Dari peluh Lodges untuk sauna infra-merah

Dari peluh Lodges untuk sauna infra-merah

Prinsip-prinsip asas utama sauna sebagai kedua-dua kesihatan meningkatkan dan penyembuhan adalah melanggan secara meluas antara penduduk asli Amerika Utara. Inuit ini adalah satu pengecualian kerana kekurangan bekalan sedia ada yang lauknya. Peneroka Eropah yang awal dan peniaga-peniaga yang ditempatkan di pantai Hudson Bay mengulas soalan mengenai penggunaan mandian peluh oleh penghuni Algonquin hutan boreal di mananya sekarang Ontario Utara.

Dalam abad ke-18 James Isham, dari Bank Hudson’s Bay Company, menulis “bagi apa-apa sakit atau apa-apa Distemper Inwardly, mereka telah tiada ubat lain bagi apa-apa yang berpeluh kemudian ia mati”. Beliau menyifatkan lodge peluh yang tipikal sebagai kira-kira 4 kaki tinggi dan yang diperbuat daripada kulit. Kira-kira 20 batu akan preheated dalam khemah dan kemudian dibawa ke tempat penginapan. Pesakit yang dimasukkan di lodge telanjang: “Tiada mereka duduk seperti monyet atas Birch mereka, sehingga mereka berada dalam peluh luas”. Mereka akan kemudian dash ke dalam aliran yang sejuk atau bergolek kira-kira di salji.

Peniaga lain, Andrew Graham, dinyatakan bahawa orang yang sihat untuk membersih dan melincirkan diri juga digunakan peluh lodges. Dilihatnya wryly adat India menjunam ke dalam air sejuk boleh membuktikan maut untuk Eropah yang cuba untuk kali pertama.

Amalan, yang, selain kegunaan yang praktikal, juga mempunyai kepentingan rohani dan agama, adalah pada dasarnya tidak berubah dari satu abad kemudian. Pada awal abad ke-20, seorang Amerika Alanson Skinner mendapati bahawa Ojibwa dan Cree India di sepanjang Sungai Albany dan pantai James Bay masih gunakan lodge peluh sebagai satu perubatan “menyembuhkan semua”.

Di lodge peluh dah hilang dengan budaya Euro-Kanada MARA. Mungkin dengan kebangkitan semula kepentingan di sauna Finland, peluh lodges akan sekali lagi mengambil tempat mereka di negeri-negeri India seluruh hutan boreal. Dengan peningkatan praktikal dan populariti sauna inframerah, kebanyakan individu kini mempunyai satu alternatif untuk sauna tradisional atau peluh lodges. Sekarang, bukan lauknya, Semua orang perlu dalam satu bekalan kuasa elektrik.

Terdapat pelbagai pilihan untuk sauna kediaman hari ini berbanding dengan hari-hari peluh lodges. Jika anda jenis orang do-it-yourself komponen asas sauna (Pemanas dan bahan-bahan pembinaan yang diperlukan) yang sedia ada. Dengan carian internet, anda akan mencari pembekal yang akan lebih gembira untuk mengangkut bahan-bahan tersebut terus ke pintu anda.

Sauna inframerah mencipta haba berbeza daripada tradisional peluh lodges atau sauna. Mereka menggunakan gelombang inframerah untuk memanaskan badan anda. Udara di dalam sauna infra-merah yang tidak dipanaskan dan sebahagian pedalaman kekal agak sejuk berbanding pedalaman sauna tradisional. Air sangat cekap dipanaskan dengan gelombang inframerah dan kami kebanyakannya terdiri daripada air. Itulah mengapa anda mendapatkan dipanaskan dan bahan-bahan yang kurang lembap di sekeliling kita, seperti udara, lantai dan dinding menginap lebih sejuk. Ia adalah satu fakta yang kukuh bahawa haba inframerah menembusi lebih mendalam ke dalam kulit daripada kepanasan berseri sauna tradisional. Dengan ini kaedah Pemanasan, memanaskan masa sebelum mengambil sauna hampir dihapuskan.

Mempunyai sauna rumah akan meningkatkan tahap kesihatan anda, meningkatkan nilai rumah anda dan memberikan anda tempat yang sedikit untuk melarikan diri, kesibukan dan tekanan setiap hari. Orang asli Amerika Utara tahu satu perkara atau dua tentang faedah peluh yang baik. Kini anda boleh menikmati semua manfaat dalam satu pakej yang lebih selesa, tepat di rumah anda sendiri.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *