Dari damar minyak: Menakjubkan faedah Kemenyan

Dari damar minyak: Menakjubkan faedah Kemenyan

Amat dihormati selama beribu-ribu tahun, Kemenyan telah mungkin terbesar Persatuan dengan amalan spiritual apa-apa bahan tumbuhan semula jadi di bumi. Dalam kebanyakan besar budaya kuno, termasuk tamadun Mesir, Babylon, Parsi, Hebrew, Greek dan Rom, ia telah memainkan peranan dalam kehidupan agama dan domestik. Kemenyan resin telah dicari selepas oleh Raja-Raja, bernilai tinggi seperti emas, dan ditawarkan sebagai hadiah pada satu daripada Nabi-Nabi yang paling dihormati dalam sejarah kelahiran. Baru-baru ini, minyak pati yang semakin popular dengan pencari rohani dan semulajadi penyembuh sama – Apakah begitu unik mengenai resin berbau kaya dan ia adalah minyak yang penting, dan bagaimana mungkin kita gunakan untuk manfaat kami sendiri?
“Kemenyan” merujuk kepada resin kering Olibanum pokok atau pokok renek. Yang besar banyak jenis minyak pati boleh didapati, dari 3 spesies yang berbeza dan dua penyulingan teknologi. Resin yang dikumpul biasanya dalam hutan–tidak perlu risau mencari “diperakui organik sumber, sebagai hutan-kerajinan menghasilkan mengucapkan, Kinabau daripada semua ubat-ubatan semula jadi. Pelbagai botani yang paling popular adalah Boswellia carteri, spesies juga dengan jumlah terbesar penyelidikan saintifik sandaran dengan perubatan menggunakan. Aroma adalah indah, dengan Nota-nota untuk dan woody yang menggabungkan agar bau yang sangat tegar. Boswellia seratta dari India mengeluarkan minyak dengan bau yang mendalam dan misteri, dihargai bagi nilai terapeutik aroma yang hebat.
Minyak pati Mustajab Tempahan perubatan adalah mungkin dalam penyulingan Boswellia carteri “penghasilan karbon dioksida”–kaedah penyulingan baru ini mewah menjadikan minyak yang lebih kompleks, tebal, dan mungkin lebih penyembuhan daripada penyulingan wap klasik. Salah satu keuntungan adalah bahawa bahan loji tersebut tidak dipanaskan hampir seperti ia akan jika diproses dengan Wap, hasil menjadi produk yang lebih dekat dengan yang asal dalam penggubalan kimia. Sesetengah aromatherapists terkenal yang terutamanya tidak menjaga kaedah pengekstrakan ini dengan tumbuh-tumbuhan lain telah memberi ia di “thumb’s up” apabila digunakan dengan Kemenyan.
Minyak pati adalah dinyatakan oleh pakar-pakar yang mempunyai satu set yang sangat pelbagai kegunaan terapeutik. Untuk penjagaan kulit, ia dianggap satu daripada minyak yang utama untuk kulit matang. Pokok-pokok yang sukar, Padang Pasir entah bagaimana mereka dituntut melakukan penggunaan ini; minyak boleh membantu terutamanya untuk kulit yang telah telah pramatang berumur dari overexposure untuk matahari. Penyelidikan saintifik walaupun “terbukti” kesan, oleh ujian ekstrak Kemenyan dalam persiapan penjagaan kulit sebelah menyebelah pada wajah-wajah peserta. Hasil kajian menunjukkan peningkatan yang ketara dalam tekstur kulit dan mengurangkan garis-garis halus. Anda boleh dengan mudah memanfaatkan harta ini diri anda dengan menambah empat hingga 12 titis minyak pati setiap auns bendalir krim atau losyen yang anda telah menggunakan mana-mana. Atau jika mewujudkan aromaterapi yang baru, peribadi penjagaan kulit campuran, cuba menambah minyak, sendiri atau dalam kombinasi dengan minyak penting yang lain pada kepekatan yang 1/2 hingga 2 peratus.
Ekstrak Boswellia (seperti penyulingan CO2) telah menemui cara mereka ke banyak biasa sakit menukarkan anti-radang dan melegakan persediaan untuk sakit sendi dan otot. Bahan-bahan kimia semulajadi dalam minyak menghalang tindakan enzim pro-radang. Kemenyan minyak pati dalam kombinasi dengan minyak anti-radang dan aktiviti analgesik lain boleh menarik sokongan untuk artritis, fibromyalgia dan keadaan-keadaan lain yang menyakitkan. Campuran untuk mempertimbangkan keperluan ini: dalam setiap auns minyak carrier (almond manis yang halus), menambah 40 titis Kemenyan, 40 jatuh CO2 halia, 40 jatuh Sweet Marjoram dan 40 titis Plai. Bukan sahaja kesakitan mungkin dikurangkan dengan ketara, tetapi anda lutut akan bau indah juga!
Mungkin paling mengesankan potensi terapeutik Kemenyan terletak dalam aktiviti anti-kanser yang kini diteliti secara meluas. Resin dan ekstrak yang telah ditunjukkan khusus untuk mensasarkan sel-sel kanser dalam beberapa organ-organ yang lain, menyebabkan apoptosis (sel normal kematian, yang tidak “biasanya” berlaku dalam sel-sel kanser) sel-sel kanser, meninggalkan orang-orang yang sihat tidak terjejas. Walaupun protokol rawatan masih cara yang mati, ia adalah mungkin untuk termasuk dos harian Kemenyan sebagai langkah perlindungan. Minyak pati dengan cepat menyerap melalui kulit dan ke dalam aliran darah–dos kecil juga wajar boleh ditelan dengan panduan profesional kesihatan semulajadi.
Dari segi “aroma” terapi, Kemenyan boleh yang cemerlang antidepressant dan hentakan aromatic. Penyebar atau lampu pemanasan yang boleh digunakan untuk menyuraikan aroma seluruh persekitaran anda. Kemenyan minyak boleh digunakan terus ke dahi di mana anda boleh menangkap aroma dan menyerap minyak secara langsung (ianya bebas merengsa atau meningkakan kepekaan, walaupun jika anda mengalami sensitiviti, hanya mencairkan untuk 5-10% dalam minyak pembawa). Ia dianggap amat menenangkan dan telah dicatat mempunyai potensi untuk benar-benar memperlahankan kadar pernafasan–kesan yang sangat menarik, memandangkan bahawa sesetengah pakar perubatan percaya jangka hayat kami ditadbir oleh bilangan nafas yang kita ambil, dan bukannya bilangan degupan jantung. Corak pernafasan kami juga secara langsung berkaitan dengan tahap tekanan kami: di bawah tekanan, kita cenderung untuk mengambil nafas cetek, pesat, dan manakala santai, bernafas lebih perlahan dan lebih mendalam.
Dengan sejarah luar biasa mempunyai Kemenyan sebagai penyembuh semulajadi, kita akan bernasib baik terutama pada masa ini telah sedia ada kepada kami dalam banyak bentuk. CO2 baru ekstrak memudahkan terutamanya menggunakan bagi setiap orang adalah tindakan-tindakan terapeutik. Borang ini adalah cara yang hebat untuk menambah sedikit perubatan ini sangat dihormati hidup anda, untuk manfaat potensi minda, badan dan jiwa.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *