Cuti: Kenapa tidak lelaki mengambilnya?

Cuti: Kenapa tidak lelaki mengambilnya?

Pada tahun 1993, keluarga Persekutuan dan Akta cuti Perubatan (FMLA) diberikan lelaki dan wanita sehingga kepada 12 minggu masa yang tidak dibayar daripada pekerjaan mereka bagi kelahiran atau pengangkatan kanak-kanak. Tempoh masa ini mati adalah biasanya dikenali sebagai cuti keluarga atau ibu bapa meninggalkan. Bagi wanita, ia biasanya dipanggil cuti bersalin; bagi lelaki, ia boleh dirujuk sebagai cuti.

Untuk layak untuk cuti bersalin di bawah FMLA itu, seseorang perlu bekerja untuk sebuah agensi awam Persekutuan, Negeri atau tempatan atau organisasi yang mempunyai 50 atau lebih pekerja yang bekerja dalam lingkungan 75 km. Dia mesti bekerja untuk organisasi sekurang-kurangnya 12 bulan dan sekurang-kurangnya 1,250 jam sepanjang tempoh 12 bulan yang lalu. Jika seseorang yang memenuhi kriteria ini, FMLA yang memerlukan majikan beliau terus membayar manfaat ditaja oleh majikan semasa cuti keluarga dan membenarkan pekerja untuk kembali ke perkara yang sama atau kedudukan yang serupa apabila beliau kembali.

Selain cuti bersalin yang ditubuhkan oleh FMLA itu, beberapa Negeri mempunyai keluarga mereka sendiri yang meninggalkan undang-undang, yang lebih mewah daripada peruntukan dalam FMLA ini. Apatah lagi, ramai majikan juga menawarkan keluarga sendiri meninggalkan dasar.

Walaupun keuntungan di Persekutuan, Negeri, dan ini dasar majikan, ramai lelaki yang enggan untuk mengambil cuti. Terdapat beberapa sebab yang mungkin mengapa ini adalah kes.

Paling penting, mungkin, adalah hakikat bahawa ramai lelaki semata-mata tidak mampu untuk mengambil rehat yang tidak dibayar daripada kerja–apatah lagi meninggalkan yang 12 minggu tidak bergaji. Menurut perkongsian Kebangsaan wanita & keluarga 78% individu (lelaki dan perempuan) yang layak untuk cuti di bawah FMLA itu tetapi tidak mengambil, tidak bawa kerana mereka tidak mampu untuk berbuat demikian. Ketibaan bayi baru bermaksud satu mulut yang lebih banyak untuk memberi makan, dan ramai keluarga, kehilangan pendapatan pada masa ini akan menghancurkan, terutamanya jika ibu sudah mengambil cuti bersalin tanpa gaji untuk.

Takut apa yang akan berlaku kepada pekerjaan mereka apabila mereka kembali adalah satu lagi faktor yang boleh membuatkan lelaki teragak-agak untuk mengambil cuti. Walaupun ia menyalahi undang-undang bagi majikan untuk melakukan diskriminasi terhadap pekerja yang mengambil cuti satu, sesetengah pekerja lelaki masih mempunyai kebimbangan tentang bagaimana mereka akan dilayan selepas berbuat demikian. Jika rakan sekerja mereka belum telah ditetapkan duluan untuk mengambil cuti, pekerja-pekerja lelaki di Syarikat mungkin tidak tahu apa yang boleh dijangkakan, jika mereka cuba melakukannya sendiri.

Satu lagi mungkin sebab mengapa lelaki enggan mengambil cuti berakar umbi dalam norma-norma sosial. Manakala suami dan isteri di hari biasa berkongsi peranan sebagai Ketua dalam keluarga mereka, ramai lelaki masih merasa kewajipan untuk bertindak sebagai pencari nafkah utama tersebut. Bagi sesetengah orang, ini adalah peranan yang sukar memberi sehingga, walaupun buat sementara waktu.

Beberapa bulan pertama selepas bayi dilahirkan adalah kritikal kepada Ikatan yang berlaku antara ibu bapa dan kanak-kanak. Selain itu, perkongsian Kebangsaan untuk keluarga & wanita menyatakan bahawa ibu bapa mengambil cuti bersalin boleh memberi manfaat jangka panjang kepada kanak-kanak, termasuk otak bertambah baik dan pembangunan sosial dan kesihatan keseluruhan yang lebih baik dan kesejahteraan.

Jika anda seorang lelaki yang mula merancang Keluarga, meneliti opsyen cuti bersalin yang terbuka kepada anda melalui FMLA itu, undang-undang negara anda, dan polisi-polisi majikan anda. Jika anda tidak mampu untuk mengambil cuti tanpa gaji untuk, mempertimbangkan opsyen lain yang tersedia untuk anda. Sebagai contoh, majikan anda boleh menawarkan sakit masa dibayar atau dibayar masa percutian anda mungkin boleh repurpose ke cuti yang. Mengambil sedikit masa pada ketibaan bayi baru anda akan berbaloi untuk anda, anak anda dan ibu kanak-kanak anda.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *