Defibrillators mengejutkan hati pelarian kembali kepada Normal

Defibrillators mengejutkan hati pelarian kembali kepada Normal

Pergi ke lapangan atau stadium sukan hari ini dan anda akan mungkin melihat luar defibrillators di dinding, semacam seperti alat pemadam kebakaran. Dalam istilah perubatan defibrillation tergelincir ke dalam kosa kata biasa. Tetapi apa yang diimplan, benar-benar, dan Kenapa orang perlu satu?

Tanggapan popular adalah bahawa diimplan yang diperlukan untuk membantu “memulakan semula” hati yang telah berhenti. Secara teknikalnya, itu adalah tidak benar. Defibrillators menghantar elektrik ke jantung untuk ambil semula irama jantung rosak. Nama untuk situasi ini dipanggil “penangkapan jantung secara tiba-tiba” ataupun “secara tiba-tiba kematian jantung.” Nama itu cepat jatuh nikmat (dan tidak syak lagi, anda boleh melihat mengapa), tetapi mereka sebenarnya dua istilah yang bermaksud perkara yang sama. Dan, Ya, ramai orang (kira-kira 20%) yang mempunyai “kematian jantung secara tiba-tiba” hidup ia.

Tiba-tiba tangkap jantung biasanya berlaku apabila jantung bermula untuk mengalahkan terlalu cepat. Kadar jantung yang cepat boleh sesuai apabila badan menjalankan atau sangat tertekan. Tetapi kadang-kadang tengah-tengah cuba untuk mengalahkan pada kadar yang terlalu pantas-200 atau bahkan 300 kali seminit.

Jantung yang sihat di rest berdegup kira-kira 60 kali seminit atau sekali kedua. Jika anda membuat sebuah penumbuk (iaitu kira-kira saiz jantung anda) dan membuka dan menutupnya untuk mensimulasikan tindakan mengepam, anda boleh melihat jantung mengepam pada klip yang cukup baik untuk mengekalkan irama muzik.

Sekarang bayangkan tengah-tengah yang cuba untuk mengalahkan 120 times minit-an sesuai kadar bagi senaman ringan. Untuk mencapai kadar ini, anda kini perlu membuka dan menutup penumbuk anda dua kali sesaat. Hati ini masih cekap pada kadar ini, tetapi ia adalah kerja keras.

Tetapi mari kita double it-240 masa satu minit atau empat kali kedua. Jika hati anda cuba untuk mengalahkan 240 times jarak, ia tidak lagi akan dapat pam dengan cekap. Cubalah dengan genggaman anda dan anda melihat bahawa anda hanya tidak boleh bersaing. Pergerakan anda perlu menjadi disingkatkan. Itulah apa yang berlaku semasa penangkapan jantung secara tiba-tiba. Hati anda sedang cuba untuk mengalahkan cepat bahawa ia tidak benar-benar boleh pam. Otot jantung hanya quivers. Darah sloshes sekitar di tengah-tengah daripada disalur keluar.

Dari segi perubatan, keluaran jantung anda jatuh kepada sifar dalam masa beberapa saat. Keadaan jantung ini adalah biasanya berpunca daripada gangguan ritma yang dipanggil fibrilasi ventrikular (VF). Tetapi tidak kira apa ia dipanggil, irama jantung secara tiba-tiba dan mungkin maut.

Kiri tidak dirawat, seseorang dengan VF boleh mati dalam beberapa minit yang empat.

Penangkapan jantung secara tiba-tiba dari VF bukanlah perkara yang sama seperti serangan jantung. Serangan jantung adalah pada asasnya “paip masalah” hati, situasi di mana sekatan dalam saluran darah atau “paip” yang menghalang aliran darah. Masalah paip yang lain yang boleh berlaku di tengah-tengah berhubungan dengan injap atau keupayaan otot jantung untuk pam.

Gangguan irama jantung akan masalah elektrik. Ia berlaku kerana gangguan dalam sistem elektrik jantung dan ia boleh berlaku dalam seseorang yang mempunyai sesuatu selainnya “jantung sihat.”

Jantung menjana tenaga elektrik untuk menjadikannya mengalahkan. Elektrik yang mengalir melalui tengah-tengah di sepanjang laluan pengaliran ditubuhkan. Tetapi kadang-kadang dedenyut elektrik “terlekat” laluan dan membuat gelung yang tidak berkesudahan, lebih cepat dan pantas, menyebabkan jantung untuk cuba kontrak dan berehat untuk bersaing dengan isyarat elektrik.

Defibrillators bertindak menghantar sejumlah besar tenaga elektrik dalam masa yang singkat untuk jantung; fikir 700 volt dalam pecahan kedua. Sistem elektrik satu respons kepada tenaga elektrik.

VF berlaku apabila kemalangan elektrik menyebabkan jantung untuk cuba untuk mengalahkan terlalu cepat. Kemasukan sejumlah besar tenaga elektrik yang tiba-tiba benar-benar menarik perhatian setiap sel jantung tunggal dan mendapat mereka semua “set semula” atau kembali pada halaman yang sama.

Diimplan dalam menyampaikan kegoncangan besar tenaga kepada hati, biasanya dalam pecahan kedua. Ini mendapat perhatian setiap sel tunggal di tengah-tengah. Untuk seketika, walaupun beberapa saat, hentian jantung yang menewaskan sama sekali.

Kemudian satu tersambung semula menjana elektrik, dan oleh kerana ia biasanya.

Luar defibrillation bergantung kepada peralatan khas dan dua paddles besar yang menghantar kuasa elektrik melalui dada. Inilah defibrillation yang anda lihat dalam filem-filem apabila doktor yang yells, “Jelas!” dan kemudian kegoncangan tenaga perjalanan dari sebuah penjana melalui kayuh yang satu kepada yang lain.

Peralatan defibrillation standard di hospital-hospital, klinik-klinik yang banyak, dan ia semakin biasa di Lapangan Terbang, sekolah, dan tempat-tempat awam yang lain. Sebab ini adalah jelas: penangkapan jantung secara tiba-tiba datang tiba-tiba tanpa amaran, dan sering tidak ada masa yang cukup untuk mendapatkan mangsa ke hospital.

Itu sebabnya seorang doktor yang bernama Michel Mirowski dicipta yang diimplan kardioverter.

Dr. Mirowski sahabat meninggal dunia secara tiba-tiba jantung tangkap kerana beliau tidak dapat menyelamat defibrillation dalam masa untuk menyelamatkan hidupnya. Dr. Mirowski menteorikan bahawa jika yang diimplan boleh diimplan dalam badan, orang boleh hidup secara tiba-tiba jantung tangkap walaupun ia berlaku ketika mereka masih jauh dari hospital atau yang diimplan luar.

Itu adalah kembali pada 1980-an dan, percaya atau tidak, Dr. Mirowski mendapati banyak doktor yang menegaskan apa yang beliau ingin lakukan ialah mustahil berteknologi dan perubatan yang tidak beretika. Ia adalah kedua-duanya. Mirowski setia hidupnya untuk merekabentuk dan membangunkan defibrillators yang dilihatnya datang untuk kegunaan komersil sebagai awal sebagai 1988.

Hari ini, kardioverter-defibrillators adalah perkara biasa. Kebanyakan mereka mengandungi diimplankan “built-in” supaya peranti perentak jantung-yang diimplan adalah standard penjagaan.

Perentak jantung yang paces jantung yang berdegup terlalu perlahan atau terlalu erratically. Diimplan dalam kejutan irama pelarian kembali kepada normal.

Defibrillators sedang digunakan secara meluas seluruh dunia. Kajian telah membuktikan bahawa mereka bukan sahaja membantu menyelamatkan nyawa, mereka benar-benar bekerja lebih baik daripada kebanyakan terapi ubat-ubatan untuk orang-orang yang terdedah kepada masalah elektrik jantung. Ini tidak bermakna yang diimplan bahawa pesakit tidak perlu mengambil ubat-ubatan; ramai doktor mengesyorkan apa yang doktor dipanggil “adjunctive terapi,” itulah cara mewah berkata “tali pinggang dan suspenders.” Oleh itu, orang yang mendapat a yang diimplan diimplan ada peranti yang diimplan di dalam dadanya untuk menyelamatkan dia, sekiranya gangguan ritma yang berpotensi mengancam nyawa berlaku. Tetapi orang yang sama juga akan terus mengambil ubat jantung untuk menghalang gangguan irama itu berlaku di tempat pertama.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *