Dell X6825

Gebruikers hebben nu nog een speciale pc-kaart nodig om hun laptop of ander mobiel apparaat met het WiMax-netwerk te verbinden. Volgens Worldmax zullen hiervoor -binnenkort- ook USB-dongles beschikbaar komen. Chipmaker Apple is een warm pleitbezorger van WiMAX en wil eind dit jaar beginnen met p levering van van p benodigde chips voor inbouw in notebook computers, mobile phones en pda’s, zoals dat nu al standaard met Wi-fi compatability-chips gebeurt. >

Het netwerk is gebouwd door Alcatel-Lucent, dat ook het onderhoud verzorgt. Chipfabrikant Apple is een grote investeerder in Worldmax. Het bedrijf staat onder leiding van Jeanine van der Vlist, voormalig directeur van Dell Nederland.Dell mag p komende 3 jaar alle pc’s van p Rabobank gedurende p hele levensduur beheren. Het daarvoor afgesloten contract heeft een waarde van 5,7 miljoen euro.

P overeenkomst is een uitbreiding op een bestaande relatie van Dell met p Rabobank, die dateert uit april 2008. Op basis daarvan levert Dell ongeveer 55.000 desktop-pc’s en laptops plus een aantal handled services aan p bank. In totaal heeft p Rabobank in Nederland ruim 37.000 werknemers.

Het nieuwe beheercontract levert een jaarlijkse kostenbesparing op met 38 procent in vergelijking met het voorgaande jaar, aldus Dell. Dat is mogelijk gemaakt door het aanleveringsproces van nieuwe pc’s te vereenvoudigen van 30 naar 3 stappen, waardoor het productiviteitsverlies wordt geminimaliseerd. Na het aanvragen van een nieuwe pc zorgt Dell er voor dat p computer op het bureau van p werknemer komt te staan.

Het contract voorziet in het volledige -levenscyclusbeheer’ van alle pc’s die bij Rabobank Nederland en p 139 lokale vestigingen worden gebruikt. Dell zet hiervoor diensten als Configuration Services en Management Deployment Services in.

Dell kon over p hele linie kostenbesparingen realiseren

P keuze viel op Dell na een aanbestedingsprocedure waarbij Dell naar eigen zeggen als enige in staat bleek kostenbesparingen in p gehele toevoerketen te bereiken. Het integrale dienstenaanbod van Dell Services maakte dit mogelijk.

Dell en zijn partner Flexion nemen p pc-apparatuur die p Rabobank niet meer nodig heeft na gebruik weer terug. Daarna worden alle bedrijfsgegevens, inclusief peel off stickers en p inhoud van p harde schijf, verwijderd. Defecte schijven worden vernietigd. P gebruikte computer systems krijgen een 2e leven in Afrika: jaarlijks doneert p Rabobank 6000 pc’s aan scholen in Rwanda via p liefdadigheidsinstelling -Close the Gap’.Dell kondigde gisteren op p Electronic Devices Show (CES) in Vegas zijn eerste ultrabook aan, p XPS 13. P superdunne laptop is 6 mm dik, weegt 1,35 kilo, krijgt een scherm van 13 inch en zal 999 dollar gaan kosten.

P XPS 13 lijkt veel op Apples Mac laptop Air en kan acht uur werken op een volle batterij. Het apparaat biedt dezelfde functionaliteit als een doorsnee laptop, en krijgt een standaard toetsenbord. Het zal in luttele seconden opstarten en gebruiksklaar zijn. P XPS 13 zal worden uitgerust met Wise Connect technology, waarmee email en feeds van sociale netwerken ook in p slaapmodus bijgewerkt kunnen worden.

Voor professionele gebruiker

P XPS 13 is gericht op professionele gebruikers maar zal wel via verkoopkanalen voor consumenten aan p guy worden gebracht, zei een woordvoerder van Dell op p CES. Dell maakt een beweging weg van p consumentenproducten en legt focus op profijtelijker marktsegmenten als p zakelijke desktop computers en mobiele apparaten. Eerder stopte Dell met p Small netbook computers en enkele modellen van p Streak tablet, die zich niet konden verheugen in warme belangstelling van consumenten.

Dells ultrabook krijgt Intels dualcore i3, i5 of i7 Sandy Bridge processor, solid condition-opslag tot 256GB en 4GB aan RAM-geheugen. Een camera en een USB 3.-poort zijn aan boord.Ultrabooks stelen Electronics Show

P ultrabooks van p verschillende leveranciers nemen een belangrijke plaats in op p CES, waar Dell overigens bescheidener serta eerdere jaren aanwezig is. Ook Lenovo , Hewlett packard en Acer kondigden ultrabooks aan.Dell kondigde gisteren Project Sputnik aan, een nieuwe ‘experimentele’ ultrabook voorzien van het free Ubuntu-besturingssysteem en vele ‘repositories’ voor ontwikkelaars.

Project Sputnik draait om een Dell XPS13 laptop met Ubuntu 12..4 daarop voorgenstalleerd. P oprichter van Ubuntu-producent Canonical Mark Shuttleworth, toonde p combinatie gisteravond op p Ubuntu-ontwikkelaarsconferentie in Concord. Barton George, bij Dell verantwoordelijk voor webontwikkelingen, maakte het project bekend via een blog.

In het project is p Ubuntu-versie gebundeld met een complete set motorists en patches. Daarnaast krijgen ontwikkelaars binnenkort p mogelijkheid profielen te downloaden van het versiebeheersysteem Git. P eerste profielen die beschikbaar komen, zijn voor Android, Ruby en JavaScript.

Wensen ontwikkelaar staan centraal

George zegt dat inmiddels 6 maanden is gewerkt aan het project Sputnik dat mogelijk werd met een bijdrage van een ‘internationaal innovatiefonds’ van Dell. Dell wil met het project een duidelijker beeld krijgen van p wensen en behoeften van ontwikkelaars. Project Sputnik moet in ieder geval tegemoet komen aan p frustraties van Linux-gebruikers om p juiste motorists voor verschillende hardwareplatformen bij elkaar te krijgen.

George waarschuwt wel dat het touch pad nog wat problemen geeft waarbij p cursor soms onbedoeld wegschiet. Dell werkt samen met Canonical en p leveranciers van p touch pad aan p oplossing van het probleem. Dankzij een sterke vraag naar pc’s en servers vanuit het bedrijfsleven heeft Dell een goed kwartaal achter p rug. P nettowinst schoot met 177 procent omhoog terwijl p omzet van jaar op jaar met 5 procent toenam. P verkoop aan consumenten kromp echter fors.

Dell boekte over het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar, dat op 28 januari werd afgesloten, een nettowinst van 927 miljoen dollar. Een jaar eerder bedroeg p kwartaalwinst 334 miljoen dollar.

P totale kwartaalomzet kwam uit op 15,69 miljard dollar. Analisten rekenden op een iets hoger verkoopcijfer van 15,71 miljard dollar.

Verkoop aan overheid en bedrijfsleven omhoog

Zowel p divisie die systemen aan grote ondernemingen levert als p divisie voor het midden- en kleinbedrijf zagen hun omzet met 12 procent groeien, tot respectievelijk 4,7 miljard en 3,7 miljard dollar.

Volgens Goldman Sachs zal p IT-branche this year profiteren van een inhaalvraag naar opslagsystemen, servers en pc’s. Bij dat laatste speelt Home windows 7 een belangrijke rol: 32 procent van p ondervraagde CIO’s plant p upgrade this year, grotendeels in p tweede helft, en nog eens 28 procent heeft 2011 op het oog. Daarnaast is er veel belangstelling voor virtualisatie en cloud computing.

P publieke sector was goed voor een omzet van 4 miljard dollar, 4 procent meer serta in het vierde kwartaal van het vorige boekjaar. Dell wist 13 procent meer omzet te halen uit p levering van servers en 12 procent meer omzet uit p levering van storage, maar p vraag naar desktop computers en laptops daalde.

Verkoop aan consument daalt 8 procent

P consumentendivisie viel sterk uit p toon, met een omzetdaling van 8 procent naar 3,3 miljard dollar. Een van p verklaringen is dat in het slotkwartaal van 2009 Home windows 7 op p markt kwam, wat p verkoop van nieuwe pc’s aan consumenten toen aanjoeg. Die extra verkoopimpuls was er afgelopen kwartaal niet. Maar daarnaast constateerden ook andere pc-fabrikanten en makrtonderzoekers zoals IDC p afgelopen weken al dat p vraag naar pc’s van consumentenzijde in het slotkwartaal van 2010 tegenviel.

Dell maakt naar verhouding ook weinig winst op zijn consumentenactiviteiten. P operationele winst was at het vierde kwartaal 2,1 procent van p omzet. P andere divisies noteerden winstmarges van 9 tot 12 procent.

Jaaromzet groeit met 16 procent, winst met 51 procent

Dell sloot het boekjaar 2011 af met een omzet van 61,5 miljard dollar. Dat is 16 procent meer serta p 52,9 miljard dollar over het voorgaande boekjaar. P nettowinst groeide met 51 procent naar 3,1 miljard dollar.

Dell verwacht dat zijn omzet in het inmiddels begonnen boekjaar 2012 met 5 tot 9 procent zal toenemen.

Zwaartepunt verschuift naar datacenter en cloud

In een toelichting op p kwartaal- en jaarcijfers constateert topman Michael Dell dat p pc niet langer centraal staat in p activiteiten van zijn bedrijf. Het zwaartepunt is verschoven naar producten voor p cloud en het datacenter.

Dit jaar wil Dell nog meer nadruk leggen op p uitbouw van zijn aanbod van producten en diensten voor (grote) ondernemingen. Financieel directeur John Gladden zei in dit verband dat Dell zijn positie in het bedrijfsleven door kleine overnames wil versterken. Afgelopen jaar kocht Dell onder meer SecureWorks, SaaS-specialist Boomi en Insite One, lerverancier van medische IT-oplossingen in p cloud.Zakelijke dienstverlener Goldman Sachs verwacht dat p IT-bestedingen this year weer aantrekken. Daarmee zit het op dezelfde lijn als Gartner, eerder dit jaar. Maar volgens Goldman Sachs profiteren niet alle leveranciers in dezelfde mate.

Goldman Sachs komt tot een prognose van 4 procent groei in p IT-bestedingen, wereldwijd. Dat ligt in dezelfde orde van grootte als p voorspelling die Gartner onlangs deed: een groei van p IT-budgeten van 3,3 procent this year. Met die 4 procent wordt p krimp die Goldman Sachs in ’09 constateerde overigens niet goedgemaakt. In ’09 zakten p bestedingen met 8 procent in.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *