Darth Vader pertempuran dengan artritis

Darth Vader pertempuran dengan artritis

Menurut Yayasan Arthritis, lebih 21 juta penduduk mempunyai Osteoartritis dengan wanita yang lebih biasa tempias daripada lelaki. Tetapi artritis alat ganti tidak ada. Ia selalunya bermula di pertengahan umur dan paling biasa dalam orang-orang yang lebih tua. Tetapi kanak-kanak dan remaja boleh juga mendapatkannya.

Osteoartritis adalah bentuk artritis paling biasa. Ia adalah proses memakai tulang daripada tulang yang menyebabkan melemahkan sakit teruk cukup untuk menyekat aktiviti-aktiviti yang melibatkan bahagian sendi yang terlibat.

Pakar-pakar perubatan tidak tahu punca sebenar Osteoartritis. Apa yang mereka tahu adalah bahawa sistem imun seseorang menyerang tisu badan sendiri. Penyelidikan menunjukkan bahawa gen, persekitaran dan hormon antaranya adalah faktor-faktor yang menyebabkan osteoarthritis.

Contoh sempurna seseorang yang mengalami arthritis pada usia yang sangat muda adalah David Prowse. Beliau adalah penjahat skrin asal dan muktamad Darth Vader daripada Trilogi Star Wars. Untuk reel, Darth Vader dibawa keganasan seluruh alam semesta. Secara nyata, Prowse adalah melawan penjahat lain – Osteoartritis. Pelakon berusia 65 tahun telah dueling dengan penyakit sendi yang progresif sejak umur 13.

“Saya adalah misdiagnosed sebenarnya,” kembali juara angkat bekas British. “Lutut saya swelled agak teruk selepas melakukan beberapa sprinting. Doktor memberitahu saya saya mempunyai penyakit tibi lutut.”

Prowse dibelanjakan dalam tempoh 18 bulan “dipenjarakan” di hospital dan tidak dapat bergerak di kaki splin dan pendakap. Tetapi selepas ujian tibi beliau berulang kali datang kembali negatif, doktor akhirnya menyedari Prowse artritis “juvana” dan dengan serta-merta ditetapkan bersenam.

Prowse di awal bermulanya Osteoartritis tidak biasa. Tetapi penyakit ini. Osteoartritis adalah lebih berkemungkinan untuk menjejaskan pinggul anda atau lutut dan juga sendi hujung pada jari anda, tetapi ia boleh menjejaskan mana-mana bersama. Rawatan seperti suntikan untuk bersama boleh membantu, tetapi jika dipakai bersama, soalan pembedahan boleh dibangkitkan.

Terdapat operasi untuk mengurangkan dan kehausan sendi tetapi prosedur utama hari ini adalah gantian bersama. Walaupun sendi lain boleh diganti, penggantian pinggul telah dilakukan untuk masa yang lama dan dalam beberapa tahun kebelakangan Lutut penggantian telah juga menjadi digunakan secara meluas. Doktor keluarga anda dan pakar akan membincangkan kebaikan dan keburukan prosedur ini.

Adalah bijak untuk tidak memulakan penggantian sendi keluar terlalu awal kerana kita hidup lagi hari ini dan penggantian cenderung memakai atau berlaku selepas beberapa tahun. Pilihan seterusnya untuk pembedahan tambahan adalah terhad.

Terdapat beberapa pendekatan perubatan pelengkap untuk Osteoartritis. Anda sentiasa boleh mencuba suplemen kesihatan bersama paling lengkap yang disediakan semalam. Phosoplex membantu mengurangkan sakit sendi dan kekejangan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *