Dan adab selepas Rhinoplasty

Dan adab selepas Rhinoplasty

Mempercepatkan pemulihan selepas rhinoplasty, salah satu harus bertanggungjawab untuk mengekalkan diri bebas dari jangkitan dan lain-lain komplikasi selepas pembedahan. Berikut adalah Tip-Tip yang berguna tentang apa yang perlu dilakukan dan apa tidak boleh dilakukan selepas pembedahan hidung:

Yang dilarang

1. Melakukan amalan senaman pernafasan yang mendalam. Bius yang digunakan semasa rhinoplasty menyebabkan otot paru-paru anda untuk berehat. Lama berehat daripada paru-paru yang boleh membawa kepada penyakit-penyakit yang serius seperti keruntuhan paru-paru. Sebaik sahaja bangun dan hidung pembungkusan yang dikeluarkan, anda harus melakukan senaman pernafasan dalam. Ini dilakukan dengan perlahan-lahan menyedut hidung anda walaupun dan exhaling melalui mulut dengan bibir anda di ‘ o “borang. Adakah ini dalam kedudukan duduk.

2. Termasuk makanan kaya dengan protein dan Vitamin C dalam diet anda. Protein menggalakkan penyembuhan bersama-sama dengan vitamin C. makanan yang akan kaya dalam protein termasuk produk daging dan kacang. Buah oren dan mangga merupakan antara buah-buahan biasa yang kaya dengan vitamin C. Anda juga boleh mengambil asid askorbik tambahan untuk meningkatkan sistem imun anda dan mengelakkan jangkitan selepas pembedahan.

3. Jangan mengambil ubat-ubatan selepas pembedahan yang ditetapkan agama. Ubat-ubatan tertentu yang diberikan oleh doktor anda selepas pembedahan. Ubat-ubatan yang biasa diberikan ialah deksametason dan ubat-ubatan homeopati. Ubat-ubatan mengurangkan bengkak hidung dan lebam. Terus mengambil ubat-ubatan anda seperti yang telah ditetapkan; tidak menamatkan apa-apa ubat tanpa mendapatkan nasihat doktor anda.

4. Hidup gaya hidup yang sihat. Jangan biarkan keadaan selepas pembedahan yang menghalang anda daripada melakukan aktiviti kehidupan harian anda. Bersosial dengan rakan-rakan dan saudara-mara adalah cara yang berkesan mendapat keyakinan diri setelah perubahan rupa fizikal.

Adab dalam

1. Jangan tamparan hidung anda. Selepas rhinoplasty, hidung tersumbat boleh berlaku yang akan menyebabkan pelepasan airway tidak berkesan. Mengambil decongestant yang disyorkan oleh doktor untuk menggalakkan kesenangan dalam pernafasan. Meniup hidung anda kerana ini mungkin mengganggu lapisan hidung dan mungkin menambah kecederaan untuk penyembuhan pembedahan luka. Selepas tiga hingga lima minggu, bersin atau meniup hidung boleh menyebabkan masalah besar.

2. Jangan makan makanan yang menyebabkan alahan. Kacang dan kerang yang biasa makanan alergen. Reaksi alahan mungkin termasuk berterusan bersin dan hidung tersumbat yang mungkin mengganggu penyembuhan yang betul selepas kerja hidung. Jauhkan diri anda daripada habuk dan asap yang juga boleh mencetuskan bersin.

3. Jangan mengambil aspirin dan ubat-ubatan lain yang mengganggu darah kaunseling. Aspirin boleh menyebabkan penangguhan dalam pemulihan dan mempromosi kehilangan darah secara besar-besaran. Jika ia adalah ubat penyelenggaraan yang anda sedang untuk masalah kesihatan lain, bertanya doktor Bilakah masa terbaik untuk menyambung mengambil mereka.

4. Jangan Merokok. Pengharaman rokok boleh menjejaskan proses penyembuhan selepas rhinoplasty. Elakkan diri daripada merokok selama tiga hingga enam minggu selepas pembedahan untuk membenarkan pemulihan sepenuhnya.

Ingat, anda bagi reshape hidung yang bertujuan untuk memperbaiki penampilan fizikal. Matlamat ini tidak mengakhiri tangan pakar bedah. Anda perlu mengambil tanggungjawab penuh dalam mengekalkan diri anda sihat sepanjang tempoh pemulihan. Ini dilakukan semata-mata dengan mengelakkan faktor-faktor yang boleh menghalang penyembuhan dan melakukan yang menggalakkan pemulihan. Salun Kecantikan terbaik dicapai dengan mengekalkan tubuh yang sihat. Pembedahan kosmetik adalah hanya salah satu daripada langkah-langkah untuk mencapai self-actualization dan ia tidak harus menjadi satu halangan untuk menikmati kehidupan yang sepenuhnya.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *