artikel dari sebuah Februari 2008 rencana New York Times berkata bahawa penjagaan jangka panjang diperlukan untuk pesakit-pesakit dementia.

Mengatasi risiko TBI

Individu yang pernah mengalami kecederaan otak traumatis atau jangkitan otak dan seterusnya telah meningkatkan keradangan dalam otak harus mempertimbangkan bercakap dengan profesional perubatan yang khusus atau neurologis tentang potensi untuk membangun dipercepatkan dementia.

Ia adalah juga dinasihatkan untuk mangsa kecederaan otak untuk menghubungi peguam kecederaan otak yang berpengalaman kerana ia mungkin perlu untuk membangunkan saman. Individu yang boleh menerima rundingan guaman percuma dari peguam kecederaan otak traumatik yang boleh menawarkan bantuan untuk mangsa TBI.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *