Debunga lebah dan panjang umur

Debunga lebah dan panjang umur

Debunga lebah dan panjang umur

Orang ramai sudah faham tentang kelebihan debunga lebah. Bahan ini–gabungan madu dan debunga yang dikumpul oleh lebah, diberi makan oleh lebah untuk larvae mereka–mengandungi pelbagai vitamin, mineral, protein dan nutrien lain yang penting untuk kehidupan yang sangat luas. Banyak kajian telah menunjukkan bahawa debunga lebah boleh membantu untuk kesihatan kita: bahawa ia akan meningkatkan stamina kami dan ketahanan, membantu kami menangani tekanan, membina rintangan untuk alahan, dan menguatkan sistem imuniti. Beberapa kajian juga mencadangkan bahawa debunga lebah yang boleh membantu dalam rawatan kanser.

Sesetengah doktor telah melaporkan bahawa debunga lebah mengandungi impak biologi sel-sel kita, mencegah penuaan pramatang sel-sel dan menggalakkan pertumbuhan tisu sel tempahan. Kaedah ini merangsang aliran darah ke kulit sel-sel dan kedutan dalam smoothes. Dan selanjutnya, beberapa kajian peguam bahawa debunga lebah boleh memudahkan kita hidup lagi.

Sesetengah penyelidik theorize bahawa “semulajadi penuaan” tidak mungkin semua itu asli–yang kita cenderung, malah cenderung kepada usia pramatang disebabkan oleh tabiat kita, dan kehidupan yang lebih panjang adalah dalam jangkauan kami. Pemenang Hadiah Nobel Linus Pauling dan lain-lain telah melaporkan bahawa Vitamin C, diambil secara tetap, akan memanjangkan hayat untuk satu dekad atau lebih. Dan tabiat yang tidak sihat dan persekitaran–seperti cahaya matahari yang berlebihan, makanan berlemak dan aditif makanan, rokok, dan pencemaran udara–akan kecederaan tisu kami, dan memendekkan kehidupan kita.

Dr. Nicolai Tsitsin, Rusia ahli dan ahli botani eksperimen, melakukan analisis ke atas manusia umur panjang, menghantar soal selidik kepada 200 centenarians. Kebanyakan orang-orang tua ini tinggal dalam wilayah pergunungan Kaukasus (dalam apa adalah, pada waktu itu Dr. Tsitsin penyelidikan, Republik Soviet Georgia), sebuah daerah yang lama diperhatikan untuk panjang umur penduduknya. Dr. Tsitsin mendapati bahawa gergasi pelbagai centenarians yang telah beekeepers, yang mereka makan buah-buahan buruh mereka setiap hari. Dan mereka tidak makan terutamanya madu – madu tulen dijual kepada pelanggan–namun sisa yang mereka scraped dari bawah bekas madu, yang kerana ia seolah-olah adalah debunga lebah.

Dan, penting, beekeepers itu pula tidak kaedah debunga ini dalam apa-apa cara–mereka dimakan debunga yang belum diproses, pun tidak dituras dan unheated, dalam keadaan semulajadi. Lebih, walaupun mereka tidak kaya oleh mana-mana bermakna dan membawa kehidupan yang sukar, mereka adalah sebahagian aktif dan sihat, dan benar-benar berpuas hati dengan kehidupan mereka, walaupun dalam tahun-tahun lepas mereka.

Analisis oleh Dr. Tsitsin dan lain-lain pada umur panjang sahaja dan tambahan kajian masih dilakukan, tetapi kita cenderung akan masih mengambil kesempatan daripada manfaat debunga lebah. Untuk menerima jumlah faedah, adalah lebih baik untuk mencontohi beekeepers Kaukasia dan makan debunga itu dalam keadaan mentah, belum diproses. Anda akan dapat bekalan debunga lebah dari a penjaga lebah tempatan di ruang anda; atau lawati kedai makanan kesihatan anda dan membeli Granules bersama debunga lebah yang belum diproses. Rasa boleh menjadi kukuh pada 1 tetapi, ditambah kepada yogurt, bijirin, sos epal atau yang bermulut manis buah-buahan, debunga lebah boleh dengan mudah menjadi separuh daripada diet anda tetap.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *