Daisy di bunuh diri dalam gadis diganggu

Daisy di bunuh diri dalam gadis diganggu

Dalam memoir, gadis diganggu, Susanna Kaysen, kembali pengalaman beliau di McLean hospital di mana dia telah diletakkan dengan gangguan personaliti pinggiran selepas dia cuba membunuh diri. Dalam buku ini, beliau menerangkan peristiwa-peristiwa yang berlaku semasa beliau di hospital dan memperkenalkan pesakit-pesakit lain yang penting watak-watak dalam erti kata bahawa mereka membuat penulis berfikir tentang realiti dan apa yang ia adalah. Kaysen yang tinggal di hospital selama hampir dua tahun, dan beliau menyampaikan pengalaman dan refleksi tempoh itu beliau dalam memoir beliau.

Dia bertemu dengan orang-orang yang sangat berbeza di McLean antara sociopath yang Lisa hingga sebilik di Kaysen Georgina yang dianggap salah satu yang kebanyakan pesakit di sini “biasa”. Semua kanak-kanak perempuan mempunyai gangguan mental yang berbeza dan cenderung untuk membunuh diri. Ramai di antara mereka cuba untuk membunuh diri sebelum. Tetapi hanya salah seorang daripada mereka yang benar-benar melakukan ia, dan ianya Daisy yang membunuh dirinya sendiri selepas dia dikeluarkan dari hospital. Mengapa pula seorang gadis yang boleh dikatakan cukup sihat untuk menjadi keluaran sanggup bunuh diri? Soalan ini membawa penulis kepada refleksi kaedah rawatan dan keberkesanan apa yang benar-benar diperlukan: rawatan otak atau fikiran. Walau bagaimanapun, beberapa soalan lain yang timbul berpunca daripada bunuh diri di Daisy: Kenapa dia? Mengapa tidak ada seorang pun pesakit lain? Boleh boleh meramalkan? Ia seolah-olah mustahil untuk mencari jawapan yang betul yang tidak akan meninggalkan apa-apa keraguan. Apabila kita tahu tentang bunuh diri, Daisy, kami berasa bahawa ia adalah sesuatu yang boleh dijangka. Ia adalah jelas daripada apa yang kita tahu tentang anaknya bahawa dia tersesat dalam realiti dan tidak faham apa itu tempat beliau dalam hidup.

Daisy muncul di hospital bermusim dan menginap di sini dari hari kesyukuran untuk Krismas setiap tahun. Ini pautan untuk cuti ini, mungkin, isyarat penggera: ramai orang merasa tertekan semasa cuti jika mereka kesepian dan merasa tersalah faham. Mereka berfikir bahawa mereka jatuh daripada gambar ini gembira perayaan, dan mereka yang cenderung untuk hidup. Daisy adalah incommunicable dan tidak membiarkan sesiapa sahaja ke dalam Bilik dia, dan jarang pergi daripada dirinya. Dia nampaknya hanya mengambil beliau julap dan ayam-ayam yang dia taksub. “Daisy membenci sesiapa berhampiran beliau”, menunjukkan Kaysen (1993, 28). Kesepian ini disengajakan adalah, mungkin, keterangan Pemberimilikan di Daisy dari kehidupan yang sebenar, dan ketidakupayaan beliau dan tiadanya keinginan untuk membiarkan realiti ke dalam hidupnya.

Hubungan yang pelik dengan bapanya mungkin sebab gangguan di Daisy. Ia dikatakan pernah secara langsung tetapi ianya jelas ditunjukkan bahawa bapa Daisy yang tidur dengan dia. Sudah tentu, hubungan mahram tidak boleh tetapi membawa mudarat kepada kesihatan mental Daisy. Mungkin, separa sedar, dia menyedari bahawa hubungan jenis ini adalah salah tetapi dia tidak boleh membenarkan pengetahuan ini untuk memasuki hati nurani hari beliau. Dia menerima keadaan kerana ia adalah kerana dia merasa disayangi – sekurang-kurangnya, dengan cara ini. Ia berkemungkinan bahawa konflik bawah sedar antara yang salah dan yang betul-betul membawa membawa kepada kemurungan.

Terdapat juga sebuah obsesi pelik dengan ayam-ayam panggang: dua kali seminggu bapanya membawa Daisy ayam panggang dan dia makan dalam Bilik beliau dan dikumpul bangkai. Lisa ditemui bilik Daisy itu jika penuh daripada bangkai ayam. Ia adalah tidak jelas mengapa dia melakukan itu dan apa sebab dia mempunyai tetapi ia adalah jelas bahawa ia adalah tidak normal dan bahawa dia seharusnya tidak dikeluarkan dari hospital dengan gejala-gejala tersebut. Mungkin, “ayam panggang Sindrom” ini Daisy dan hubungan dengan bapanya yang mendera secara tetap. Mungkin, ia adalah lambang rangka dalam almari – rahsia itu tidak menyenangkan.
Daisy suka quote “Jika anda tinggal di sini, anda akan menjadi rumah sekarang” yang telah terukir di atas bangunan. Mungkin, itu harapan beliau – untuk mencari rumah. Beliau berharap bahawa beliau di hospital ini akan membantu mengatasi kesukaran beliau dan akhirnya mencari yang lain. Bunuh diri beliau memberikan keterangan bahawa harapan itu tidak menjadi kenyataan. Mungkin, dia akhirnya menyedari bahawa dan memutuskan untuk meletakkan akhir kewujudan beliau di mana beliau hampir tidak dapat mencari apa-apa perasaan.

Daisy meninggalkan hospital sebelum Krismas untuk menghabiskan cuti di apartmen itu baru yang bapanya membeli beliau. “Dia akan balik”, kata pesakit lain, Lisa, tetapi dia salah (Kaysen 1993, 31). Daisy membunuh pada hari jadinya, yang juga boleh memberikan kekunci untuk memahami perasaannya. Ianya bukan sebuah kebetulan bahawa dia membunuh dirinya pada hari jadinya. Dia memutuskan untuk melakukan kepada dunia yang lebih baik hari dia datang ke satu ini.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *