Dementia boleh menyumbang kepada perubahan personaliti

Dementia boleh menyumbang kepada perubahan personaliti

Sparks mempunyai isteri, dua anak-anak belajar di Kolej dan pemilik bersama perniagaan jutaan dolar. Ia dilaporkan di CNN bahawa Kenny Sparks adalah seorang “kacak lelaki dengan senyum lebar.”. Dia disayangi oleh semua orang. Tetapi perkara mula berubah apabila dia adalah 49.

Isterinya Cheryl berkata, “Dia telah tersandung ke atas kata-kata,”. “Dan dia akan lupa apa yang beliau telah katakan – tetapi pada hampir 50 tahun, saya fikir kita semua cenderung untuk berbuat demikian.”

Pada mulanya keluarganya mempunyai pemikiran bahawa beliau akan terjejas oleh Penyakit Alzheimer. Tetapi beliau menghidap dementia frontotemporal (FTD). Dan semua orang nampak perubahan dalam personaliti beliau.

“Dia hanya tidak Kenny,” kata isterinya.

Anaknya Graham berkata, “Beliau akan memberitahu jenaka bodoh sepanjang masa,”. Tetapi “[keluarga melawat], beliau tidak memberitahu jenaka. Dia duduk di situ dengan tatapan kosong pada mukanya.”

Alexandra, perempuannya perhatikan perubahan seperti berikut “beliau dilaksanakan sepanjang masa. Beliau akan berenang sentiasa dan dia makan juga. Dan semua tiba-tiba beliau adalah pemberian gelen ais krim. Gelen!”

Akhirnya Cheryl mendorong dia ke doktor. Dari ujian kognitif yang ia telah disahkan bahawa “dia tidak dapat menarik jam dan meletakkan nombor atau tangan ia”, katanya.

Personaliti itu akan ditukar oleh FTD doktor berkata ini kepada Cheryl. Ia akan keluli keupayaannya untuk berkomunikasi dan akhirnya akan menamatkan mengambil hidupnya. Frontal dan masa lobes otak menjadi rosak disebabkan oleh gangguan neurodegeneratif. Taakulan, komunikasi, kesedaran sosial, dan memori dikawal oleh bahagian otak. Sebaik sahaja FTD yang mula membangunkan meninggalkan pesakit dalam keadaan keliru.

Dr. Murray Grossman daripada University of Pennsylvania menjelaskan, “ramai pesakit akan kehilangan inhibitions mereka. Mereka akan bertindak benar-benar tidak sepatutnya, meninggalkan keluarga masing-masing tertanya-tanya apa yang tidak kena. Sesetengah pesakit tidak mempunyai masalah perbelanjaan nasib Keluarga, mengambil kesemua wang mereka dan memasukkannya ke dalam penipuan, skim cepat kaya, atau terkeluar dan membeli sebuah kereta yang mahal atau bot keluarga tidak perlu. Pesakit yang kehilangan pertimbangan mereka. Apa yang amat mengecewakan bagi ahli keluarga ialah, pesakit tidak seolah-olah mempunyai banyak wawasan kesukaran mereka mempunyai atau menyebabkan orang lain.”

Purata yang 250,000 rakyat Amerika dipengaruhi oleh Frontotemporal dementia. Kebanyakannya ia adalah misdiagnosed sebagai Penyakit Alzheimer. Hampir semua pakar-pakar yang tidak pasti tentang punca ini dementia.

Dia tidak boleh memandu kereta lagi. Untuk menjaga beliau isterinya telah berhenti kerja. Empat tahun Kenny Sparks didiagnosis dengan FTD.

“Beliau perlu bersama saya adalah malar, kerana dia berasa selamat,” katanya. “Dia tidak dapat membaca satu jam, jadi dia akan bangun jam 3 pagi dan itulah apabila kita memulakan hari kita… Sekarang beliau adalah lebih seperti kanak-kanak, tempahan.”

Adakah dementia yang sukar untuk berurusan?

“Terdapat tiada satu bahagian yang paling sukar,” kata Cheryl. “Baik, bagi saya, mengetahui bahawa lelaki itu yang saya fikir saya akan menjadi tua dengan – saya tidak, saya rasa. Ya, itu adalah bahagian yang paling sukar.”

Jika dementia serangan anda boleh yakin bahawa seseorang akan kehilangan keperibadian beliau kepadanya. Pada Nota baik dementia juga dapat dielakkan. Christian Goodman seorang penyelidik alam telah menubuhkan mudah dan mudah set senaman yang meningkatkan aliran darah ke otak dan seterusnya menghalang dementia.

EL331014

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *