Darjah dalam talian dan kursus-kursus dalam bidang Psikologi

Darjah dalam talian dan kursus-kursus dalam bidang Psikologi

Kerana peningkatan tahap tekanan di atau kehidupan, ahli psikologi akan banyak permintaan. Hari ini, melawat ahli psikologi ini bukan lagi la pantang, kerana ia adalah beberapa tahun. Walaupun beberapa sekolah dan Kolej-kolej membuat mata ahli psikologi atau kaunselor yang membuktikan untuk menjadi aset kepada pelajar dan guru-guru.

Psikologi adalah satu bidang yang sangat pelbagai dengan pelbagai kerjaya. Beberapa keistimewaan seperti menjaga pesakit mental adalah biasa untuk kebanyakan kita. Lain-lain, seperti membantu dengan reka bentuk sistem komputer terlebih dahulu atau belajar bagaimana kita ingat perkara-perkara, tidak banyak diketahui. Adalah sebahagian daripada cawangan-cawangan yang lebih popular, tiada akan meningkatkan peluang-peluang pekerjaan seperti psikologi industri dan sukan yang kin masih peringkat embrio di India. Tetapi kemungkinan besar.

Pekerjaan ahli psikologi berkembang hampir secepat purata untuk semua pekerjaan. Pekerjaan dalam penjagaan kesihatan ialah semakin pantas mental kesihatan dan penyalahgunaan bahan rawatan klinik pesakit luar. Peluang-peluang pekerjaan yang banyak telah datang di sekolah-sekolah, agensi-agensi awam dan swasta Perkhidmatan Sosial dan khidmat nasihat pengurusan. Syarikat-Syarikat akan menggunakan kepakaran psikologi dalam kajian, analisis, Reka bentuk dan penyelidikan memberi penilaian pemasaran dan analisis statistik. Bidang ini menawarkan skop yang luas, namun belum diterokai di India.

Psikologi mempunyai cawangan-cawangan yang pelbagai jenis asas serta Gunaan. Cawangan-cawangan yang penting adalah psikologi sosial dan alam sekitar, tingkah laku / psikologi, psikologi klinikal, bimbingan dan kaunseling, Psychometry, psikologi industri, B.Ed, jenayah. Kaunseling eksperimen, haiwan psikologi dan lain-lain. Semua ini cawangan, walaupun berbeza akan masih interrelated. Kebanyakan universiti di negara menawarkan pelbagai kursus dalam talian Ijazah yang berkaitan dengan psikologi dan ramai prefering dalam talian Ijazah dalam bidang Psikologi dan dalam talian Ijazah keadilan jenayah. Pelbagai kursus diploma satu tahun di kanak-kanak bimbingan dan kaunseling ditawarkan oleh beberapa institusi juga. Kursus-kursus jangka pendek, Surat-Menyurat akan juga disediakan IGNOU (Indira Gandhi National Open University) merupakan satu institusi tersebut. Terdapat beberapa kursus diploma satu tahun dalam pendidikan khas atau kecacatan mental. NCERT ini juga menawarkan kursus-kursus pengkhususan tempoh satu ke satu setengah tahun.

Dalam bidang Psikologi Klinikal jawatan kursus pengijazahan menawarkan sekurang-kurangnya tiga bulan bidang posting dengan mana-mana pembangunan dan pusat-pusat kesihatan mental. Selepas itu boleh menyertai Jabatan psikiatri hospital. NIMHANS, Bangalore, adalah Institut terbaik bagi pengkhususan di bidang Psikologi Pusat Institut daripada Psikologi Klinikal dalam Ranchi, Jamia Millia Islamia di Delhi dan Universiti Delhi juga menawarkan kursus-kursus dalam bidang Psikologi Klinikal.

Masalah klinikal seperti neuroticism, psychoneurosis, psychosis dan ia terbahagi kepada pelbagai seperti skizofrenia, hysteria, gangguan yang obsessive-compulsive, dan sebagainya, memerlukan kerja-kerja ahli psikologi klinikal. Kerja utama seorang ahli psikologi klinikal adalah untuk mengenal pasti, mendiagnosis pesakit dan juga menggunakan pelbagai teknik yang terapeutik.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *