Deduktibel & Coinsurance: Dua terma yang boleh menyakiti anda

Deduktibel & Coinsurance: Dua terma yang boleh menyakiti anda

Anda akan mungkin kecewa dalam cubaan anda membeli insurans kesihatan bijak. Ia boleh menjadi amat mengelirukan tugas. Terma-terma yang digunakan yang asing kepada anda. Ia tidak mudah untuk mendapatkan definisi terma-terma yang jelas boleh dilaksanakan sama ada.

Deduktibel dan coinsurance

Marilah kita mempertimbangkan dua syarat asas yang pergi bersama-sama seperti garam dan lada sulah – deduktibel dan coinsurance.

Anda mungkin sedar bahawa potongan tersebut adalah jumlah yang anda akan bayar terlebih dahulu jika anda membuat tuntutan insurans kesihatan anda — biasanya potongan ini adalah $2500. Selepas anda telah bertemu anda boleh ditolak, ini biasanya lebih bahawa anda mungkin bertanggungjawab untuk membayar.

Coinsurance

Bahagian tambahan dipanggil coinsurance ini. Walaupun terdapat pelbagai jenis coinsurance yang berbeza, kita akan bercakap tentang orang yang paling biasa. Ia adalah apa yang mereka panggil pelan 70/30. Pelan 70/30 adalah salah satu di mana anda COINSURE dengan insurans Syarikat pertama $10,000 daripada perbelanjaan. Anda adalah bertanggungjawab ke atas 30.

Contoh
Mari kita mengambil contoh: Mari kita Katakanlah anda perlu lampiran anda dikeluarkan – untuk appendectomy. Operasi yang boleh menyebabkan kos $30,000, mungkin lebih atau kurang, tetapi ini adalah nombor bulat dengan baik.

Apa yang perlu anda, orang yang Diinsuranskan, membayar? Yah, pertama, anda akan bertanggungjawab ke atas potongan sebanyak $. Selepas itu, anda akan bertanggungjawab ke atas 30 daripada keseluruhan perbelanjaan. Terdapat terbina dalam stop-loss supaya anda tidak perlu membayar 30 kos maksimum seumur hidup sebanyak $5 juta, biasanya.

Kenapa anda tidak pernah mendengar tentang coinsurance? Ia adalah kerana kebanyakan ejen mendapati bahawa ia adalah sukar untuk menerangkan konsep coinsurance, jadi mereka mengambil jalan mudah. Mereka tidak menyatakannya. Yang benar-benar tidak adil untuk anda.

Apabila anda pergi ke hospital yang berfikir bahawa anda akan bertanggungjawab ke atas $2,500 dan mengetahui bahawa bil jumlah $5,500, anda tidak gembira. Saya fikir ia adalah penting untuk menerangkan konsep kepada anda supaya anda tidak akan mengambil kesempatan.

Deduktibel dan coinsurances – bagaimana mereka lakukan berkaitan dengan copays?
Satu lagi perkara penting yang saya perlu untuk memberitahu anda tentang deduktibel dan coinsurance anda: deduktibel dan coinsurance tidak perlu dipenuhi sebelum anda boleh menggunakan copay anda. (Copay ini adalah jumlah yang anda perlu bayar doktor apabila anda melawat dia untuk rundingan-ia biasanya dalam lingkungan $ 25).

Oleh itu, apabila insurans anda berkuat kuasa, anda tidak perlu bertemu potongan anda sebelum anda boleh rujuk kepada doktor. Anda hanya boleh membayar copay yang untuk lawatan.

Anda tidak perlu memukul anda boleh ditolak dan coinsurance di mana-mana tahun tertentu

Secara praktikalnya bercakap, anda akan hampir tidak pernah mencecah potongan dan coinsurance anda. (Kira-kira hanya 7 pelan) anda perlu membayar $316 sebulan.

Rendah boleh ditolak adalah 2.34 kali lebih besar harga. Rancangan potongan rendah bukanlah pilihan yang baik, dan saya cuba untuk menghalang orang dari memilih potongan rendah.

Jangan memilih potongan rendah

Ramai yang mengadu tentang kos tinggi insurans kesihatan mereka. Terdapat tiada soalan bahawa insurans kesihatan adalah mahal, tetapi apabila mereka memberitahu anda bahawa mereka mempunyai potongan rendah, dalam lingkungan $250, 500 atau 1000, terdapat keterangan bahawa mereka tidak faham bagaimana untuk bijak memilih polisi mereka… atau mereka dipengaruhi oleh seorang ejen yang lebih berminat untuk memaksimumkan komisen daripada menanggung mereka murah.

Sekarang anda tahu, anda boleh melakukan kerja yang lebih baik daripada membuat pilihan yang tepat untuk anda dan keluarga anda.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *