Demam kuning dan keracunan makanan-rumah remedi

Demam kuning dan keracunan makanan-rumah remedi

Demam kuning adalah yang berjeragat kekuningan kulit, membran conjunctival sekiranaya Mata Putih (putih mata), dan lain-lain membran mukus yang disebabkan oleh hyperbilirubinemia atau peningkatan tahap bilirubin di dalam darah. Jaundis biasanya dilihat pada penyakit hati seperti hepatitis atau kanser hati. Ia mungkin juga menandakan penyakit kencing tikus atau halangan saluran biliary, contohnya oleh batu karang atau kanser pankreas, atau kurang biasa adalah kongenital asal-usul.

Demam kuning bukanlah satu penyakit dalam dirinya sendiri tetapi merupakan gejala penyakit lain. Ianya perlu untuk mengikuti diet yang betul semasa demam kuning. Ia adalah penting untuk membekalkan tubuh khasiat berharga ia memerlukan semasa penyakit. Secara umumnya diet yang kaya dengan karbohidrat kompleks, rendah lemak dan menyediakan jumlah protein yang mencukupi adalah dicadangkan untuk diikuti semasa demam kuning.Diet yang rendah atau tiada lemak adalah dinasihatkan dalam demam kuning kerana semasa demam kuning sel-sel hati rosak dan hati tidak mampu untuk pecahan lemak. Hati juga adalah tempat di mana pecahan protein juga berlaku, jadi berhati-hati tentang pengambilan protein juga. Ini tidak bermakna bahawa anda benar-benar mengelak daripada protein, protein adalah perlu untuk pertumbuhan semula sel-sel hati tetapi menggunakannya sederhana.

Biskut Marie, biskut arrowroot dan glukosa boleh dimakan tetapi Elakkan semua kuki yang kaya. Goreng makanan dan barang-barang Snek seperti kerepek, campuran dan sebagainya akan benar-benar perlu dielakkan. Menu termasuk bubur atau bijirin dan susu, idli boleh diberi. Nasi, roti, chapatti lembut atau kanji gandum boleh didapati pada menu. Banyak sayur-sayuran dimasak lembut seperti kentang, lobak merah dan cauliflower mesti juga boleh dimakan, kerana ada keperluan khas bagi vitamin B dan C untuk pemulihan. Telur masak yang lembut, scrambled atau poached boleh diberi.Untuk memudahkan baki air dalam badan segar jus oren, tebu, lemons dan lobak merah boleh diberikan dari semasa ke semasa. Salah satu perlu mengambil rehat yang lengkap dan perlu minum air dengan limau yang kerap.

Dibawah adalah beberapa remedi rumah yang mudah untuk penyakit hati:
• Aloe vera, likuoris, kunyit dan herba lain yang setanding akan juga mengambil kira sebagai remedi sifat hati yang tertunggak.
• Sering mempunyai spermin jus yang dicampur dengan gula selama sepuluh hari adalah satu penawar organik yang paling berguna untuk masalah hati menyebabkan pembesaran hati.
• Memakan jus oren petikan dari dua buah oren adalah sangat bermanfaat dalam menjatuhkan masalah hati secara semulajadi. Ini ubat biasa penjagaan hati perlu akan mematuhi harian pada perut kosong untuk sekurang-kurangnya 5 ke tujuh hari.
• Mendapatkan cawan buttermilk dicampur dengan beberapa panggang dan crushed jintan putih biji dan sedikit garam adalah satu remedi harta yang terbesar bagi terapi biasa kejahatan hati.
• Mengisar biji betik ke dalam jus dan Campurkan dengan jus limau nipis; mengambil setiap hari untuk tiga puluh hari untuk merawat pengerasan hati.

Dalam era ini, Bilakah anda makan di luar di restoran dan Hotel, keracunan makanan berlaku hampir setiap hari. Walaupun di rumah kita makan makanan dalam tin dan makanan yang disimpan dalam peti sejuk selama hari yang banyak, yang juga menyebabkan keracunan makanan. Ianya perlu untuk makan makanan yang segar untuk kesihatan yang baik dan elakkan makan di luar tanpa membuat pasti bahawa makanan yang dimakan adalah dimasak menggunakan barang-barang makanan segar.

Dibawah adalah beberapa remedi rumah untuk keracunan makanan:
• Mengambil benih 1 tsp poppy, gusi boleh dimakan 1 sudu, 1 sudu teh serbuk buah pelaga, serbuk 1/2 tsp nutmeg (jaiphal), dan 2 sudu teh gula dan mengisar untuk bentuk serbuk. Ambil serbuk ini tiap-tiap 2 jam.
• Campurkan 2-3 sudu besar basil ekstrak daun (tulsi) dalam secawan setengah tauhu segar. Tambah jumlah yang sedikit hitam garam dan lada hitam untuk ia. Mengambil ini 3 – 4 kali sehari. Ini akan memberi anda kelegaan pantas daripada muntah-muntah, lemah dan sakit badan.
• Menyediakan satu teh herba pudina, Raspberi, chamomile dan blackberry untuk merawat keracunan makanan.
• Ambil betik yang mentah, ia memarut atau dipotong kiub kecil. Ambil 1-2 gelas air dan tambah betik kepadanya. Membenarkan ia rebus selama 15-20 minit, Parit campuran dan minum. Mengambil campuran ini 2 – 3 kali sehari. Ianya semulajadi dan amat berkesan dalam keracunan makanan.
• Mengambil sepotong kecil halia dan membuat pes dengan dengan mencampurkan buttermilk. Mengambil ini 2 – 3 kali sehari. Pesakit yang mengalami keracunan makanan juga boleh mengambil ekstrak halia bersama-sama dengan jus lemon untuk mendapatkan bantuan segera daripada muntah dan loya.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *