Deduktibel insurans kereta yang menjelaskan

Deduktibel insurans kereta yang menjelaskan

Di dunia terdapat banyak mengelirukan terma-terma yang digunakan oleh orang-orang dalam industri insurans, kata-kata seperti komprehensif, liabiliti dan boleh ditolak. Pembelajaran perkataan ini akan membantu anda apabila syarikat insurans atau ejen anda membincangkan perlindungan insurans anda dengan anda. Potongan perlu menjadi salah satu perkataan istilah insurans yang anda belajar kerana ia adalah satu perkataan yang sering digunakan oleh semua orang dalam insurans dan menentukan jumlah wang yang anda terpaksa membayar daripada poket anda dari tuntutan pertama.

Menentukan potongan perkataan

Anda boleh ditolak adalah jumlah yang anda bersetuju untuk membayar sebarang kerosakan yang mungkin berlaku kepada anda kenderaan dalam kemalangan dari poket. Jumlah ini adalah dipersetujui pada masa itu anda membeli polisi anda dan tidak boleh ditukar pada masa kemalangan. Ia adalah jumlah yang anda bertanggungjawab untuk membayar sebelum syarikat insurans anda akan mula membayar pada tuntutan. Deduktibel tidak eksklusif untuk auto insurans sama ada, mereka boleh didapati dalam pemilik rumah polisi, dasar-dasar komersil dan juga insurans kesihatan. Anda auto insurans yang anda boleh memilih apa yang anda boleh ditolak dan anda juga boleh memilih untuk mempunyai deduktibel yang berbeza. Sebagai contoh, polisi anda boleh mempunyai potongan komprehensif $50 dan $750 perlanggaran potongan.

Deduktibel khusus insurans Auto

Deduktibel dalam insurans auto terpakai kepada mana-mana perlindungan yang membayar untuk kerosakan kenderaan anda seperti; komprehensif, perlanggaran, underinsured perlindungan penunggang motosikal penunggang motosikal dan tidak diinsuranskan. Mereka boleh terdiri daripada $0 sehingga $1000. Pengecualian hanya boleh ditolak $1000 yang biasanya maksimum yang ditemui di auto insurans untuk kenderaan peribadi adalah bahawa polisi-polisi insurans komersial mungkin mempunyai pilihan untuk membawa lebih tinggi daripada $1000 deduktibel bagi kenderaan perdagangan mereka. Bagi orang-orang yang telah lienholder pada kenderaan mereka, anda akan lienholder bukan sahaja memerlukan bahawa anda mempunyai liputan penuh pada kenderaan anda, mereka juga akan menetapkan apa potongan maksimum dalam bahawa anda boleh menjalankan polisi anda adalah. Jika anda memilih untuk mempunyai potongan $0 supaya anda tidak perlu membayar apa-apa wang dari poket dalam kes perlu memfailkan tuntutan, menjangka untuk melihat premium insurans yang lebih tinggi. Yang lebih rendah anda boleh ditolak, semakin tinggi premium sebagai syarikat insurans anda akan perlu membayar lebih untuk tuntutan terhadap kenderaan anda.

Deduktibel boleh ditukar

Jika anda sedang mencari untuk meningkatkan potongan anda mengurangkan premium anda, anda boleh berbuat demikian pada bila-bila masa. Untuk menjimatkan wang kebanyakan premium anda memilih potongan maksimum yang dibenarkan (biasanya $1000). Tapi, ingat anda akan perlu membayar apa-apa amaun yang anda pilih untuk anda boleh ditolak keluar dari poket anda memilih potongan yang anda rasa anda mampu untuk membayar. Juga, perlu diingat bahawa syarikat insurans hanya akan membayar ganti rugi yang kos di atas dan seterusnya anda boleh ditolak. Jadi jika anda mempunyai kerosakan kepada kenderaan anda yang berharga $989.00 dan anda mempunyai potongan $1000, anda akan perlu membayar penuh $989.00 sendiri. Jika anda sedang merancang untuk menambah potongan anda untuk mengurangkan premium anda atau mengurangkan potongan anda untuk menyediakan diri anda dengan liputan yang lebih banyak, hanya hubungi ejen atau syarikat insurans anda dan mereka boleh menjaga ia untuk anda. Anda boleh melakukan ini pada bila-bila masa dalam tempoh polisi anda; anda tidak perlu tunggu sehingga anda datang untuk pembaharuan. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai kemalangan anda tidak dapat panggilan untuk anda potongan yang diturunkan untuk meliputi kemalangan seperti potongan baru tidak akan berkesan sehingga keesokan harinya. Apa sahaja yang anda boleh ditolak adalah pada masa kemalangan adalah apa yang anda akan perlu membayar dari poket.

Anda boleh ditolak perlindungan komprehensif

Oleh kerana kemalangan yang komprehensif mempunyai kecenderungan untuk menjadi kurang mahal daripada kemalangan berantai, kebanyakan orang memilih untuk pergi dengan potongan lebih rendah. Potongan menyeluruh yang paling biasa adalah tuntutan kaca. Bergantung kepada Apakah Syarikat yang anda mempunyai, anda mungkin ditawarkan potongan tuntutan berasingan kaca yang komprehensif yang hanya untuk kerosakan kaca kenderaan anda (kebanyakannya cermin depan). Untuk perlindungan ini, potongan $0 dilihat agak kerap.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *