Definisi kecergasan fizikal

Definisi kecergasan fizikal

Menariknya, definisi kecergasan fizikal telah berubah daripada yang disasarkan sepenuhnya prestasi Olahraga untuk menggabungkan aspek berkaitan kesihatan yang moden.

Rasional evolusi ini adalah kerana kecergasan atau yang sesuai akan menjadi kompleks jumlah kecil atau ABSTRAK juga; oleh itu, rasional itu banyak definisi yang berbeza. Sebagai contoh, agensi-agensi kesihatan kerajaan dan lain-lain organisasi menggariskan kecergasan fizikal berbeza walaupun mereka sedang berbincang mengenai aspek-aspek yang pasti.

Untuk mendorong beberapa penjelasan mengenai definisi, anda mempunyai untuk 1 memahami bahawa definisi kecergasan adalah terdiri daripada dua bahagian yang berasingan. Dan bersama-sama dengan setiap bahagian membuat definisi tambahan tepat. Sebagai hakikatnya, definisi diterima terkemuka termasuk komponen kecergasan yang umum atau yang berkaitan-kesihatan serta kecergasan tertentu atau prestasi/kemahiran-berkaitan (kuasa untuk melaksanakan aspek-aspek tertentu sukan atau tugas) komponen. Oleh itu suatu takrifan jatuh pendek apabila ia hanya menggunakan satu bahagian.

Mari kita Huraikan 2 bahagian definisi.

Sesetengah berpendapat bahawa kecergasan fizikal sepatutnya akan diukur melalui penggunaan beberapa jenis kriteria (untuk kesihatan-bersambung bahagian kecergasan fizikal). Kecergasan berasaskan kesihatan atau am mengandungi komponen-komponen kecergasan yang mempamerkan hubungan dengan kedudukan Kesihatan hasil senaman yang kerap, diet yang betul dan pemakanan dan rehat yang betul untuk pemulihan fizikal di dalam parameter yang perlu. Dalam erti kata lain, berada dalam yang sangat berkualiti untuk kesihatan dan kesejahteraan Negeri.

Di sisi yang berlawanan, ada yang mengatakan kecergasan fizikal harus diukur melalui norma berasaskan populasi yang digariskan oleh skor pencapaian yang khusus dalam pelbagai ujian kecergasan yang mewakili piawaian kesihatan yang dikehendaki (bagi prestasi/bakat-berkaitan elemen kecergasan). Prestasi/kemahiran-bersambung atau khusus kecergasan adalah keupayaan seseorang untuk melaksanakan aktiviti yang khusus dengan potensi yang munasabah seperti sukan
atau tugas-tugas fizikal yang lain.

Jadi, definisi umum kecergasan fizikal yang baik adalah “kesihatan yang baik digabungkan dengan pembangunan fizikal yang betul. Dalam perkataan-perkataan, sebuah badan yang hanya mampu melawan penyakit dengan fizikal wataknya ditetapkan.”

Walau bagaimanapun, definisi yang lebih tinggi mungkin akan menjadi “sekumpulan atribut yang Kesihatan sama ada bersambung atau prestasi (atau keupayaan) yang berkaitan. Kecergasan berasaskan Kesihatan merangkumi komponen-komponen kecergasan yang mempamerkan hubungan dengan status kesihatan. Prestasi/bakat-berkaitan kecergasan melibatkan komponen-komponen kecergasan yang membolehkan kerja-kerja yang optimum atau sukan prestasi.”

Pada masa ini apabila mengatakan semua itu, ia berhasrat untuk dinyatakan bahawa ianya tidak betul-betul berguna untuk mencuba dan menggariskan kecergasan fizikal bersama-sama, dan semata-mata satu, menyeluruh definisi disebabkan oleh sifat betul-betul idea-idea yang terlibat dalam menentukan kecergasan fizikal. (Dan, menjelaskan idea-idea yang benar-benar pergi lebih daripada skop artikel ini.)

Nota akhir, kebanyakan agensi-agensi kesihatan kerajaan dan ahli-ahli sains senaman, akan selepas semua perjanjian bahawa kecergasan fizikal boleh dibahagikan kepada jenis-jenis yang berikut (dikenali sebagai bahagian-bahagian lima kecergasan): badan, komposisi, kecergasan kardiovaskular, fleksibiliti, kekuatan otot dan daya tahan otot. Kerana setiap orang komponen akan dinilai, dikenalpasti dan diukur untuk mentadbir idea yang umum tahap kecergasan fizikal seseorang.

Memahami bahawa sesetengah sumber mungkin akan membincangkan ketangkasan, imbangan, penyelarasan, dan kelajuan bersama-sama dengan bahagian-bahagian lima kecergasan untuk membantu menjelaskan imej bangunan tahap kecergasan seseorang. Di samping itu, anda conjointly mungkin mendapati bahawa sesetengah sumber merangkumi kesihatan mental dan emosi sebagai satu bahagian yang penting dalam kecergasan keseluruhan.

Kerana anda akan memberitahu dari teks ini sahaja, apabila membuat percubaan melahirkan satu definisi kecergasan fizikal, dengan jelas anda boleh melihat kecergasan yang lengkap yang pasti banyak daripada kesihatan am yang masuk akal semata-mata.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *